Obesitas bij kinderen, een groot probleem

Obesitas bij kinderen wordt geassocieerd met tal van toekomstige gezondheidsproblemen, zoals obesitas als volwassene, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Lees verder voor meer informatie!
Obesitas bij kinderen, een groot probleem

Laatste update: 13 januari, 2020

Momenteel is obesitas bij kinderen een van de ernstigste volksgezondheidsproblemen. Het is een wereldwijd fenomeen en de incidentie neemt hand over hand toe.

Het is een aandoening die wordt geassocieerd met westerse landen zoals de Verenigde Staten. Het treft echter ook kleinere landen en landen met een lager inkomen. Helaas werd er in 2016 door de WHO geschat dat er wereldwijd ongeveer 41 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar zwaarlijvig zijn.

Obesitas is een ziekte die niet alleen het uiterlijk beïnvloedt. Het heeft namelijk ernstige gevolgen voor de gezondheid. Kinderen die er last van hebben, hebben bijvoorbeeld in de rest van hun hele leven vaker te maken met ziekten zoals diabetes of hart- en vaatziekten.

In de samenleving waarin we leven, lijkt het moeilijk voor kinderen om een ​​gezonde levensstijl te behouden en een goed dieet te volgen. We moeten er echter naar streven dit probleem op te lossen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over obesitas bij kinderen.

Wat is obesitas bij kinderen?

Wat is obesitas bij kinderen

Obesitas bij kinderen is de meestvoorkomende voedselgerelateerde aandoening in deze levensfase. Het bestaat uit de overmatige ophoping van lichaamsvet, waardoor de gezondheid van het kind in gevaar komt.

Het is een ziekte die veel factoren met zich meebrengt: het is niet alleen afhankelijk van voeding. In feite zijn genetica en fysieke activiteit ook twee belangrijke determinanten.

Een slecht dieet is echter een van de belangrijkste boosdoeners van deze ziekte. Momenteel eten veel mensen te veel energierijke voedingsmiddelen met hoge percentages verzadigde vetten en suiker.

Kortom, obesitas bij kinderen is een combinatie van een onevenwichtig dieet, een zittende levensstijl en genetische factoren. Zoals we hierboven al vermeldden, is het belangrijk om te weten dat deze ziekte gepaard gaat met tal van gezondheidsproblemen, waaronder diabetes.

Wanneer is een kind zwaarlijvig?

Obesitas bij kinderen wordt niet op het oog gediagnosticeerd. In plaats daarvan berekent men de ‘Body Mass Index’ oftewel de BMI. De BMI heeft betrekking op gewicht en lengte en wordt berekend door het gewicht (in kilogram) te delen door het kwadraat van de lengte (in meter). Je kunt deze gegevens ook op de site van het voedingscentrum invoeren.

Veel tabellen en referenties vergelijken BMI met standaardniveaus om te weten of er sprake is van obesitas bij kinderen of niet. Bij kinderen kan men echter niet dezelfde waardes voor de BMI gebruiken als bij volwassenen. Bovendien is het nauwkeuriger om de percentielencurves te gebruiken ter vergelijking. Deze worden ook gebruikt bij het consultatiebureau.

De risicofactoren voor het ontwikkelen van obesitas bij kinderen

Zoals we hierboven vermeldden, is deze ziekte niet alleen afhankelijk van het dieet van het kind. Er zijn inderdaad tal van factoren die erbij betrokken zijn. We zullen deze factoren hieronder bespreken.

Genetische factoren

Talrijke studies hebben ouders met overgewicht gekoppeld aan kinderen met overgewicht, waarin staat dat als een ouder zwaarlijvig is, het kind drie keer meer kans heeft om zwaarlijvig te worden. Het is echter moeilijk om te onderscheiden of dit komt door een gedeelde levensstijl of genetische factoren.

Geboortegewicht

Wetenschappers hebben baby’s die meer dan 9 pond wegen bij de geboorte met obesitas bij kinderen of volwassenen in verband gebracht. Interessant is dat het geven van borstvoeding aan een baby tijdens het eerste levensjaar geassocieerd wordt met een lager risico op deze ziekte in de kindertijd.

Geboorteplaats

Dit komt omdat een kind dat in een landelijk gebied woont een actievere levensstijl lijkt te hebben dan stadskinderen. De kinderen die in de stad opgroeien lijken vatbaarder te zijn voor fysieke inactiviteit.

Obesitas bij kinderen wordt zelfs geassocieerd met andere factoren zoals slaap, het welvaartsniveau of de gewoontes van het gezin. We moeten echter duidelijk zijn dat de enige manier om dit probleem aan te aanpakken is door te concentreren op de levensstijl van het kind.

Hoe kun je het risico op obesitas bij kinderen verminderen?

Hoe kun je het risico op obesitas bij kinderen verminderen

Deze ziekte kan de rest van het leven van een kind beïnvloeden. Dit komt omdat het niet alleen invloed heeft op het zelfbeeld en het uiterlijk, maar ook op een verhoogd risico op cardiovasculaire en metabole problemen.

Daarom is het essentieel om te handelen en manieren te zoeken om kinderen te helpen een gezond dieet te volgen. Als je niet goed weet hoe je dit moet doen, kun je het beste een arts of diëtist raadplegen.

Het is ook noodzakelijk voor kinderen met obesitas om fysiek actief te worden of blijven. Het introduceren van sport in hun dagelijkse routine zou een van de eerste stappen moeten zijn. Dit helpt het kind ook om zijn sociale vaardigheden te verbeteren en om plezier te maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.