Gezond eten met kerstmis met deze 9 tips

We weten allemaal dat Kerstmis een tijd van overmaat is, dus we moeten leren onszelf te beheersen en zoveel mogelijk calorierijk voedsel vervangen door gezondere opties.
Gezond eten met kerstmis met deze 9 tips
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 23 augustus, 2022

Kerstmis is een tijd van vieren en delen met de mensen van wie je houdt. Maar met alle festiviteiten kan gezond eten met kerstmis best moeilijk zijn. 

Om deze reden zijn veel mensen bang hun dieet en sportschema’s te belemmeren en de vooruitgang die ze hebben geboekt wat betreft hun gezondheid te verpesten.

Gezond eten met kerstmis hoeft niet moeilijk te zijn

Om je te helpen hebben we deze tips voor gezond eten met kerstmis opgesteld. Je zult zien dat het makkelijker is dan je dacht.

Eet iets gezonds voordat je weggaat

Gezond eten met kerstmis met hulp van een salade

Ga je naar een diner met je collega’s wetende dat het menu vol calorierijke producten zal zitten? Meestal bevat het menu meer koolhydraten dan groenten en in de loop van de dagen lijkt het steeds moeilijker te worden ze in het menu op te nemen.

Om ervoor te zorgen dat je gezond eet met Kerstmis maak je een lichte salade met groene bladeren en een shake vol met eiwitten of rijk aan vezels.

Je kunt ongeveer twee uur voor je avondeten een normale portie eten. Op deze manier zul je je sneller verzadigd voelen met minder voedsel.

Volg je normale schema’s

Een veel voorkomende fout tijdens Kerstmis is dat we onze normale tijden van de maaltijden veranderen.

Als je enkele uren wacht of juist eerder eet dan normaal zul je in de verleiding komen om grotere porties op te scheppen. Het zal zo moeilijker voor je zijn om gezond te eten.

Ook kun je op je gebruikelijke eettijd in de verleiding komen om nog een keer te gaan eten.

Wanneer je ergens heen moet waar ook eten is volg dan ons advies dat we hierboven gaven en bereid een lichte salade voor.

Eet normale gerechten

Gezond eten met Kerstmis is van vitaal belang als je een aandoening hebt zoals bijvoorbeeld: 

  • diabetes
  • hypertensie
  • andere aandoeningen

Niet alleen je gewicht kan worden beïnvloed maar ook de hoogte van je bloedsuiker of bloeddruk.

In dit geval moet je ervoor zorgen dat je altijd de voedingsmiddelen kiest die het meest lijken op je gebruikelijke dieet.

Als je niet de mogelijkheid hebt om gezond te eten, omdat bijvoorbeeld al het eten bestaat uit gefrituurde of erg zoete producten, neem dan gewoon kleinere porties.

Als er gestoomde gerechten of groenten zijn kies dit dan boven gefrituurd voedsel of voedsel waar veel suiker of zout in zitten.

Kies eerst het ‘echte voedsel’

Gezond eten met kerstmis door echt voedsel te kiezen

Wanneer je een evenement of een kerstdiner bijwoont zul je snacks vinden die nauwelijks voedingsstoffen bevatten. Voordat je je bord hiermee vult zoek dan eerst naar gezonde opties.

Serveer wat eiwitten en groenten en probeer pasta en deegwaren te vermijden. Op deze manier kun je jezelf toestemming geven om later een aantal desserts te eten die genoeg koolhydraten leveren.

Vergeet niet om gehydrateerd te blijven

Water drinken zorgt er voor dat je minder trek krijgt en overmatig gaat eten. Als je het verlangen voelt om ergens een tweede portie van op te scheppen, drink dan een glas water.

Op die manier kun je de extra calorieën vermijden of er in ieder geval minder van eten.

Gezond eten met Kerstmis betekent niet dat je alleen maar groenten en gestoomd voedsel hoeft te kiezen. Je moet leren om onbedwingbare trek te vermijden.

Verander traditionele recepten voor meer voedzame recepten

Heb je al aan je kerstmenu gedacht? Het is zeer waarschijnlijk dat je al bent begonnen met het plannen van je diner. Misschien heb je gemerkt dat het menu niet bepaald synoniem staat aan gezond eten.

Maak variaties op traditionele recepten om ze gezonder te maken met je favoriete ingrediënten.

Je kunt ook traditionele suiker die veel calorieën bevat vervangen met meer natuurlijke opties zoals:

Je kunt ook proberen sommige ingrediënten in je recepten te wijzigen of eenvoudigweg een gezonder alternatief te kiezen.

Let op hoeveel je drinkt

Gezond eten met kerstmis en minder alcohol drinken

Alcohol en mix-drankjes zijn aanwezig op elk Kerstmenu. Beide opties zitten vol met calorieën en veel suikers. Daardoor kunnen ze je gezond eten saboteren.

Vermijd deze dranken zoveel als je kunt. Als je het drinken van alcohol niet kunt vermijden kies het dan alleen gemengd met water, met of zonder bubbels.

Op deze manier verminder je het effect op je lichaam en je consumptie zal meer in balans zijn. Je blijft namelijk meer gehydrateerd.

Kies bij mix-drankjes voor de dranken met de minste ingrediënten. De eerste die je moet vermijden zijn de drankjes waar vruchtensappen in zitten. Natuurlijke of uit een pak, dat maakt niet uit, ze bevatten beiden veel suiker.

Volg de 80/20 regel

Een strategie die nooit faalt als je met Kerstmis of op ieder ander moment gezond wilt eten, is de 80/20 regel.

Dit betekent dat 80% van alles wat je eet en drinkt gezond moet zijn, waardoor er ruimte overblijft voor de resterende 20% voor je onbedwingbare trek.

Deze regel is heel makkelijk te volgen en maakt de festiviteiten draaglijker. Je weet namelijk dat je mag eten wat je wilt.

Houd er echter rekening mee dat als je leeft met een aandoening die een strenger dieet vereist, zoals diabetes, dan wordt deze strategie niet aanbevolen.

Volg je dagelijkse routine

Gezond eten met kerstmis en je dagelijkse routine blijven volgen

Tijdens de kerst en de feestdagen is het bijhouden van je dagelijkse routine niet makkelijk.

Gezond eten met kerstmis zal echter gemakkelijker gaan als je je dagelijkse gedragspatronen blijft volgen. Vergeet niet om zoals altijd een voedingsplan te maken. Blijf ook je dagelijkse sportroutine volgen.

Als je deze tips met betrekking tot gezond eten met kerstmis volgt zul je zien dat je 2019 in goede gezondheid zult starten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.