De beste zwemlestips voor kinderen

Als je je kind wilt leren zwemmen, dan is het belangrijk dat hij het gaat zien als een leuke activiteit en niet als een verplichting. Hierdoor is de kans groter dat hij het met plezier zal blijven doen.
De beste zwemlestips voor kinderen
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 28 januari, 2021

Zwemmen is een van de gezondste en meest complete sporten die je kunt beoefenen. Bijna al je spieren worden aan het werk gezet tijdens het zwemmen, en bovendien is het een heel plezierige activiteit. In dit artikel delen we een aantal van de beste zwemlestips voor kinderen.

Tijd in het zwembad doorbrengen met familie en vrienden is een ervaring die je je hele leven zult blijven herinneren. Ontdek de eenvoudigste en veiligste trucjes die ervoor zorgen dat je kind plezier krijgt in het zwemmen.

Door spelletjes te doen met je kind, hem wat discipline aan te leren en te informeren over de voorzorgsmaatregelen die hij moet nemen, is de kans groot dat hij deze sport leuk gaat vinden.Laat je zoon of dochter zien dat zwemmen leuk is met de onderstaande zwemlestips voor kinderen.

De beste zwemlestips voor kinderen

Leer je kind te zwemmen zonder angst

Zwemmen zonder angst

Het eerste obstakel dat je waarschijnlijk tegenkomt als je je kind wilt leren zwemmen, is angst. Om angst te overwinnen, raden we je aan om je kind zo vroeg mogelijk te laten wennen aan water.

Het doel is om een zo normaal mogelijke situatie te creëren. Als je kind voor de eerste keer in contact komt met water, is het dan ook belangrijk dat jij of je partner dat samen met hem doet. Op die manier bouwt hij vertrouwen op, en kan hij op een ontspannen manier genieten van de activiteit.

  • Een manier om ervoor te zorgen dat je kind zich veilig voelt in het water, is door te oefenen in een klein laagje water. Begin daarom in het ondiepe deel van het zwembad, waar hij kan staan en niet bang hoef te zijn om kopje onder te gaan.
  • Daarnaast is het belangrijk dat het water warm is. Een kinderhuidje is immers erg gevoelig, en je wilt dat je kind zich lichamelijk op zijn gemak voelt. Met zijn ouders aan zijn zij, is hij klaar om te beginnen!

Ademhalingsoefeningen in de badkuip

De badkuip thuis is de ideale plek voor de eerste ademhalingsles. Een aantal voorbeelden van oefeningen die je kind in de badkuip kan doen:

  • Vraag je kind om zijn gezicht in het water te leggen en onder water belletjes te blazen. Dit is een goede start om hem gewend te laten raken aan de ademhaling die bij zwemmen hoort.
  • De badkuip is een veilige plek waar je kind kan oefenen met het onder water houden van zijn hoofdje. Zo ervaart hij hoe dat voelt. Leg bijvoorbeeld op de bodem van de badkuip een voorwerp, en laat je kind dat vervolgens zoeken.

De beste manier om iets nieuws te leren, is door te spelen. Dwing je kind dus nooit om met zijn hoofd onder water te gaan! Sommige kinderen durven nu eenmaal wat meer, terwijl andere kinderen wat voorzichtiger zijn in het water. Uiteindelijk kunnen ze allemaal goede zwemmers worden, zolang je hun leerproces maar respecteert en hen motiveert.

Stapje-voor-stapje op weg naar het zwembad

Als je voor de eerste keer met je kindje naar het zwembad gaat, laat hem dan eerst even wennen. Ga samen met hem aan de rand van het zwembad zitten, met jullie voeten in het water. Op die manier kan je kind wennen aan de temperatuur van het water. Laat hem een beetje pootjebaden en met zijn voeten in het water trappelen.

Na een tijdje kun je hem overhalen om samen met jou het water in te gaan. Hou je kind vast en neem hem mee naar het ondiepe deel van het zwembad. Daar kan hij staan en wat rondlopen in het water.

Wel of geen drijfmiddelen?

Een tip die zijn effectiviteit heeft bewezen is om het gebruik van drijfmiddelen zoveel mogelijk te beperken. Je kind kan daar namelijk afhankelijk van worden, en die afhankelijkheid is later lastig af te leren. Daarnaast geven ze hem een vals gevoel van veiligheid tijdens het zwemmen.

De eerste bewegingen in het zwembad

zwemlestips

Het doel is dat je kind zwemmen leuk gaat vinden. Word daarom niet boos als hij even geen zin meer heeft in een bepaalde zwemoefening. Speel een spelletje tijdens de eerste paar keer dat jij met je kind in het water bent. Zorg er wel voor dat het spel is afgestemd op zijn leeftijd en vaardigheden. Een aantal leuke voorbeelden van waterspelletjes:

  • Tussen de ouders in: jij en je partner gaan op korte afstand van elkaar staan. Eén van jullie houdt het kind vast en geeft het door aan de ander. Vergroot nu geleidelijk aan de afstand tussen jullie. Jullie kindje zal instinctief zijn eerste zwemslagen gaan uitvoeren.
  • Zoek de prijs: hou je kind horizontaal in het water, en leg een speelgoedje op de bodem van het zwembad. Moedig je kind vervolgens aan om naar het voorwerp te grijpen. Leg het speelgoed in het begin wat dichterbij, en daarna steeds een beetje verder weg.
  • Vliegtuig: je kind houdt zich aan je rugzijde aan je schouders vast. Jij strekt je armen uit als een vliegtuig. Vervolgens ‘vlieg’ je met hem door het water.

We weten zeker dat deze zwemlestips voor kinderen heel nuttig zullen zijn als je je kind wilt leren zwemmen. Hopelijk gaan ze dan uiteindelijk genieten van deze leuke en gezonde activiteit!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.