Geheime voordelen van kaneel

· 24 januari 2016
Naast het feit dat het een krachtige ontstekingsremmer is, waarmee je spierpijn en spasmen kunt kalmeren, heeft kaneel ook een ontspannende werking die gevoelens van angst en prikkelbaarheid kan verlichten.

De wetenschappelijke naam van kaneel is Cinnamomum verum en het is een kruid dat vaak wordt gebruikt in dessertrecepten of toegevoegd wordt aan koffie. Vele oude culturen beschouwden het als een wondervoedsel en vereerden het vanwege de talloze voordelen voor de gezondheid. Kaneel kan ook helpen bij de bestrijding van ziekten en het lijkt alsof er iedere keer als we ons omdraaien weer enkele nieuwe voordelen van kaneel zijn ontdekt. Lees meer hierover in het volgende artikel.

Voordelen van kaneel die je nog niet kende

Met de kenmerkende aroma en smaak, vooral wanneer het toegevoegd wordt aan snoepjes, is kaneel een van de meest gebruikte kruiden ter wereld voor voedselbereiding, maar kaneel heeft ook vele voordelen voor de gezondheid.

Onlangs is ontdekt dat kaneel kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en ons beschermt tegen dyslipidemie. Een paar andere eigenschappen van deze specerij, die wordt gewonnen uit de bast van een boom, zijn het bevorderen van een goede spijsvertering, zoals het verlichten van darmproblemen, het voorkomen van winderigheid en het verminderen van abdominale ontsteking.

De fenolverbindingen in kaneel (die ook aanwezig zijn in druiven en rodewijnazijn) zorgen dat deze specerij antioxiderende eigenschappen bevat die hoger zijn dan gebruikelijk. We willen ook het gehalte aan flavonoïden benadrukken, iets dat ook in grote hoeveelheden aanwezig is, vergelijkbaar met bosbessen.

Kaneelstokjes

Door het consumeren van kaneelolie kun je de groei van bacteriën die schimmel veroorzaken verlagen, omdat het een krachtig antibioticum is. Dit wordt heel vaak gebruikt in de cosmetische industrie.

Kaneel bevat ook vitamine B1 en C, fosfor, calcium en kalium: alle essentiële voedingsstoffen voor onze gezondheid. Het heeft ontspannende werking en werkt uitstekend bij de verlichting van nervositeit, stress, prikkelbaarheid, angst en zelfs depressie.

De ontstekingsremmende eigenschappen van kaneel worden gebruikt om spier- of gewrichtspijn te verminderen, bijvoorbeeld bij reumatoïde artritis of stijfheid door een slechte houding. Het is ook aangetoond dat het hoesten, verkoudheid en congestie kan verminderen. Kaneel verlaagt de glucosespiegel en bestrijdt vet dat opgeslagen is in de slagaders, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die lijden aan diabetes of een hoog cholesterolgehalte.

Kaneel en Honing

Afgezien van de hierboven genoemde voordelen is kaneel heel goed voor de spijsvertering. Het heeft eigenschappen die helpen bij het stoppen van braakneigingen, het helpt bij het stimuleren van de eetlust (ideaal voor patiënten met bepaalde ziekten) en het is een krachtig middel tegen diarree.

Vrouwen kunnen vooral profiteren van kaneel, omdat het menstruele krampen vermindert en de bloedsomloop bevordert. Als je echter probeert zwanger te worden, kun je beter niet te veel van deze kruiden gebruiken, omdat het contraceptieve effecten kan hebben. En als al je zwanger bent, wees dan matig met het gebruik van kaneel – de stof coumarine die het bevat is mogelijk schadelijk voor de baby.

Een interessant geneeskrachtig voordeel dat je zeker nog niet weet is dat kaneel de pijn kan verzachten van een brandwond aan de tong (wat vaak gebeurt). Het enige dat je moet doen is zuigen op een kaneelstokje!

Kaneelstokjes en Honing

Hoe profiteer je van kaneel

Wanneer je kaneel koopt, kun je kiezen uit kaneelstokjes of kaneel in poedervorm. In beide gevallen moet je het product behandelen met zorg en het bewaren in een afgesloten glazen pot. Houd het op een koele, donkere en droge plaats. Kaneelstokjes blijven vers gedurende een jaar en poeder zes maanden, maar je kunt de levensduur verlengen door het te bewaren in de koelkast. Als het vers is, kan je het ruiken. Deze specerij heeft altijd een zoete geur.

Het beste is om biologische kaneel te kiezen, dat geteeld wordt zonder pesticiden of andere chemische stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid – niet-biologische producten bevatten meestal minder vitamine C en carotenoïden. Om de hierboven beschreven voordelen te verkrijgen moet je tussen de 1 en 6 gram kaneel per dag gebruiken. Om je een idee te geven van hoeveel dat is: een theelepel gemalen kaneel is ongeveer 4 gram. Je kunt kaneel toevoegen aan verschillende gerechten – gebakken in een gebakje, gestrooid op voedsel, rauw (dit heeft een sterke smaak) of in combinatie met andere voedingsmiddelen. Het beste is om kaneel te combineren met warm voedsel of dranken, omdat het niet goed wordt geabsorbeerd door voedsel met koude temperaturen en het heeft een erg sterke smaak.

Bundel met Kaneelstokjes

Een van de beste manieren om kaneel te consumeren is in een kopje thee of koffie. Dit kan vooral goed voor je zijn als je een verkoudheid of griep hebt. Een theelepel per kopje thee is alles wat je nodig hebt. Voor koffie kun je een anderhalve theelepel toevoegen aan de koffiebonen of het koffiepoeder voordat je het zet. En in soep is kaneel ook heerlijk – het heeft een verwarmend effect en exotische smaak, in het bijzonder als je het toevoegt aan linzen of zwarte bonen.

Kaneel is goed voor de spijsvertering na de lunch of het diner. Dit is geweldig voor mensen die vaak last hebben van brandend maagzuur of maagpijn, vooral na de grote maaltijden. Het drinken van kaneelthee voor het slapengaan zal je het gevoel geven minder vol te zitten.

En er zijn nog meer manieren om te profiteren van kaneel! Uit een studie bleek dat de geur van deze specerij de hersenfunctie stimuleert en de cognitieve verwerking verhoogt. Sommige mensen vinden dat het kauwen op een kaneelstok hetzelfde effect heeft. Het is perfect voor voor een examen of wanneer je laat op moet blijven om te studeren.

Anderen gebruiken kaneelolie of kopen schoonheidsproducten die kaneel bevatten. En tot slot, een zeer populair gebruik: strooi gemalen kaneel op je desserts waar slagroom op zit. In feite smaken alle lekkernijen beter met een beetje kaneel eraan toegevoegd, terwijl je tegelijkertijd van de geweldige voordelen van deze specerij kunt genieten.