5 voedingsmiddelen die zoete trek verminderen

Zoete trek: we kennen het allemaal wel. Je krijgt zin in snoepgoed of zoete drank ondanks hoe slecht deze dingen eigenlijk voor ons zijn. Wat valt hier tegen te doen? Daar gaan we in dit artikel op in.
5 voedingsmiddelen die zoete trek verminderen

Laatste update: 04 november, 2018

Een van de meest voorkomende oorzaken van overgewicht is impulsief eten. Dat zorgt ervoor dat je ongecontroleerd allerlei soorten ongezond voedsel binnenkrijgt dat rijk is aan suikers, bloem en ongezonde vetten. Om dit tegen te gaan, gaan wij kijken naar een aantal voedingsmiddelen die zoete trek verminderen.

De bovengenoemde, slechte voedingsmiddelen bieden je lichaam meestal maar weinig voedingsstoffen. Dit soort eten wordt door het lichaam snel opgeslagen als reserves. Deze reserves stapelen zichzelf dus op, waarna lichaamsvet ontstaat.

Een oncontroleerbare trek in iets zoets kan in verband worden gebracht met schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Dit kan zich in verschillende symptomen uiten. Ook daarom maken we in dit artikel een lijstje van voedingsmiddelen die zoete trek verminderen.

Gezonde zoetstoffen die zoete trek verminderen

Het geheim van de voedingsmiddelen die we hieronder noemen is dat ze stuk voor stuk natuurlijke zoetheid bevatten.

Sommigen bevatten van zichzelf suikers en anderen bevatten stoffen die enkel een zoete smaak hebben. Het zijn in ieder geval allemaal middelen die zoete trek verminderen.

Glucosewaarden variëren continu, wat ervoor kan zorgen dat je de behoefte krijgt om iets zoets te eten. Ga in dit geval voor een van de volgende gezonde opties:

Kaneel

Deze verrassende specerij, waarvan gedacht wordt dat het de bloedsuikerspiegel stabiliseert, wordt wel eens ingezet bij de behandeling van diabetes type II.

Al ontbreekt hard bewijs dat deze hypothese steunt, mensen laten toch weten dat het de trek in iets zoets wegneemt. Deze impulsieve trek doet zich vaak voor na de maaltijd.

Hoe kun je kaneel eten?

Kaneel kan op meerdere manieren worden gegeten. Probeer altijd Ceylon kaneel te gebruiken, want deze soort biedt de meeste gezondheidsvoordelen. Eet het als volgt:

  • Verwerkt in allerlei soorten zoete hapjes en desserts: cakes, vlaai, ijs, enzovoorts.
  • In de vorm van een infusie na een maaltijd.
  • Gecombineerd met honing op een lege maag.
Zoete trek verminderen met kaneel

Pompoen

Pompoen is rijk aan koolhydraten. De vele vezels die in de groente aanwezig zijn maken echter dat deze koolhydraten slechts beetje bij beetje door het lichaam worden opgenomen. Dat zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft.

Het is belangrijk om op te merken dat mensen die teveel zoetigheid eten vaak last hebben van darmparasieten, hoewel ze zich hier vaak niet van bewust zijn. Deze parasieten dragen bij aan de zoete trek omdat ze zich voeden met suikers.

Daarom raden we aan dat je ook pompoenzaden eet. Deze zaadjes vallen onder de oudste bekende middelen om van darmparasieten af te komen.

Hoe eet je pompoen?

Hoewel pompoen vaak gekookt wordt gegeten, kun je de groente ook heel goed rauw eten in salades. Als je pompoen kookt, is het erg lekker om er een crème van te maken.

Omdat pompoen zo zoet is, kun je het goed in dunne plakjes snijden — net zoals carpaccio — en bakken met wat kaneel. Dit is heerlijk als dessert.

Pompoensoep

Wortels

Wortels bevatten complexe koolhydraten, die eerst verteerd moeten worden om in suiker omgezet te worden. Net als bij pompoen worden de koolhydraten in wortels langzaam door het lichaam opgenomen. Daardoor veroorzaken ze geen onbedwingbare, zoete trek.

Hoe eet je wortels?

Eet ze bij voorkeur rauw. De effectiefste manier is door ze te drinken in de vorm van een sap gemengd met bijvoorbeeld appel.

Je kunt wortel ook raspen en toevoegen aan allerlei soort gerechten zoals salades, soepen of zelfs belegde broodjes.

Zoete aardappel

Er bestaan vele soorten zoete aardappel en ze hebben allemaal een zoetige smaak. Zoete aardappel is rijk aan natuurlijke suikers, maar daar hoef je je geen zorgen over te maken. Dit hoge suikergehalte wordt namelijk gecompenseerd met een hoog vezelgehalte.

Het type vezels dat aanwezig is in zoete aardappel wordt pectine genoemd. Dit type vezel zorgt ervoor dat suikers langzaam door het lichaam worden opgenomen.

Hoe eet je zoete aardappel?

Zoete aardappel is erg verzadigend, dus we raden niet aan dat je het niet te laat op de dag eet. De beste tijd hiervoor is eigenlijk in ‘s ochtends of rond lunchtijd. Je kunt hem bakken of koken, net als een normale aardappel.

Stevia

Deze plant uit Paraguay wordt steeds populairder als natuurlijke zoetstof dankzij de vele voordelen die hij biedt. Tot deze voordelen behoren onder andere de verwachte eigenschap om de bloedsuikerspiegel te reguleren, net zoals kaneel dit doet.

Dit is dus een perfecte afsluiter van onze lijst met middelen die zoete trek verminderen! De zoetstof bevat geen calorieën, waardoor het geweldig is als je overvallen wordt door zoete trek.

Stevia is zo lekker zoet dat je het verschil tussen tussen deze plant en echte suiker niet zult merken. Daardoor zul je ook geen behoefte meer hebben om andere (echte) suikers te eten.

Hoe eet je stevia?

Met stevia kun je infusies, limonades en andere dranken op een natuurlijke manier zoet maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hamilton, J., Fawson, S., May, J., Andrade, J., & Kavanagh, D. J. (2013). Brief guided imagery and body scanning interventions reduce food cravings. Appetite71, 158-162.
  • Hunt, D. (1987). No more cravings. Warner Books.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.