5 voedingsmiddelen die zoete trek verminderen

· 3 februari 2016

Een van de meest voorkomende oorzaken van overgewicht is impulsief eten, wat ervoor zorgt dat je ongecontroleerd allerlei soorten ongezond voedsel binnenkrijgt dat rijk is aan suikers, bloem en ongezonde vetten.

Deze voedingsmiddelen, die je lichaam grotendeels totaal geen voedingsstoffen bieden, worden door het lichaam snel opgeslagen als reserves en stapelen zich dus op in die gebieden waar vetten zich vaak makkelijk opstapelen.

Een oncontroleerbare trek in iets zoets kan in verband worden gebracht met schommelingen in de bloedsuikerspiegel. In dit artikel maken we een lijstje van voedingsmiddelen die de impulsieve trek in iets zoets wegnemen.

Gezonde zoetstoffen

Het geheim van de voedingsmiddelen die we hieronder noemen is dat ze stuk voor stuk natuurlijke zoetheid bevatten; sommige omdat ze gezonde suikers bevatten en andere omdat ze andere soorten voedingsstoffen bevatten die een zoete smaak hebben. Ze zijn zeker allemaal in staat om je zoete trek te remmen.

Glucosewaarden variëren continu, wat ervoor kan zorgen dat je de behoefte krijgt om iets zoets te eten. Ga in dit geval voor een van de volgende gezonde opties:

Kaneel

Deze verrassende specerij, die vaak gebruikt wordt voor het behandelen van diabetes type II, verlaagt de bloedsuikerspiegel en zorgt ervoor dat de maag minder snel leegraakt, wat de trek in iets zoets wegneemt. Deze impulsieve trek in iets zoets doet zich vaak voor na de maaltijd.

Hoe kun je kaneel eten?

Kaneel kan op meerdere manieren worden gegeten. Probeer altijd Ceylon kaneel te gebruiken, want deze soort biedt de meeste gezondheidsvoordelen. Eet het als volgt:

  • Verwerkt in allerlei soorten zoete hapjes en desserts: cakes, vlaai, ijs etc.
  • In de vorm van een infusie na een maaltijd.
  • Gecombineerd met honing op een lege maag.
Kaneeldrank

Pompoen

Pompoen is rijk aan koolhydraten, maar de vele vezels die in de groente aanwezig zijn maken dat deze koolhydraten slechts beetje bij beetje door het lichaam worden opgenomen, wat ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft.

Het is belangrijk om op te merken dat mensen die teveel zoetigheid eten vaak last hebben van darmparasieten, hoewel ze zich hier vaak niet van bewust zijn. Deze parasieten dragen bij aan de zoete trek, omdat ze zich voeden met zoetigheid. Daarom raden we aan dat je ook pompoenzaden eet. Deze zaadjes zijn een van de oudste bekende middelen om van darmparasieten af te komen.

Hoe eet je pompoen?

Hoewel pompoen vaak gekookt wordt gegeten, kun je de groente ook heel goed rauw eten in salades. Als je pompoen kookt, is het erg lekker om er een crème van te maken.

Omdat pompoen zo zoet is, kun je het goed in dunne plakjes snijden, alsof het carpaccio is, en bakken met wat kaneel. Dit is heerlijk als dessert.

Pompoensoep

Wortels

Wortels bevatten complexe koolhydraten, die eerst verteerd moeten worden om in suiker te veranderen. Net als bij pompoen worden de koolhydraten in wortels langzaam door het lichaam opgenomen en veroorzaken ze geen oncontroleerbare zoete trek.

Hoe eet je wortels?

Eet ze het liefst rauw. De effectiefste manier is door ze te drinken in de vorm van een sap gemengd met appel bijvoorbeeld.

Je kunt wortel ook raspen en toevoegen aan allerlei soort gerechten, salades, soepen of zelfs belegde broodjes.

Zoete aardappel

Er bestaan vele soorten zoete aardappel en ze hebben allemaal een zoetige smaak. Zoete aardappel is rijk aan natuurlijke suikers, maar daar hoef je je geen zorgen over te maken, want dit hoge suikergehalte wordt gecompenseerd met een hoog vezelgehalte. Het type vezels dat aanwezig is in zoete aardappel wordt pectine genoemd. Dit type vezel zorgt ervoor dat suikers langzaam door het lichaam worden opgenomen.

Hoe eet je zoete aardappel?

Zoete aardappel is erg verzadigend, maar we raden niet aan dat je hem eet in de namiddag. De beste tijd is in de ochtend of tijdens de lunch. Je kunt hem bakken of koken, net als een aardappel.

Stevia

Deze plant uit Paraguay wordt steeds populairder als natuurlijke zoetstof dankzij de vele voordelen die hij biedt. Tot deze voordelen behoren onder andere de eigenschap om de bloedsuikerspiegel te reguleren, net zoals kaneel dit doet. De zoetstof bevat geen calorieën, waardoor het geweldig is als je overvallen wordt door zoete trek. Deze plant is zo lekker zoet, dat je totaal geen behoefte meer zult hebben om andere suikers te eten.

Hoe eet je stevia?

Met stevia kun je infusies, limonades en andere dranken op een natuurlijke manier zoet maken.