Natuurlijke conditioner voor sterker haar

Appelazijn biedt veel voordelen voor de gezondheid en de schoonheid. Het product kan niet alleen helpen om de natuurlijke glans van je haar weer te herstellen, maar ook om bacteriële infecties en schimmelinfecties tegen te gaan, waardoor het geweldig is om roos te elimineren.
Natuurlijke conditioner voor sterker haar

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

De vele haarverzorgingsproducten die wij conditioners noemen bestaan inmiddels al jaren en hebben een speciaal plekje verdiend in de schoonheidsroutine van veel vrouwen. Een natuurlijke conditioner blijkt echter minder bekend.

Hoewel shampoo ervoor zorgt dat je haar schoon en fris wordt, moet het wel ondersteund worden met een conditioner die het haar kan beschermen en herstellen.

Wanneer je je haar wast, worden overtollige talg, dode huidcellen en andere opeengestapelde onzuiverheden uit de omgeving allemaal uit het haar gespoeld.

Het zorgt er echter ook voor dat de haarzakjes licht ontstoken raken en dat het haar vatbaarder is voor beschadiging veroorzaakt door vrije radicalen en warmte.

Dit is het punt waarop het belang van een conditioner duidelijk wordt. Een conditioner zal het haar namelijk voorzien van essentiële voedingsstoffen die beschadigd haar kunnen herstellen.

Gelukkig zijn conditioners makkelijk verkrijgbaar en bestaan er veel verschillende variaties voor verschillende behoeftes.

Voor mensen die graag wat geld willen besparen en liever 100% natuurlijke producten gebruiken, bestaat er echter ook een hartstikke eenvoudige en effectieve natuurlijke oplossing die dezelfde voordelen biedt en misschien nog wel meer.

Klaar om erachter te komen welke oplossing dit is?

De voordelen van appelazijn als natuurlijke conditioner

Appelazijn

Het basisingrediënt voor deze natuurlijke conditioner is appelazijn. Appelazijn is een voordelig alternatief om het haar sterker te maken en de natuurlijke glans te herstellen.

We hebben op onze site al meerdere keren benadrukt welke geneeskrachtige eigenschappen appelazijn allemaal heeft, alsook op welke manieren je het product allemaal kunt gebruiken in en rondom het huis.

Wat veel mensen echter nog steeds niet weten, is dat appelazijn ook voor het haar kan worden gebruikt als vervanging voor commerciële conditioners die vaak agressieve chemicaliën bevatten.

Het beste hieraan is dat appelazijn het haar niet alleen zachter maakt en ontklit, maar dat het nog veel meer voordelen biedt die ongetwijfeld bewijzen dat appelazijn het verdient om te winnen van anderen producten.

1. Gaat roos tegen

Dankzij de antifungale en antibacteriële eigenschappen is appelazijn een geweldige manier om de aanwezigheid van schimmels die roos kunnen veroorzaken te verminderen.

2. Herstelt de natuurlijke pH-waarde van het haar

Schoon Haar

Veranderingen in de natuurlijke pH-waarde van het haar kunnen problemen veroorzaken als een vettige of droge hoofdhuidHelaas bestaan er veel factoren die de pH-waarde kunnen verstoren en er zo voor kunnen zorgen dat het haar en broos uitziet.

Appelazijn zou echter helpen om die pH-waarde weer te herstellen.

3. Helpt het haar om zijn natuurlijke oliën te behouden

Haarzakjes zijn van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het haar zijn natuurlijke oliën behoudt en het haar gezond en glanzend blijft.

De bestanddelen in appelazijn stimuleren de vernieuwing van deze haarzakjes, waardoor ze beter in staat zijn om de natuurlijke oliën vast te houden zonder veranderingen te veroorzaken.

4. Stimuleert de haargroei

Lang Haar

Door appelazijn direct op de hoofdhuid aan te brengen, kan het helpen om de bloedstroom naar de haarwortels te bevorderen en natuurlijke haargroei te stimuleren.

Bovendien helpt appelazijn om de micro-organismen die een negatief effect kunnen hebben op de haarzakjes te elimineren en dit is essentieel voor sterk en lang haar.

5. Herstel gespleten haarpuntjes

Door dit product consistent te gebruiken, is het mogelijk dat je minder last gaat hebben van die onaantrekkelijke gespleten puntjes.

Hoe maak je deze natuurlijke conditioner met appelazijn?

Glanzend Haar
 • Ten eerste moeten we aangeven dat 100% biologische appelazijn het meeste voordelen zal bieden. Biologische appelazijn ondergaat een ander proces, waarbij de natuurlijke vitamines, vezels en spoorelementen bewaard blijven.
 • Het tweede dat je moet weten is dat appelazijn een vrij sterke geur heeft. Gelukkig trekt deze geur echter weg als je haar opdroogt.

Ingrediënten

 • 4 eetlepels appelazijn
 • 1 kop water
 • 1 spuitfles

Instructies

 • Verdun de appelazijn in het water en verwarm dit ongeveer twintig minuten op laag vuur.
 • Na twintig minuten haal je het van het vuur en laat je het mengsel nog dertig minuten afkoelen.
 • Giet het mengsel vervolgens over in de spuitfles en breng het aan op je haar.

Gebruikswijze

 • Was je haar van tevoren met je gewone shampoo en spuit het dan in met je zelfgemaakte conditioner.
 • Masseer de conditioner zachtjes met ronde bewegingen in de hoofdhuid.
 • Laat het een paar minuten intrekken en spoel het dan uit.
 • Je kunt deze conditioner elke dag gebruiken. Probeer het in ieder geval minstens drie keer per week te gebruiken voor de beste resultaten.

Als je doorgaans last hebt van vettig haar, dan kun je de conditioner beter iets sterker geconcentreerd maken door wat meer appelazijn toe te voegen.

Onthoud echter dat je appelazijn nooit direct op je haar of hoofdhuid mag aanbrengen zonder het eerst te verdunnen in wat water. In dit geval is appelazijn namelijk veel te agressief.

Voeg dit product toe aan je schoonheidsroutine en ontdek zelf dat je haar al snel een veel gezondere glans krijgt.

Opmerking: de eigenschappen van appelazijn voor het haar in het bijzonder lijken tot nu toe nog niet in detail onderzocht te zijn geweest.

Appelazijn op zich is echter wel onderzocht. Dat onderzoek lijkt aan te geven dat de voordelen ook op het haar toe te passen zouden zijn. Bij twijfel raadpleeg je natuurlijk zoals altijd je arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bunick CG, et al. (2012). Chemical burn from topical apple cider vinegar DOI:
  dx.doi.org/10.1016/j.jaad.2011.11.934
 • Dias MFRG, et al. (2014). The shampoo pH can affect the hair: Myth or reality? DOI:
  10.4103/0974-7753.139078
 • Liu F-Z, et al. (2011). Analysis of nutritional components of fruit vinegar.
  en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTOTAL-ZGTW201106024.htm
 • Nilgün HB, et al. (2014). Functional properties of vinegar. DOI:
  10.1111/1750-3841.12434

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.