Leuke bewegingsvormen om overgewicht bij kinderen te bestrijden

Bestrijding van overgewicht en lichamelijke inactiviteit vanaf het moment dat kinderen jong zijn, is van cruciaal belang om hun risico op overgewicht als volwassenen te verkleinen. Bovendien vergroot fysieke activiteit ook hun zelfrespect.
Leuke bewegingsvormen om overgewicht bij kinderen te bestrijden
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 28 januari, 2021

Overgewicht bij kinderen is een van de ernstigste gezondheidsuitdagingen geworden. Het is noodzakelijk om je bewust te zijn van de ernst van het probleem om het risico op veel ziekten die het gevolg zijn van overgewicht en obesitas te verminderen. In dit artikel zullen we enkele leuke bewegingsvormen delen om overgewicht bij kinderen te bestrijden.

Bewegingsvormen om overgewicht bij kinderen te bestrijden

De basis voor een gezonde levensstijl is voeding en lichaamsbeweging. Daarom moet je goed geïnformeerd zijn en ervoor zorgen dat je kind geen sedentaire levensstijl leidt. Op deze manier zal je kind opgroeien met meer intellectuele en fysieke stimuli. Hij of zij zal daarnaast gaan begrijpen waarom je goed voor je lichaam moet zorgen.

Laten we dan nu eens kijken naar enkele van de beste en leukste bewegingsvormen om overgewicht bij kinderen te voorkomen en te bestrijden.

1. Vechtsporten

Er zijn veel verschillende vechtsporten. Je kunt er eentje kiezen afhankelijk van de leeftijd van het kind en het doel dat je wilt bereiken. Met dit soort sporten kunnen kinderen plezier hebben en afvallen terwijl ze tegelijkertijd belangrijke vaardigheden leren zoals:

  • discipline
  • respect
  • doorzettingsvermogen
  • controle over hun lichaam
  • zelfverdediging

Het is belangrijk dat de trainer er op speelse wijze voor zorgt dat de kinderen een goede warming up doen als ze aan de les beginnen. Door een goede trainingsopbouw vermindert het risico op blessures en maximaliseren ze hun inspanningen en resultaten.

Vechtsporten zijn zeer geschikte sporten die kinderen helpen om calorieën te verbranden. Daarnaast kunnen vechtsporten al binnen een paar maanden op natuurlijke wijze gewichtsverlies bevorderen.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Vijf sporten met meerdere voordelen voor de gezondheid

2. Voetbal

Vader en zoon aan het voetballen

Wist je dat voetbal de perfecte sport voor kinderen is? Dat komt omdat ze er echt van genieten. Hoewel er vele andere goede alternatieven zijn, is voetbal een zeer effectieve sport om overgewicht bij kinderen te bestrijden. Bovendien bevordert voetbal diverse kwaliteiten zoals:

Een ander voordeel van deze sport is dat deze meestal in de buitenlucht wordt beoefend. Daarnaast is het ook een populaire activiteit die op straat kan worden beoefend. Door te voetballen kunnen kinderen lichamelijke inactiviteit vermijden. Een voetbal is dan ook een geweldig cadeau voor elk kind!

3. Zwemmen

Zwemmen is een ideale sport voor elke leeftijd, maar het wordt vooral aanbevolen voor kinderen. Het gaat dan niet alleen om het zwemmen van banen, maar ook om vrij te spelen. Speelse vormen van fysieke activiteit zorgen ervoor dat kinderen het niet als een verplichting zien. Daarom zullen ze meer gemotiveerd zijn om het te doen.

Het is absoluut noodzakelijk dat een gekwalificeerde volwassene voortdurend toezicht houdt op een kind dat een wateractiviteit beoefent. Dat betekent dat een ouder moet toekijken als ze zich in een privézwembad of buitenwater bevinden waar geen strandwachten zijn.

Zwemmen is een van de meest complete sporten en je kunt er bovendien je hele lichaam mee trainen. Naast gewichtsverlies helpt het kinderen ook om hun zelfvertrouwen en eigenwaarde te vergroten.

Bekijk ook het volgende artikel:
De beste zwemlestips voor kinderen

4. Touwtjespringen

Touwtje springen

Een van de traditionele activiteiten die veel calorieën verbrandt, is touwtjespringen. Het is dus geen verrassing dat boksers en andere sporters van over de hele wereld aan touwtjespringen doen als onderdeel van hun training. Touwtjespringen biedt vele voordelen waaronder:

  • het trainen van zowel de buik- als de beenspieren.
  • verhoogt het uithoudingsvermogen.
  • verbetert de hartfunctie.

Dit is dan ook de reden waarom deze activiteit de afgelopen jaren zo populair is geworden. Het gebruik van muziek om de activiteit te begeleiden kan het nog leuker maken. Daarnaast motiveert muziek het kind tegelijkertijd ook om mee te zingen. Het kind zal daarnaast zijn of haar ritmegevoel, coördinatie, uithoudingsvermogen en motorische vaardigheden ontwikkelen.

5. Hoelahoepen

Dit is misschien wel een van de meest populaire bewegingsvormen wereldwijd. Het bestaat uit het rond de taille laten draaien van een plastic of houten hoepel zonder deze te laten vallen. Om dit te doen, moet je alleen je heupen bewegen. Deze beweging is precies wat het zeer interessant en bovendien leuk maakt om overgewicht bij kinderen te bestrijden.

Hoelahoepen verbetert de coördinatie, flexibiliteit, het uithoudingsvermogen, ritmegevoel en evenwichtsvermogen, terwijl het ook kinderen helpt om overgewicht te verliezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.