6 dingen die je moet doen voor een gezonder leven

26 februari 2019
Ben je gemotiveerd om een gezonder leven te leiden? Als je nog steeds een inactief persoon bent of slechte gewoonten hebt, begin dan met het toepassen van deze tips en zie hoe goed ze werken om je te helpen je beter te voelen.

Op dit moment zijn er miljoenen mensen die een zittende levensstijl leiden, zonder dat ze de gevolgen voor hun gezondheid te kennen. Hoewel er al vaak over de gevolgen ervan is gesproken, weten sommige mensen nog steeds niet wat voor schade het na verloop van tijd kan veroorzaken. Vandaag willen we aandacht besteden aan tips om een gezonder leven te leiden.

Het hebben van meerdere banen, overmatige stress en elektronische apparaten zijn de redenen waarom veel personen ongezonde gewoonten hebben aangenomen, die hun fysieke en mentale welzijn schaden.

Het meest zorgwekkende is dat veel personen de signalen negeren die hun lichaam naar hen stuurt. Een mogelijk gevolg hiervan is dat ze later te maken krijgen met ziekten en aandoeningen die hun kwaliteit van leven verminderen.

Daarom is het heel belangrijk om gezonde gewoonten aan te nemen waarmee je zonder al te veel zorgen van een voller leven kunt genieten. In dit artikel willen we 6 eenvoudige dingen delen die we allemaal kunnen doen om een gezonder leven te leiden. Probeer ze vandaag nog uit!

6 dingen die je moet doen om een gezonder leven te leiden

1. Bereid je dag voor

Je dag voorbereiden

Wanneer je een paar minuten de tijd neemt om de activiteiten te plannen die je gedurende de dag moet ondernemen, kun je bepalen hoeveel tijd je beschikbaar hebt om aan jezelf te besteden.

Hoewel er momenten zijn dat je schema alleen ruimte biedt voor werk en huishoudelijke taken, zijn er vaak wel een paar minuten beschikbaar voor lichaamsbeweging of gezond eten.

Tips

 • Noteer alles wat je overdag moet ondernemen en bereken de tijd die dit in beslag zal nemen.
 • Probeer je werk te optimaliseren vanaf het eerste moment dat je opstaat en let er elke ochtend goed op.

Lees ook:
Naar het werk fietsen vermindert werkstress

2. Activeer je lichaam en geest

Lichaam en geest activeren

Er zijn tientallen activiteiten waarmee je lichaam en geest tegelijkertijd kunt activeren. Hiermee kan je de negatieve effecten van een zittende levensstijl bestrijden en je fysieke en mentale productiviteit verbeteren.

Een routine van lichaamsbeweging, een wandeling of het beoefenen van yoga zijn enkele voorbeelden van wat je kunt doen om deze balans in je lichaam te creëren.

Tips

 • Sta 15 of 20 minuten eerder op dan normaal en gebruik deze tijd om de training uit te voeren die je het leukst vindt.
 • Als je meer tijd hebt gedurende de dag, ga dan naar de sportschool of ontwerp een routine voor thuis.

3. Volg een gezond dieet

Gezond dieet

Een gezond dieet is een voedingspatroon dat alle voedingsstoffengroepen in de juiste hoeveelheden bevat. Hoewel er al vele jaren ‘wonderbaarlijke’ diëten zijn bedacht, wordt vaak niet duidelijk aangegeven dat het belangrijk is om verschillende soorten voedingsmiddelen te consumeren.

Als je vragen hebt over hoe je beter kunt eten, raadpleeg dan een voedingsdeskundige. Houd er in het algemeen rekening mee dat je moet kiezen voor biologische voedingsmiddelen, waaronder groenten en fruit, bronnen van koolhydraten, vetzuren en mager vlees.

Tips

 • Verhoog je dagelijkse consumptie van fruit, groenten en mager vlees.
 • Matig je consumptie van vetten en koolhydraten, zonder deze uit je dieet te halen.
 • Beperk je consumptie van natrium, geraffineerde suikers en ultrabewerkte producten zoveel mogelijk.

4. Thuis koken

Thuis koken

Heb je er ooit over nagedacht hoeveel geld je zou besparen als je altijd thuis zou koken? Als je een beetje tijd besteedt aan het bereiden van je eigen gerechten, zul je je meer bewust zijn van welke voedingsmiddelen je consumeert.

Aarzel niet en verken je keuken, haal je culinaire vaardigheden naar boven en ontdek hoe bevorderlijk het is voor je lichaam en je gewicht.

Tips

 • Begin met het bereiden van eenvoudige gezonde recepten die niet te veel tijd in beslag nemen.
 • Kies voor een overvloed aan salades, smoothies en gestoomd en gegrild vlees.

Bezoek ook dit artikel:
10 interessante keukentrucjes waardoor je zin krijgt om te koken

5. Wandel wanneer je de gelegenheid hebt

Wandelen

Als je niet genoeg tijd hebt om regelmatig te bewegen, wandel dan zo veel mogelijk. In plaats van constant de auto te gebruiken, moet je proberen om naar het werk of de supermarkt te lopen.

Hoewel het geen inspannende lichaamsbeweging is, kan wandelen de gezondheid van gewrichten, de bloedsomloop en andere belangrijke functies van het lichaam verbeteren.

Tips

 • Besteed 20 of 30 minuten aan een wandeling buitenshuis. Deze activiteit elimineert stress en verbetert je fysieke gezondheid.
 • Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan te lopen in plaats van voertuigen te gebruiken. Hoe meer je het doet, hoe beter.

6. Drink thee op basis van planten

Thee op basis van planten

Wist je dat thee bereid met planten je kan helpen om je lichaam te ontgiften? Deze caloriearme dranken bevorderen de verwijdering van giftige stoffen in het bloed en zijn op hun beurt ideaal voor gewichtsverlies. Er zijn vele recepten waar je elke dag van kunt genieten en je kunt ze drinken als een gezonde aanvulling op je dieet.

Tips

 • Bereid een thee met je favoriete plant en consumeer deze op een lege maag of halverwege de ochtend.
 • Enkele aanbevolen opties zijn onder andere: gember, kamille, munt, fenegriek en kaneel.

Ben je gemotiveerd om een gezonder leven te leiden? Als je nog steeds een inactief persoon bent of slechte gewoonten hebt, begin dan met het toepassen van deze tips en zie hoe goed ze werken om je te helpen je beter te voelen en een gezonder leven te leiden.