Motorische vaardigheidsontwikkeling bij baby's

De ontwikkeling van motorische vaardigheden ontwikkelt zich snel van de ene maand op de andere gedurende het eerste levensjaar van een baby. Leer er meer over in dit artikel!
Motorische vaardigheidsontwikkeling bij baby's
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 01 november, 2022

De motorische vaardigheidsontwikkeling van een baby is in het begin meestal rudimentair, maar na verloop van tijd wordt het steeds gerichter en geraffineerder. Gedurende het eerste jaar van het leven van een baby treden dagelijks veranderingen op.

Uiteraard heeft elk kind zijn eigen ritme. De mijlpalen in de ontwikkeling van motorische vaardigheden die we hieronder presenteren, kunnen echter een goed hulpmiddel zijn om de groei van je kind te beoordelen en te helpen bepalen of er iets is waarmee je kunt helpen.

Motorische vaardigheidsontwikkeling in het eerste jaar

De motorische vaardigheidsontwikkeling van een baby is een zeer belangrijke indicator van mogelijke problemen met de hersenen van de baby. Bovendien omvat dit vermogen grove motorische vaardigheden (arm- en beenbewegingen) en fijne motorische vaardigheden (hand-oogcoördinatie).

Wie echter meer tijd besteedt aan de zorg voor een baby kan vaak beter rekening houden met de mijlpalen in de motorische vaardigheden die een baby behaalt. Als je kleintje zich in dit stadium bevindt, kan het een goed idee zijn om aantekeningen te maken of een dagboek bij te houden.

Hieronder gaan we eens kijken naar wat we kunnen verwachten met betrekking tot de motorische vaardigheidsontwikkeling tijdens de eerste maanden van het leven van je baby.

Maand 1

In het begin zijn de armen en benen van de baby gebogen als hij op zijn rug ligt. Wanneer je hem echter op zijn buik legt, kan hij kruipbewegingen maken en zelfs zijn hoofd een paar seconden optillen.

  • In dit stadium zal het hoofd naar achteren vallen als je hem rechtop zet.
  • Ondertussen blijven de handen meestal gebald met de duim in de rest van de vingers.
  • Wanneer iemand de palm van zijn hand aanraakt, grijpt hij de vreemde hand of het voorwerp vast.

Maand 2

In dit stadium van ontwikkeling kan de baby het hoofdje omhoog houden en proberen zijn lichaam op te tillen als hij op zijn buik ligt. Ook zal hij zijn benen en armen rustiger bewegen als hij op zijn rug ligt. Zijn handen zullen langer open kunnen blijven.

Maand 3

De motorische vaardigheidsontwikkeling in het eerste levensjaar

Tegen de derde maand kunnen de meeste baby’s op hun buik liggen en op hun onderarmen steunen terwijl ze hun hoofd ongeveer 45 tot 90 graden omhoog houden. Ook zijn hun dijen nu gestrekt.

  • Wanneer ze op hun rug liggen, kunnen ze naar hun lichaamsdelen kijken en hun handen grijpen en hun hielen testen op een oppervlak.
  • Als je ze vasthoudt om te gaan zitten, zal hun rug recht zijn.
  • Ondertussen grijpen en schudden ze alles wat je in hun handen legt en houden ze deze langer open.

Maand 4

Nu kan de baby zijn hoofd omhoog houden zonder steun. Ook kunnen baby’s met hun benen omhoog duwen als hun voeten op een stevige ondergrond staan.

Rond maand vier kunnen de meeste baby’s elk speelgoed dat boven hen hangt bereiken en aanraken. Op dezelfde manier steken ze hun handen in hun mond.

Wanneer de baby met het gezicht naar beneden gericht is, kan hij zich omrollen en naar boven kijken. Ook kan hij op de ellebogen steunen en zich opduwen als hij op zijn buik ligt.

Maand 5

In dit stadium van ontwikkeling kan een baby op zijn handen rusten en zijn romp bijna volledig omhoog houden.

  • Wanneer baby’s op hun rug liggen, kunnen ze hun benen in een trapbeweging bewegen.
  • Nu kunnen ze bij de armen worden vastgehouden om te gaan zitten en daar actief aan deelnemen. Als je ze onder de oksels houdt en ze laat staan, kunnen ze zich op hun voeten ondersteunen en tegen een stevig oppervlak duwen.
  • Ook kunnen ze naar believen voorwerpen grijpen met hun handen. Bovendien kunnen ze voorwerpen van de ene hand naar de andere bewegen.

Maand 6

In de zesde maand kunnen baby’s beide kanten op rollen terwijl ze gaan liggen en zich op hun rug of op hun buik draaien. Ook kunnen ze een paar seconden zonder steun gaan zitten.

  • Als ze opstaan, kunnen ze op hun benen leunen en proberen te springen.
  • In kruiphouding zal de baby heen en weer wiegen en zelfs proberen te kruipen.
  • Bovendien kunnen ze nu in staat zijn om in elke hand een voorwerp vast te houden en alles naar hun mond te brengen.

Maand 7

Normaal gesproken grijpen baby’s hun voeten en proberen ze aan hun tenen te zuigen wanneer ze in dit stadium op hun rug liggen.

  • Ondertussen kunnen ze zonder steun zitten en zijn ze in staat om hun handen naar voren te strekken om zichzelf te ondersteunen of om voorwerpen op te pakken.
  • Wanneer ze onder de oksels worden vastgehouden, springen ze actief.
  • In dit stadium kunnen ze voorwerpen van de ene hand naar de andere wisselen. Op dezelfde manier zijn ze in staat om een voorwerp tussen hun duim en pink vast te houden.
  • Ze kunnen naar believen voorwerpen laten vallen en gooien.

Maand 8

Baby voor de spiegel

Tijdens deze maand kan de baby zelfstandig en zonder steun zitten. Ook kan hij draaien en zelfstandig in de kruiphouding komen.

  • Hier beginnen baby’s te genieten van het spel van het gooien van voorwerpen.
  • Ook wanneer ze een voorwerp in elke hand hebben en je hen een ander voorwerp aanbiedt, kunnen ze het voorwerp in hun hand loslaten om de nieuwe aan te nemen.
  • Bovendien kunnen ze zonder hulp beginnen te knabbelen op voedsel terwijl ze het met hun handen vasthouden.

Maand 9

Gedurende de hele negende maand zal de baby opstaan terwijl hij zich ergens aan vasthoudt. Ook kan hij zich in kruipende houding effectief bewegen. Sommige baby’s kunnen al kruipen.

  • Ze kunnen nu voorwerpen tussen hun wijsvinger en de basis van hun duim vastpakken. Op dezelfde manier zijn ze in staat om voorwerpen uit te reiken en aan de ouders te geven.
  • Nu zullen ze beginnen met het testen van de kracht en de muzikaliteit van objecten door ze tegen elkaar te slaan.

Maand 10

Nu is de baby een professional in het kruipen en kan hij zich perfect op handen en knieën ondersteunen. Waarschijnlijk staan ze graag en proberen ze te lopen door zich vast te houden aan alles wat hen een stabiel gevoel geeft.

Ook zijn ze in staat om een beker te pakken en de inhoud ervan zelf op te drinken. Ze kunnen nu voorwerpen tussen de punten van hun wijsvinger en duim houden. Ze zijn zelfs nu in staat om voorwerpen uit een doos te halen en er weer in te stoppen.

Maand 11

In de elfde maand beginnen baby’s te kruipen door gewoon met hun handen en voeten te bewegen. Vervolgens kunnen ze hun eerste stappen zetten terwijl ze op het meubilair steunen.

  • De baby kan ook lopen als een volwassene hem met beide handen vasthoudt.
  • Ze kunnen er nu met hun wijsvinger op wijzen. Op dezelfde manier steken ze hun vingers in gaten en spleten.
  • Ze zijn nu in staat om iets te gooien zodat iemand het op kan vangen.
  • Bovendien kunnen ze een lepel aan het handvat pakken en naar hun mond brengen, ook al is de beweging niet zo precies en morsen ze de soep.
  • De baby kan nu zelfs applaudisseren.

Maand 12

Peuter doet zijn eigen sokken aan

Hier kan het kind meestal lopen als het met één hand wordt vastgehouden. Vervolgens baby’s hun eerste stappen zetten zonder op iets te leunen. In dit stadium kunnen ze bovendien hun sokken uittrekken en proberen ze aan te trekken.

Ze kunnen zich ook vooroverbuigen om een voorwerp op te pakken. Ook kunnen ze beginnen te genieten van het spel van het verplaatsen van voorwerpen in en uit een doos.

Terwijl ze hun wijsvinger en duim gebruiken, kunnen ze kleine voorwerpen individueel grijpen. Ze kunnen nu ook met stukken spelen die bij elkaar passen als je ze laat zien hoe.

Een laatste overweging over de motorische vaardigheidsontwikkeling

Houd er rekening mee dat de motorische vaardigheidsontwikkeling van elke baby anders is en dat als je baby een van deze mijlpalen niet bereikt op de exacte maand. Als dat zo is, dan zal hij het waarschijnlijk in de volgende maand bereiken.

De ontwikkeling van de motorische vaardigheden van een baby verandert zeer snel gedurende het eerste jaar van zijn of haar leven, en elke baby zal het in zijn of haar eigen tijd bereiken.

Het belangrijkste is dat je hier aandacht moet besteden aan en overleggen met de kinderarts als er iets is dat abnormaal lijkt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Magallón S, Narbona J, Crespo-Eguílaz N. Acquisition of Motor and Cognitive Skills through Repetition in Typically Developing Children. PLoS One. 2016;11(7):e0158684. Published 2016 Jul 6. doi:10.1371/journal.pone.0158684
  • Borba, L. S. de, Pereira, K. R. G., & Valentini, N. C. (2017). MOTOR AND COGNITIVE DEVELOPMENT PREDICTORS OF INFANTS OF ADOLESCENTS AND ADULTS MOTHERS. Journal of Physical Education. https://doi.org/10.4025/jphyseduc.v28i1.2811
  • Sampallo Pedroza, R. M., Cardona Lopez, L. F., & Ramirez Gomez, K. E. (2015). Description of oral-motor development from birth to six years of age. Revista de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.15446/revfacmed.v62n4.45211

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.