5 redenen waarom je overgewicht kunt hebben met een goed eetpatroon

Als je een gebalanceerd eetpatroon hebt en toch last hebt van overgewicht, ga dan naar een specialist om je te laten onderzoeken en om sommige mogelijke aandoeningen uit te kunnen sluiten.
5 redenen waarom je overgewicht kunt hebben met een goed eetpatroon
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Mensen associëren overgewicht vaak met slecht eten. Hoewel deze twee zeker tot een bepaalde hoogte met elkaar te maken hebben, is dat niet altijd het geval.

In dit artikel vertellen we je over verschillende mogelijke oorzaken van gewichtsproblemen die niks te maken hebben met een slecht eetpatroon. Maak notities, want dit kan ook jou overkomen, of iemand in je omgeving.

Je lever

Gezonde lever

Je gewichtsproblemen zouden bijvoorbeeld veroorzaakt kunnen worden door je lever. Het is namelijk een van de belangrijkste organen in je lichaam en hij zorgt ervoor dat je gezondheid in de gaten gehouden wordt.

Het probleem is dat als hij minder goed zijn werk doet, je lichaam vet begint op te slaan in het gebied rond je middel.

Symptomen

Als je merkt dat je meer vet begint op te slaan in je buikstreek en je niks hebt veranderd aan je eetpatroon (en je eet gezond), dan kan het raadzaam zijn om naar een dokter te gaan. Je zou dan leverproblemen kunnen hebben.

Je eierstokken

Bij vrouwen kunnen de eierstokken de oorzaak blijken te zijn voor je gewichtsproblemen. In dit geval is het gerelateerd aan hormonale disbalans. Dit zorgt ervoor dat de koolhydraten die je eet worden opgeslagen als vet, of je nu gezond eet of niet.

Symptomen van slecht functionerende eierstokken:

 • Toename van lichaamsgewicht, zelfs met een goed eetpatroon en lichaamsbeweging
 • Hunkering naar snoep en zuivel
 • Gewichtstoename in je onderlichaam
 • Pijn aan je eierstokken

Schildklierproblemen en overgewicht

Schildklier

Zoals je weet kan je schildklier ervoor zorgen dat je gewicht omhoog schiet.

Met je schildklier reguleert je lichaam de snelheid waarmee het energie verbruikt en dat heeft te maken met het aantal calorieën die je consumeert. Als je schildklier niet goed functioneert, kun je overgewicht krijgen, zelfs als je niet veel eet.

Symptomen

 • Spierslapte
 • Chronische vermoeidheid
 • Toename lichaamsgewicht
 • Haaruitval
 • Lagere hartslag
 • Depressiviteit

Je probleem zou ook opgelost kunnen worden door een bezoek aan een endocrinoloog. Als je vermoedt dat je schildklierproblemen hebt, kan dit de oplossing zijn. Op deze manier kun je een slecht functionerende schildklier snel ontdekken en kun je de nodige stappen ondernemen om te zorgen dat het niet erger wordt.

Bijnierproblemen

Je zou overgewicht kunnen hebben vanwege je bijnieren. Je bijnieren zijn de organen die bijdragen aan het ‘vechten of vluchten’-instinct. Of met andere woorden, beïnvloeden hoe je reageert op stress.

Als je een stressvolle tijd doormaakt, kan je lichaam reageren met hormonale disbalans en dit kan leiden tot problemen in verschillende delen van je lichaam. Bovendien regelen de bijnieren ook de productie van het stresshormoon (cortisol). Een verhoogd cortisolniveau zorgt onder andere voor gewichtstoename rond je middel.

Symptomen

 • Toename van vetopbouw rond je buikstreek
 • Je gewicht zit vooral in je gezicht en hals, niet in je armen of benen
 • Hoge bloeddruk
 • Verhoogde bloedsuikerspiegel
 • Slappe spieren
 • Stemmingswisselingen

Als je denkt dat je gewichtsproblemen hebt die worden veroorzaakt door slecht functionerende bijnieren, ga dan naar je huisarts. Werk er bovendien aan om je stressniveau te laten dalen met een verandering van je leefstijl en oefeningen zoals yoga.

Diabetes type 2

Diabetes

Diabetes type 2 zou ook de reden kunnen zijn voor je gewichtstoename. Dit is een ziekte die wordt gekarakteriseerd door een verhoogde bloedsuikerspiegel. Deze verhoging komt vaak doordat je cellen niet goed reageren op insuline (ook wel insulineresistentie genoemd).

Mensen met insulineresistentie hebben een hogere concentratie van bloedsuikers in hun bloed, wat obesitas veroorzaakt. Het is zelfs zo dat 80% van de mensen met dit type diabetes ook overgewicht hebben.

Als jij denkt dat jij misschien diabetes hebt, ga dan naar een dokter.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.