Spaanse omelet met spinazie, chiazaad en spirulina

Het ontbijt is een van de belangrijkste maaltijden van de dag. Het geeft ons lichaam de voedingsstoffen die we nodig hebben om de dag door te komen. Om deze reden is het niet alleen belangrijk om te ontbijten, maar ook om een gezond en evenwichtig ontbijt te kiezen.
Spaanse omelet met spinazie, chiazaad en spirulina

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het ontbijt is erg belangrijk voor het behoud van je energie gedurende de dag. Dat is de reden dat het combineren van de voordelen van spinazie, chiazaad en spirulina in één smakelijke, gemakkelijk te bereiden omelet een perfecte manier is om de dag te beginnen.

Wie zou nou niet zijn dag met dit eenvoudige, gezonde en evenwichtige ontbijt willen beginnen? Ben je dus klaar om alles te leren over de voordelen van een gezonde en heerlijke omelet met spinazie, chiazaad en spirulina?

Het belang van ontbijt

Het ontbijt is niet alleen de eerste maaltijd van de dag, het is ook de belangrijkste. Nadat het de hele nacht niet heeft gegeten, heeft het lichaam voedingsstoffen nodig om de dag goed te beginnen. Het ontbijt helpt ons daarom om de vele fysieke en mentale obstakels waarmee we dagelijks worden geconfronteerd het hoofd te bieden.

Als je bovendien enkele uren tot je volgende maaltijd moet wachten, dan is ontbijt nodig om de honger tot dan weg te houden. Mensen die een goed ontbijt eten, hebben de neiging om minder te snacken tijdens de ochtend en hebben minder problemen met overgewicht.

Spinazie

Spinazie voor omelet

Spinazie zit vol met essentiële voedingsstoffen en antioxidanten en is wereldwijd bekend om zijn verschillende voordelen. Onder de vele goede eigenschappen van spinazie zijn onder andere dat het eten van spinazie kan helpen om:

 • de symptomen van zweren te behandelen.
 • het lichaam  te beschermen tegen ziekten zoals de ziekte van Alzheimer.
 • het gezichtsvermogen verbeteren en de bloeddruk reguleren.

Spinazie kan daarnaast ook helpen om zowel de botten te versterken als de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.

Chiazaad

Schaaltje met chiazaad

Chiazaden hebben veel voordelen. Ze zijn een bron van omega-3 en omega-6-vetzuren en bevatten ook vitamines en antioxidanten. Deze zaden staan bekend om hun vermogen om je eetlust te bedwingen en gewichtsverlies te bevorderen.

De vele voordelen van chiazaad zijn onder andere:

 • Verminderen van honger, daarom zijn ze het ideale ingrediënt voor gewichtsverlies.
 • Helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren.
 • Helpt de elektrolytenbalans te behouden en het lichaam gehydrateerd te houden.

Spirulina

Lepel met spirulina

Dit supplement is van bepaalde soorten blauwe algen gemaakt. Het is rijk aan polysachariden en antioxidanten. Het bevat ook aminozuren zoals alanine en pantotheenzuur die het immuunsysteem versterken.

Dankzij de hoge concentratie antioxidanten (vitamine E, bètacaroteen, phycocyanine, enz.) kan spirulina bovendien helpen om het lichaam te beschermen tegen enkele schadelijke effecten van bepaalde behandelingen tegen kanker.

Spirulina is gemaakt van microscopische algen en is een geweldige bron van eiwitten, antioxidanten en mineralen.

Bovendien heeft het nog meer voordelen, zoals het feit dat het een complexe koolhydraat is die helpt bij het reguleren van glucosespiegels. Het helpt ook de cholesterol in het bloed te reguleren vanwege zijn gamma-linoleenzuur en niacine.

Dankzij de hoge concentratie antioxidanten helpt spirulina bovendien artritis te bestrijden en helpen de mineralen in spirulina osteoporose te voorkomen.

Recept voor een omelet met spinazie, chiazaad en spirulina

Omelet met spinazie

Dit recept levert je alle energie en voedingsstoffen die je nodig hebt om de dag goed te beginnen. Daarnaast is het niet ingewikkeld om te maken en smaakt het heerlijk.

Ingrediënten

 • 130 gram bloem (1 kopje)
 • 2 eetlepels chiazaad
 • 200 gram spinazie
 • 190 milliliter (4/5 kopje) melk
 • 1 eetlepel spirulina
 • Olijfolie
 • 50 ml (1/5 kopje) water

Bereiding

 • Was en droog de spinazie eerst goed.
 • Week vervolgens de chiazaden in het water.
 • Zeef de bloem en doe vervolgens alle ingrediënten in een kom en roer goed totdat de ingrediënten volledig en zonder klonten zijn gemengd.
 • Doe ten slotte het mengsel in een koekenpan met een klein beetje olijfolie zoals je met een normale omelet zou doen en bak tot het goudbruin is.

Dat is het! Begin je ochtend goed en geniet van je gezonde en uitgebalanceerde omelet met spinazie, chiazaad en spirulina!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bob Capelli, Gerald R. Cysewski, “Potential health benefits of spirulina microalgae”, Nutra foods, 2010, 9(2), 19-26. https://pdfs.semanticscholar.org/c120/3f0060352e36a8d61391d43ee2ab0f3ff5ad.pdf
  • Elena Jovanovski et al. “Effect of Spinach, a High Dietary Nitrate Source, on Arterial Stiffness and Related Hemodynamic Measures: A Randomized, Controlled Trial in Healthy Adults”, Clin Nutr Res. 2015 Jul; 4(3): 160–167.
  • Rahman Ullah et al. “Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review”, J Food Sci Technol. 2016 Apr; 53(4): 1750–1758.
  • F M Cicuttini, “Effect of breakfast on weight and energy intake: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials” BMJ 2019364
  • Katie Adolphus et al. “The effects of breakfast on behavior and academic performance in children and adolescents”, Front Hum Neurosci. 2013; 7: 425.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.