Ontdek de mogelijke gezondheidsvoordelen van kaneel

Naast het feit dat het een krachtige ontstekingsremmer is, waarmee je spierpijn en spasmen kunt kalmeren, heeft kaneel ook een ontspannende werking die gevoelens van angst en prikkelbaarheid kan verlichten.
Ontdek de mogelijke gezondheidsvoordelen van kaneel

Laatste update: 18 december, 2018

De wetenschappelijke naam van kaneel is Cinnamomum verum. Het is een kruid dat vaak wordt gebruikt in dessertrecepten of toegevoegd wordt aan koffie. Vele oude culturen pasten de gezondheidsvoordelen van kaneel toe op de gezondheid.

Het lijkt alsof er iedere keer als we ons omdraaien weer enkele nieuwe gezondheidsvoordelen van kaneel zijn ontdekt. Lees meer hierover in het volgende artikel.

Onthoud dat je altijd eerst je dokter moet raadplegen voordat je je tot natuurlijke remedies wendt.

Gezondheidsvoordelen van kaneel die je nog niet kende

Kaneelstokjes

Met het kenmerkende aroma en de smaak, vooral wanneer dit kruid toegevoegd wordt aan snoepjes, is kaneel een van de meest gebruikte kruiden ter wereld in de keuken. Maar kaneel heeft ook vele mogelijke voordelen voor de gezondheid.

1. Kaneel kan goed zijn voor het bloed

Kaneel zou helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en beschermt ons mogelijk tegen dyslipidemie.

Naar het schijnt verlaagt kaneel ook de glucosespiegel en bestrijdt vet dat opgeslagen is in de slagaders. Daarom is het een uitstekende keuze is voor mensen die lijden aan diabetes of een hoog cholesterolgehalte.

2. Een mogelijke schimmelwerende werking

Kaneel en Honing

Kaneelolie kan de groei van bacteriën die schimmel veroorzaken verlagen, omdat die een krachtig antibioticum is. Daarom wordt kaneel heel vaak gebruikt in de cosmetische industrie.

3. Kaneel zou ontspannend werken

Het kruid heeft ontspannende werking en werkt mogelijk bij de verlichting van nervositeit, stress, prikkelbaarheid, angst en zelfs depressie.

4. Kaneel kan werken tegen ontstekingen en wonden

Kaneelstokjes en Honing

De ontstekingsremmende eigenschappen van kaneel kun je gebruiken om spier- of gewrichtspijn te verminderen, bijvoorbeeld bij reumatoïde artritis of stijfheid door een slechte houding.

Het is ook aangetoond dat kaneel hoesten, verkoudheid en congestie kan verminderen.

Een interessant geneeskrachtig aspect is dat kaneel de pijn kan verzachten van een brandwond aan de tong (wat vaak gebeurt). Het enige dat je moet doen is zuigen op een kaneelstokje!

Opmerking

Als je zwanger bent, wees dan misschien matig met het gebruik van kaneel. De stof coumarine die het bevat is mogelijk schadelijk voor de baby. Dat effect zou volgens een onderzoek uit 2001 echter in de meeste gevallen te verwaarlozen zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Markey, O., McClean, C. M., Medlow, P., Davison, G. W., Trinick, T. R., Duly, E., & Shafat, A. (2011). Effect of cinnamon on gastric emptying, arterial stiffness, postprandial lipemia, glycemia, and appetite responses to high-fat breakfast. Cardiovascular diabetology10, 78. doi:10.1186/1475-2840-10-78
  • Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: a multifaceted medicinal plant. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM2014, 642942.
  • Wesseling, J., Van Driel, D., Heymans, H. S. A., Rosendaal, F. R., Geven-Boere, L. M., Smrkovsky, M., … Van Der Veer, E. (2001). Coumarins during pregnancy: Long-term effects on growth and development of school-age children. Thrombosis and Haemostasis.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.