Smoothie tegen haaruitval van havermout, avocado en druiven

Je haar heeft niet enkel uitwendige verzorging nodig om het te beschermen en sterk te houden. Ook gezonde voeding kan het haar versterken. De ingrediënten in deze smoothie verstevigen zodoende het haar en bestrijden haaruitval.
Smoothie tegen haaruitval van havermout, avocado en druiven
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 05 februari, 2019

Haaruitval is een probleem waar iedereen zich zorgen om maakt. We zijn ongerust als we veel strengen haar in de haarborstel of in de afvoer vinden. Het verlies van haar kan verschillende oorzaken hebben. Hoe kan een smoothie tegen haaruitval daartegen helpen? Dat leggen we je dadelijk uit.

Genetische factoren, stress en slechte eetgewoonten kunnen haaruitval veroorzaken. Ongetwijfeld zijn dit de meest voorkomende oorzaken. Maar zodra je merkt dat je veel haar verliest, moet je altijd een arts raadplegen.

Bij vele vrouwen ligt de oorzaak soms bij een combinatie van twee algemene factoren: bloedarmoede en stress. Daarom is het eigenlijk altijd een goed idee om je te laten checken door een arts. De arts kan jou adviseren hoe je je gezondheid kan verbeteren en onder controle kan houden.

In elk geval is een gezond en evenwichtig dieet met alle belangrijke vitaminen en mineralen absoluut noodzakelijk.

De smoothie waar we je hieronder aan voorstellen, helpt om haaruitval te bestrijden. Dus waarom maak je dit drankje niet elke dag klaar? Probeer de smoothie morgenochtend al eens uit. We leggen je hier uit welke positieve eigenschappen het heeft.

Bestrijd haaruitval op een natuurlijke manier

Vitaminesupplementen kunnen helpen om haaruitval tegen te gaan. Je kunt ook verzorgende shampoos gebruiken die het verlies van haar afremmen. Omdat ze veelal de bloedsomloop naar de hoofdhuid stimuleren, kunnen ze inderdaad helpen.

Het beste wat je echter kunt doen, is natuurlijke producten gebruiken. Blijf daarnaast ook altijd je gezonde eetgewoonten behouden.

Sommige voedingsmiddelen bevatten veel ijzer, fosfor en vitamine B. Die elementen zijn perfect om het haar te versterken en de haargroei te stimuleren.

We maken op basis hiervan de smoothie tegen haaruitval met een aantal ingrediënten die deze vitaminen bevatten. We zullen je een beschrijving geven van de ingrediënten en welke positieve effecten ze hebben.

Havermoutwater

Haver is overal ter wereld een van de meest gegeten granen. De voedzame eigenschappen van haver en de energie die haver verschaft, zijn in het algemeen geweldig voor de gezondheid.

Haver is bekend als de “de koningin der granen” omdat deze rijk is aan eiwitten, vitamines en mineralen. Maak haver tot een onmisbaar onderdeel van je dieet, want het versterkt daadwerkelijk je haar!

Haver

Spinazie

Verse spinazie is een van de krachtigste voedingsmiddelen die je kunt gebruiken om haaruitval de bestrijden.

Spinazie bevat magnesium, foliumzuur en vitamine C. Vergeet niet dat vitamine C van groot belang is voor de synthese van collageen.

Het groen in de bladeren betekent ten slotte ook dat spinazie rijk is aan vitamine A, B1, B2, B6, C, E, K, ijzer, zink en omega 3. Al deze vitaminen helpen niet enkel om de haargroei te stimuleren, maar zorgen ook voor het beendergestel.

Avocado

We gebruiken avocado al in haarmaskers omwille van het gunstige effect op de gezondheid van het haar. Avocado kan echter ook heel efficiënt zijn als je het drinkt. Dat kan bijvoorbeeld in onze smoothie tegen haaruitval.

Avocado voedt het haar namelijk ook van binnenuit. Dankzij de vetzuren maakt avocado het haar stralender en gezonder.

Rode druiven

Rode druiven bevatten een schat aan gezonde voedingsstoffen. Waarschijnlijk wist je tot op heden niet dat rode druiven goed zijn voor het haar!

Rode druiven bevatten namelijk tannine, flavonoïden, eiwitten, vitamine A, B-complex, C, D, E en K, alsook kalium, fosfor en ijzer. Deze elementen zijn absoluut noodzakelijk om haaruitval te bestrijden.

Biergist

In deze smoothie gebruiken we biergist in poedervorm. Je vindt biergist in elke natuurvoedingswinkel of in het biologische schap van de supermarkt.

Dit vitaminesupplement is onmisbaar voor de verzorging van haar en nagels.

Idealiter voeg je dagelijks biergist toe aan je dieet. Het zal je helpen om veel vitamine B-complex op te nemen, samen met essentiële aminozuren en een groot aantal andere mineralen.

Kaneelstokjes en poeder

Kaneel

Kan kaneel helpen bij haarverlies? Jazeker, want kaneel is een natuurlijke stimulans voor je haargroei. Het verbetert namelijk de bloedsomloop naar de haarfollikels. Tegelijkertijd verwijdert het microben die de oorzaak kunnen zijn van haarverlies.

Hoe maak je de smoothie tegen haaruitval klaar?

Smoothie tegen haaruitval

Wat heb je nodig?

 • 1 glas havermoutwater (200 ml)
 • 1 theelepel biergist (5 g)
 • 1/2 avocado
 • 1 theelepel kaneel (5 g)
 • 5 rode druiven
 • 1 theelepel honing (7,5 g)

Hoe maak je het klaar?

 • Om de smoothie klaar te maken, heb je ongeveer vijf minuten nodig. Zorg er ten eerste voor dat de avocado niet overrijp is. Snij de avocado in twee stukken en zet dit apart.
 • Giet het havermoutwater, de kaneel en de biergist in de blender.
 • Was vervolgens vijf rode druiven. Voeg ze samen met de avocado bij de ingrediënten in de blender.
 • Mix alles in de blender gedurende enkele seconden.
 • Maak de smoothie ten slotte zoeter met de honing. Het smaakt geweldig!

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Caseros, R., & Medicinales, P. (2018). Remedios con geranio para caída del cabello , piel y más.
 • Metola Gómez, M., Camacho Pastor, M., Dones Carvajal, J., & Martín Blázquez, M. (2004). Alopecia areata: ¿desencadenante el estrés? Alopecia Areata: Does Stress Precipitate It?.
 • Guerra Tapia, A., & González-Guerra, E. (2013). Los cambios estacionales del cabello: Hasta dónde la verdad de la caída otoñal. Medicina Cutanea Ibero-Latino-Americana. https://doi.org/10.4464/MC.2013.41.3.5065.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.