Ga overmatige haaruitval tegen met deze zes huismiddeltjes

Heb je last van haaruitval? Je kunt je hoofdhuid nog beter hydrateren door deze natuurlijke huismiddeltjes aan te brengen en ze gedurende de nacht hun werk te laten doen.
Ga overmatige haaruitval tegen met deze zes huismiddeltjes

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Overmatige haaruitval is voor zowel mannen als vrouwen over de hele wereld een van de meest voorkomende schoonheidsproblemen.

Dit probleem doet zich voor wanneer er veranderingen plaatsvinden in je hoofdhuid en haarfollikels, of deze veranderingen nu verbonden zijn aan een voedingstekort of invloeden van buitenaf, zoals gifstoffen en zonnestralen. Hoewel je het in eerste instantie misschien niet eens doorhebt, kan het op een gegeven moment een ernstig en zeer opmerkelijk probleem worden.

Behandelingen tegen haaruitval

Gelukkig bestaan er een hoop behandelingen waar je gebruik van kunt maken, die je hoofdhuid en haar voorzien van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om sterker te worden, en het probleem zodoende bij de kern aan te pakken.

In dit artikel delen we zes van de beste natuurlijke middeltjes die je kunt proberen als je last hebt van overmatige haaruitval.

1. Kokosmelk tegen overmatige haaruitval

Kokosmelk

Kokosmelk is rijk aan aminozuren en essentiële vetzuren, die je haar vanaf de wortel sterker maken en zo effectief haaruitval tegen kunnen gaan.

De antioxidanten die kokosmelk bevat en de vochtinbrengende werking die het heeft, zijn zeer voedzaam voor je hoofdhuid, waardoor het huidweefsel sneller heelt.

Hoe gebruik je kokosmelk?

 • Verdeel je haar in meerdere lokken en breng er dan, vanaf de wortels tot de puntjes, een kop kokosmelk op aan. Zorg ervoor dat je hele haar bedekt is.
 • Zodra je hele haar bedekt is, doe je een douchemuts op en laat je de melk tussen de 30 à 45 minuten zijn werk doen.
 • Vervolgens masseer je je hoofdhuid een beetje en spoel je de melk dan met voldoende water weer uit.

2. Aloë vera

Aloëveragel bevat hydraterende en genezende bestanddelen die ervoor zorgen dat je haar sterker wordt. Door het regelmatig op je haar en hoofdhuid aan te brengen, zal het helpen om de pH-waarde van je hoofdhuid in balans te houden en je haarzakjes schoon te maken, zodat ze niet verstopt raken.

Hoe gebruik je aloëveragel?

 • Doe de aloëveragel in de blender en mix het tot je een vloeibaar sap hebt.
 • Verdeel dit sap vervolgens over je hele haar en masseer je hoofdhuid zachtjes met ronde bewegingen om je bloedsomloop te activeren.
 • Laat de gel 45 minuten intrekken en spoel het dan uit.

Herhaal deze behandeling drie keer per week.

3. Vitamine E

Vitamine E

Vitamine E-olie is een natuurlijk product dat ongelooflijk veel voordelen biedt voor je haar.

De antioxidante werking minimaliseert de kans op schade als gevolg van vrije radicalen en kan zelfs helpen om haaruitval te voorkomen.

Bovendien brengt vitamine E-olie de bloedsomloop op gang, waardoor de zuurstofvoorziening verbetert en de groei van nieuwe, gezonde haren bevorderd wordt.

Hoe gebruik je vitamine E?

 • Prik een gaatje in één of twee vitamine E-capsules en breng de inhoud ervan aan op je hoofdhuid, waarbij je je hoofdhuid zachtjes met ronde bewegingen masseert.
 • Laat je hoofdhuid de olie absorberen en was je haar vervolgens met je gebruikelijke shampoo.
 • Als je wilt, kun je de olie ook gedurende de nacht laten zitten, voor nog betere resultaten.

Gebruik dit middel minstens twee keer per week.

4. Fenegriekzaad

Fenegriekzaad bevat essentiële voedingsstoffen die geweldig zijn voor de gezondheid van je haar, met name beschadigd haar.

De proteïnen en antioxidanten die dit zaad bevat, gaan de negatieve gevolgen van schadelijke invloeden van buitenaf tegen.  Tegelijkertijd maken ze een einde aan je probleem met overmatige haaruitval.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel fenegriekzaad (10 gram)
 • 1 kop water (200 ml)

Hoe gebruik je fenegriekzaad?

 • Meng het fenegriekzaad met water en verdeel het dan over je haar.
 • Laat het een uur intrekken en spoel het dan uit.

Doe dit één of twee keer per week.

5. Olijfolie

Olijfolie

Olijfolie bevat essentiële vetzuren en antioxidanten die zeer goed zijn om de groei van nieuwe haren te bevorderen. Deze voedingsstoffen gaan onder andere haaruitval tegen en zorgen er tegelijkertijd voor dat je haar er voller, sterker en glanzender uitziet.

Hoe gebruik je olijfolie?

 • Verwarm een beetje olijfolie tot het een temperatuur bereikt die niet al te heet is voor je hoofdhuid. Verdeel de olie vervolgens, van de wortels tot de puntjes, over je hele haar.
 • Masseer je hoofdhuid vijf minuutjes en laat de olie vervolgens nog vijftien minuten zijn werk doen. Spoel het dan uit.

Herhaal deze behandeling drie keer per week.

6. Avocado

Zowel de vrucht zelf als avocado-olie wordt vaak gebruikt om haarproblemen tegen te gaan. Avocado’s bevatten kwaliteitsvolle proteïnen, antioxidanten en vetzuren die, zodra ze door je haar en hoofdhuid geabsorbeerd worden, je haar vanaf de wortels een stuk sterker maken.

Door avocado of avocado-olie direct op je haar aan te brengen, zal je haar heerlijk zacht aanvoelen en er super gezond en glanzend uitzien.

Hoe gebruik je avocado?

 • Prak een vrij rijpe avocado en verdeel deze puree over je hoofdhuid en haar.
 • Bedek je haar met een douchemuts en laat de avocado twee uur zijn werk doen.
 • Spoel het dan uit met je favoriete shampoo.

Herhaal deze behandeling één keer per week.

Zoals je kunt zien, is het helemaal niet nodig om een fortuin uit te geven aan dure middeltjes uit de winkel om overmatige haaruitval tegen te gaan.

Voor een zeer lage prijs kun je je haar een heerlijke behandeling geven zonder het bloot te hoeven stellen aan agressieve chemicaliën.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Semalty, M., Semalty, A., Joshi, G. P., & Rawat, M. S. M. (2010). In vivo hair growth activity of herbal formulations. International Journal of Pharmacology. https://doi.org/10.3923/ijp.2010.53.57

 • Guo, E. L., & Katta, R. (2017). Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatology Practical & Conceptual. https://doi.org/10.5826/dpc.0701a01

 • Gavazzoni Dias, M. F. (2015). Hair cosmetics: An overview. International Journal of Trichology. https://doi.org/10.4103/0974-7753.153450

 • Schulz, C., Bielfeldt, S., & Reimann, J. (2006). Fenugreek + micronutrients: Efficacy of a food supplement against hair loss. Kosmetische Medizin.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.