Veelgemaakte fouten tijdens gewichtsverlies

Eén van de principes van gewichtsverlies, is om meer calorieën te verbranden dan dat we consumeren. Dat betekent echter niet dat je moet stoppen met eten. Als ondanks alles je gewicht nog niet daalt, dan kan het zijn dat je één van de meest voorkomende fouten maakt die je ervan weerhoudt om af te vallen.
Veelgemaakte fouten tijdens gewichtsverlies
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je problemen om gewicht te verliezen en om het eraf te houden? Zo ja, wat weerhoudt je ervan om af te vallen? Mogelijk maak je één van deze veelgemaakte fouten tijdens gewichtsverlies. Er zijn verschillende redenen waarom we kunnen besluiten dat het tijd is om gewicht te verliezen.

De meest voorkomende reden is echter om gezonder te willen zijn en ons comfortabeler te voelen in onze eigen huid. Als je al hebt besloten om af te vallen, dan is het tijd om een doel te stellen en te doen wat nodig is om dit te bereiken. Dit moet echter niet ten koste gaan van je gezondheid.

Blijf lezen om uit te vinden wat veelgemaakte fouten tijdens gewichtsverlies zijn die je er mogelijk van weerhouden om af te vallen. Het kan zijn dat een kleine verandering in je dagelijkse routine al voldoende is om de controle over je lichaam te herwinnen.

Veelgemaakte fouten tijdens gewichtsverlies

1. Beperken van bepaalde voedingsmiddelen voorkomt dat je gewicht verliest

Wanneer men besluit om af te vallen, is stoppen met eten het eerste wat men vaak doen. Dit wordt volledig gedaan of een paar bepaalde voedselgroepen worden geëlimineerd. Verschillende studies hebben echter uitgewezen dat je het beste gewicht kan verliezen door een dieet te volgen dat adequate porties van alle voedselgroepen omvat.

Je moet je dieet niet beperken. Voeg in plaats daarvan meer gezonde voedingsmiddelen toe. Zorg er daarnaast voor dat je je gewoonten en culinaire methoden verandert. Voeg niet meer vetten, zout en suiker toe aan voedingsmiddelen die bijvoorbeeld al veel bevatten. Vul ze in plaats daarvan aan.

Als je probeert af te vallen of gewoon een gezonder leven wilt leiden, is het heel belangrijk om ultrabewerkt, voorverpakt voedsel uit je dieet te halen. De meeste zitten vol met fructose, natrium en transvetten. Je kan ze vaak herkennen aan hun mooie, kleurrijke, bedrukte verpakkingen. Ja, dit geldt ook voor junkfood.

Eet in plaats daarvan gedurende de dag meer gezonde snacks zoals:

 • fruit
 • granen
 • groenten
 • rauwkost

Deze producten komen dan in plaats van het eten van voorverpakte energierepen, chips, frisdranken, sport- en energiedrankjes, enz.

2. Niet naar een specialist gaan voor advies

Dokter en patiënt

Een andere fout die je ervan kan weerhouden om af te vallen, is om niet een specialist om advies en een mening vragen. Als je dat niet doet, tast je een beetje in het duister over je metabolisme en de specifieke behoeften die jouw lichaam kan hebben.

Een beroep doen op een vertrouwde specialist kan je voordelen bieden, omdat deze je kan helpen om een plan van aanpak op te stellen op basis van je huidige gewichtssituatie en je fysiologische omstandigheden.

Ze zullen je begeleiden om echte doelen te bereiken waarmee je geleidelijk aan je ideale gewicht kunt bereiken. Het gaat niet om de doelen die tijdschriften stellen, maar om de doelen die bij je horen.

Kortom, naar een specialist gaan kan één van je beste investeringen zijn, aangezien het je mogelijk veel tijd en energie kan besparen. Het maakt niet uit of je naar je huisarts of naar een voedingsdeskundige gaat. Raadpleeg bovendien een endocrinoloog als je lichaam speciale eisen heeft.

3. Overtollige consumptie van alcoholische dranken voorkomt dat je gewicht verliest

Hoe vaak neemt men het besluit om af te vallen, om vervolgens niks te veranderen aan de slechte gewoonten? Je kunt op tijd naar je trainingen gaan en je kunt je best doen om je dieet zo goed mogelijk na te leven.

Je moet het echter ook volhouden tijdens je leuke activiteiten. Verschillende studies geven aan dat alcoholische dranken je ervan kunnen weerhouden om af te vallen.

 • Alcoholische dranken zitten vol met lege calorieën die het lichaam weinig tot geen voedingsstoffen bieden.
 • Deze lege calorieën stapelen zich echter wel op als suiker dat opgeslagen wordt als vet.
 • Om het nog erger te maken, kan een overtollige consumptie van alcoholische dranken ook invloed hebben op je prestaties.

Bijgevolg kunnen ze mogelijk leiden tot hersen- en zenuwstelselaandoeningen en een achteruitgang van het spierweefsel. We raden we af om alcohol volledig te vermijden. Verboden voedingsmiddelen hebben namelijk veel aantrekkingskracht en maken het moeilijk om af te vallen. Drink het echter wel met mate.

4. Gebrek aan beweging

Vrouw die zich klaarmaakt voor training

Medisch onderzoek benadrukt dat beweging essentieel is om gewicht te verliezen. De reden hiervoor is eenvoudig: ons lichaam moet meer calorieën verbranden dan het opneemt.

Om dit te bereiken moet je er rekening mee houden dat fysieke activiteiten de stofwisseling kunnen reguleren en dat het ons in staat stelt om het overtollige vet te verliezen. Daarnaast zijn er veel activiteiten die je kunt uitvoeren. Het is slechts een kwestie van iets vinden waar je een passie voor hebt. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wandelen
 • hardlopen
 • dansen
 • zwemmen
 • fitness
 • et cetera

Om het proces te vergemakkelijken, moet je iemand uitnodigen om samen met jou een nieuwe gezonde levensstijl op te bouwen. Je zal ontdekken dat het makkelijker is om actief te blijven in het gezelschap van een goede partner. Op die manier kan je mogelijk voorkomen dat je de veelgemaakte fouten tijdens gewichtsverlies maakt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Berg AC, Johnson KB, Straight CR, Reed RA, O’Connor PJ, Evans EM, Johnson MA. Flexible Eating Behavior Predicts Greater Weight Loss Following a Diet and Exercise Intervention in Older Women. J Nutr Gerontol Geriatr. 2018 Jan-Mar;37(1):14-29
 • Chao AM, Wadden TA, Tronieri JS, Berkowitz RI. Alcohol Intake and Weight Loss During Intensive Lifestyle Intervention for Adults with Overweight or Obesity and Diabetes. Obesity (Silver Spring). 2019 Jan;27(1):30-40.
 • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018 Jul-Aug;61(2):206-213.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.