Slapen met sokken aan, goed of slecht?

Is het nu beter om met of zonder sokken aan te slapen? De meningen zijn verdeeld, maar er is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan!
Slapen met sokken aan, goed of slecht?

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Slapen met sokken aan kan helpen om je lichaamstemperatuur te reguleren, waardoor je het gedurende de nacht niet koud zult krijgen en dus ook niet wakker zult worden van de kou, wat er uiteindelijk dus voor zorgt dat je een betere nachtrust krijgt.

Gezegd wordt dat de helft van de mensen gaat slapen met sokken aan.

Sommige mensen hebben er behoefte aan dat hun voeten in elke tijd van het jaar goed beschermd worden, terwijl andere mensen juist zelfs in de koudste maanden van het jaar niet in slaap kunnen vallen met sokken aan.

Dus… is het nu beter om met of zonder sokken te slapen? In dit artikel zullen we antwoord geven op deze interessante vraag.

Hoe slaap jij?

Met sokken aan op bed

Er bestaan ontelbaar veel verschillende manieren om te slapen, bijna evenveel als het aantal mensen dat op de aarde rondloopt. Sommige mensen slapen het liefst in een pyjama en andere mensen doen liever een extra dekentje over zich heen. 

En weer andere mensen draaien gewoon de verwarming iets hoger, zodat ze niet zo veel dekens over zich heen hoeven te hebben. Tijdens de zomer kiezen sommige mensen er het liefst voor om het raam open te zetten in plaats van alleen onder een lakentje te slapen.

Hetzelfde geldt voor het slapen met sokken aan: eigenlijk is het een kwestie van persoonlijke voorkeur.

We proberen je niet om te praten of tegen je te zeggen dat je slaapgewoonte goed of slecht is. We willen je slechts een beetje informeren en laten weten of het nu goed of slecht is om te slapen met sokken aan.

Volgens deskundigen is vooral het gegeven dat je voeten door te slapen met sokken aan gedurende de nacht te veel zweten zeer negatief. Doordat sokken je voeten inderdaad warm houden, kunnen ze ook een paar ongewenste gevolgen veroorzaken:

  • Infecties (schimmel, zwemmerseczeem, vervelling)
  • Slechte bloedsomloop (als je sokken te strak om je enkels zitten)
  • Je voeten kunnen niet tot rust komen als ze nooit worden verfrist.
  • Onaangename geurtjes, doordat je voeten niet kunnen ademen.

Slapen met sokken, ja of  nee?

Het goede nieuws is dat je deze problemen grotendeels kunt vermijden door vlak voor het slapengaan schone sokken aan te trekken.

Dit betekent dat je nooit moet gaan slapen met sokken die je al de hele dag aan hebt gehad. Niet alleen omdat deze sokken natuurlijk helemaal niet schoon zijn, maar vooral omdat ze vol zweet en bacteriën zitten en je lakens vies maken.

Ga daarnaast op zoek naar sokken die je voeten niet afknellen en de bloedsomloop niet belemmeren. Draag wanneer het kan altijd katoenen sokken of, nog beter, sokken die speciaal gemaakt zijn voor het maken van lange reizen.

Ondanks de nadelen is het om de hele nacht ongestoord door te slapen het beste om met sokken aan te gaan slapen. Wist je dat mensen die gedurende de nacht sokken dragen zich beter voelen met sokken aan dan met een stapel dekens over zich heen?

Het dragen van sokken zorgt er namelijk voor dat je lichaamstemperatuur gedurende de nacht hetzelfde blijft, waardoor je ’s nachts niet wakker wordt en ook gemakkelijk in slaap valt. Ideaal dus als je geen zin hebt om ’s ochtends vroeg, vaak vlak voordat je wekker afgaat, naar de wc te gaan en om degene die naast je slaapt niet te storen!

De vergeten sokken

Sokken aan in bed

Niemand kan ontkennen dat de sok het meest vergeten kledingstuk is in zijn kast. Je verbergt ze in je schoenen en onder je broek. Je sokken kunnen zelfs op sommige momenten vrij gênant zijn, wanneer je bijvoorbeeld intiem bent met je partner of op bezoek moet bij de dokter.

En laten we niet vergeten hoe het is als je sokken tijdens het zitten tevoorschijn komen en de hele wereld kan zien dat ze niet bij elkaar passen! Modebedrijven beginnen echter steeds meer aandacht te besteden aan dit vergeten kledingstuk, door verschillende ontwerpen, materialen en soorten aan te bieden.

Een onderzoek uitgevoerd door de Spanish Neurological Society toont aan dat het dragen van sokken een van de beste manieren is om goed uit te kunnen rusten.

Blijkbaar kan deze simpele gewoonte ervoor zorgen dat je beter kunt genieten van die belangrijke regeneratieve slaapuren en tegelijkertijd chronische slapeloosheid voorkomen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat sokken iets magisch zijn en je helpen om je dagelijkse problemen even te vergeten!

Er zijn echter ook andere reden waarom sommige mensen niet goed slapen: fysiologische veranderingen veroorzaakt door veroudering, blootstelling aan extreme temperaturen, niet in je eigen bed slapen of een onevenwichtig dieet aanhouden.

Er bestaan genoeg oude middeltjes die gebruikt kunnen worden om de nachtrust te verbeteren (van het drinken van heerlijke infusies tot het nemen van een lekker warm bad of het eten van een lichte avondmaal en natuurlijk het oude vertrouwde schaapjes tellen).

Het dragen van sokken is echter misschien nog wel het beste middel van allemaal.

Je zult natuurlijk ook andere gewoontes aan moeten nemen, zoals ’s avonds niet aan lichaamsbeweging doen, na het avondeten geen frisdrank of koffie meer drinken en vlak voor het slapengaan geen televisie kijken.

Het is allemaal een kwestie van de juiste temperatuur

Drie paar voeten met sokken

De mensen die standvastig nee blijven zeggen tegen het dragen van sokken tijdens het slapen, zouden van gedachten kunnen veranderen door eens wat meer te weten te komen over de vele onderzoeken die hierover zijn uitgevoerd.

We hoeven je er niet eens aan te herinneren dat een goede nachtrust je geheugen verbetert, je batterijen oplaadt en je huid regenereert.Om van al deze voordelen te kunnen profiteren, is het echter belangrijk dat je lichaamstemperatuur gedurende de hele nacht goed in balans blijft.

Tijdens de nacht daalt de temperatuur van je lichaam. Dit kan de reden zijn waarom je soms aan het begin van de nacht genoeg hebt aan één deken en vervolgens midden in de nacht juist wakker wordt omdat je behoefte hebt aan nog een dekentje.

Je kledingkeuze is gedurende de nacht van fundamenteel belang. Net als overdag zorgen koude voeten ervoor dat je het door je hele lichaam koud hebt. ’s Nachts moet je dus je onderste ledematen goed bedekken om jezelf prettig te voelen.

Wanneer je voeten warm zijn, zullen je aders verwijden en zal deze warmte door je hele lichaam verspreid worden. Hierdoor krijgen je hersenen de boodschap door dat alles in orde is en zullen ze uit gaan rusten.

Als je voeten daarentegen juist koud zijn, dan zal je hele lichaam het koud hebben, waardoor je geest harder zijn best moet doen om je lichaamstemperatuur te reguleren. Hierdoor ben je minder goed in staat om te ontspannen en zal je de hele tijd alert zijn, waardoor het moeilijker is om in slaap te vallen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.