Dit kan kokosolie allemaal voor je haar doen

Dankzij de bestanddelen in kokosolie kan het een zeer effectieve manier zijn om je haar en je hoofdhuid te hydrateren en revitaliseren en de glans en kracht te herstellen.
Dit kan kokosolie allemaal voor je haar doen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Kokosolie is rijk aan koolhydraten, mineralen en vitamines die goed zijn voor het lichaam. Daarom is het over de hele wereld beroemd geworden. Vandaag de dag tref je kokosolie als een van belangrijkste ingrediënten aan in producten zoals zeep, cosmetica en lichaamscrèmes.

Het nut van kokosolie is al eeuwenlang bekend als het gaat om haarverzorging. Het houdt het haar sterk, gevoed en beschermt het haar tegen effecten van vroegtijdige veroudering.

Kokosolie tegen haarverlies

Haaruitval

 

India is een van de oudste culturen ter wereld. Daar wordt kokosolie veel gebruikt om haarverlies tegen te gaan.

Bij één zo’n behandeling moet je salie in een beetje kokosolie laten sudderen.

Wat moet je doen?

 • Deze mix kan direct op de hoofdhuid worden gesmeerd om de gezondheid van je haar te bevorderen en om te voorkomen dat het haar uitvalt.
 • Als het mengsel heeft gesudderd kun je het in een glazen pot bewaren en één keer per maand gebruiken als masker.

Je kunt ook limoensap met kokosolie op je hoofdhuid smeren; dat helpt ook tegen haarverlies.

Kokosolie voor beschadigd haar

Een andere manier waarop klapperolie je haar helpt, is door de bescherming tegen proteïneverlies. Dit zorgt ervoor dat er structurele schade aan het haar ontstaat. Dit voordeel is te danken aan de aanwezigheid van laurinezuur in kokosolie. Dit houdt proteïnes vast en dringt door zijn lage moleculaire gewicht makkelijk door tot de kern van het haar.

Wat moet je doen?

 • Je kunt een beetje kokosolie gebruiken als masker op je haar.
 • Laat het zo’n 20 minuten intrekken voordat je je haar wast zoals je dat anders ook doet.

Een andere mogelijkheid is dat je deze olie gebruikt in plaats van conditioner. Nadat je je haar gewassen hebt neem je een beetje kokosolie. Breng dit aan op het haar zoals je ook met je conditioner doet.

Conditioner

Conditioner

Kokosolie is een betere conditioner dan welk ander product ook. Als je het aanbrengt terwijl het een beetje warm is houdt het je haar glanzend en glad.

Wat moet je doen?

 • Het enige wat je hoeft te doen, is een paar uur voordat je naar bed gaat wat kokosolie op je haar aanbrengen en een douchemuts of handdoek op je hoofd te doen.
 • De volgende ochtend kun je je haar op de gebruikelijke wijze wassen.
 • Doe dit enkele malen per week om je haar gezond, sterk en glad te houden.

Voorkom hoofdluis

Hoofdluis is een veelvoorkomend probleem dat zowel vervelend als gênant is. Als het niet goed wordt behandeld kan het probleem blijven terugkeren.

Er zijn vele chemische middelen beschikbaar om hoofdluis te bestrijden, maar deze middelen zijn erg sterk en beschadigen ook je hoofdhuid en verzwakken je haar. Je kunt luizen en neten ook verwijderen met een fijne kam, maar als je dit op nat haar doet, kun je je haar beschadigen.

Wat moet je doen?

 • De beste oplossing is om kokosolie op je natte haar aan te brengen om het te beschermen, wat het veel makkelijker maakt om je haar te kammen en luizen te verwijderen.

Bestrijd droog haar

Haar Insmeren

Mensen met droog haar moeten hier goed op letten, anders wordt het haar stug en dun. Door agressieve shampoos, haarproducten en conditioners te gebruiken, kan je hoofdhuid nog droger en schilferig worden.

Wat moet je doen?

 • Kokosolie is een natuurlijke manier om dit probleem op te lossen en draagt ook bij aan een gezonde hoofdhuid.

Bestrijd gespleten punten

Misschien denk je wel dat de enige manier om van je gespleten punten af te komen, is je haar te laten knippen. Als het om een enkele plukken gaat kan kokosolie je gelukkig helpen.

Wat moet je doen?

 • Breng een mengsel van kokosolie en amandelolie aan op de uiteinden van het haar en laat dit een paar minuten intrekken.
 • Dit vermindert de gespleten punten en geeft je extra tijd om je knipbeurt uit te stellen.
 • Onthoud wel dat het het beste is om elke zes tot acht weken je haar te laten knippen.

Breng je haar in model

Haarcrème

Kokosolie is een uitstekend middel om je haar in model te brengen, met name als je een droge hoofdhuid hebt.

Wat moet je doen?

 • Het is zo makkelijk als het mengsel van warme kokosolie met etherische lavendelolie aan te brengen en in te masseren op je hoofdhuid.
 • Het effect is nog krachtiger als je dit elke avond doet en het laat zitten tot de volgende morgen.

Ingegroeide haren

Sommige mensen hebben problemen met ingegroeide haren op hun hoofd, met name als het erg warm of koud is.

Wat moet je doen?

 • Om dit te voorkomen is het heel belangrijk om je hoofdhuid en je haar schoon te houden.
 • Je kunt het ongemak bestrijden door af en toe je hoofd te masseren met een mengsel van olie geperst uit het vruchtvlees van een kokosnoot en olijfolie.

Als het probleem blijft terugkomen kun je het beste een arts vragen om de beste behandeling voor te schrijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Marina, A. M., Che Man, Y. B., & Amin, I. (2009). Virgin coconut oil: emerging functional food oil. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2009.06.003
 • Krishna, A. G. G. ., Raj;, G., Singh, B. A. ., Kumar, P. K. P. ., & Chandrashekar, P. (2010). Coconut oil: chemistry, production and its applications. Indian Coconut Journal.
 • Pham, L. J. (2016). Coconut (Cocos nucifera). In Industrial Oil Crops. https://doi.org/10.1016/B978-1-893997-98-1.00009-9

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.