8 verrassende positieve effecten van chiazaden

Chiazaden houden het hart gezond en helpen je gewicht te verliezen. En dat zijn slechts enkele voorbeelden van de positieve effecten van chiazaden. Je hoeft dus geen twee keer na te denken voordat je ze aan je dagelijkse voeding toevoegt.
8 verrassende positieve effecten van chiazaden
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 29 augustus, 2023

De positieve effecten van chiazaden zijn niet te tellen. Want deze zaden zijn een geweldige bron van vezels, antioxidanten, calcium, magnesium, zink en fosfaat.

Volgens de American Society for Nutrition zijn ze vooral om de volgende redenen gunstig voor het lichaam:

 • Ze bevatten meer kalium dan bananen of weegbree.
 • In chiazaden zitten meer eiwitten dan in groenten.
 • Deze zaden verschaffen je tweemaal meer vezels dan haver.
 • Ze bevatten drie keer meer ijzer dan linzen en spinazie.
 • Bovendien is de hoeveelheid antioxidanten in chiazaden drie keer groter dan in veenbessen.
 • Het calciumpeil in chiazaden is vijf keer hoger dan in melk.

In dit artikel stellen we je enkele positieve effecten van chiazaden voor. Als je die voordelen leert kennen, zal je ongetwijfeld gemotiveerd zijn om ze toe te voegen aan je dagelijkse voeding.

10 positieve effecten van chiazaden

1. Gewichtsverlies

Positieve effecten van chiazaden

Chiazaden zijn een geweldig hulpmiddel om het metabolisme te versnellen en vet te verbranden.

Combineer ze met water en citroen. Want dan helpen ze bij de reiniging van het lichaam en de bestrijding van constipatie. En het is bovendien een verfrissend drankje.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel chiazaden (5 gram)
 • 1 kop heet water (200 ml)
 • het sap van 1 citroen (100 ml)

Bereiding

 • Verdeel eerst het water over twee koppen. Laat dan de chiazaden in een kop water weken.
 • Je moet ze minstens veertig minuten laten weten (totdat je ziet dat het mengsel duidelijk dikker is).
 • Na veertig minuten pers je de citroen en giet je het sap bij het water in de andere kop.
 • Voeg nu de vloeistoffen samen en roer tot het goed doorelkaar gemengd is.

Voor de beste resultaten raden we aan om het op een nuchtere maag te drinken.

2. Een gezond hart

Deze zaden zijn een natuurlijke bron van omega 3-vetzuren. Dit zijn essentiële elementen want ze zorgen dat de bloedcirculatie vlot verloopt. Een van de positieve effecten van chiazaden is dan dus ook dat ze het hart goed zullen laten werken.

 • Ze verminderen het niveau van het cholesterol en de triglyceriden.
 • Bovendien laten ze het risico op chronische ontstekingsziekten dalen.
 • Ze voorkomen ook dat complicaties van het zenuwstelsel optreden.

3. Chiazaden zijn een grote bron van energie

Eet chiazaden want op die manier verschaf je het lichaam een goede dosis complexe koolhydraten. Dat zijn voedingsstoffen die het lichaam voor een lange tijdsduur energie geven.

Als je dus ooit voelt dat je weinig energie hebt en gemakkelijk moe wordt, dan zijn chiazaden een goed idee om toe te voegen aan je voedingspatroon.

Dit geldt eveneens voor de momenten waarop je aan sport doet of erg actieve dagen hebt. Chiazaden zullen je dan helpen om je uithoudingsvermogen te verbeteren.

We raden je ook dit artikel aan: 10 dingen die onze energie verspillen

4. Met chiazaden voorkom je de vroegtijdig veroudering van de huid

In chiazaden zit een grote hoeveelheid antioxidanten. Dankzij die bestanddelen zorgen de zaden voor een vlugger herstel van de huid. Tegelijkertijd voorkomen ze dat de huid nog meer beschadigd raakt.

Want deze zaden bestrijden vrije radicalen. Dat is de reden dat je ze moet eten om de veroudering van de cellen te vertragen en je lichaam te zuiveren.

5. Gewrichtspijn verlichten

Positieve effecten van chiazaden gewrichtspijn verlichten

Chiazaden zijn een geweldige antioxidant. Ze bevatten bovendien omega-3  vetzuren. Dankzij deze bestanddelen hebben chiazaden een verzachtend effect op de pijn die ontstaat bij ontsteking van de gewrichten.

Tegelijkertijd stimuleren ze de productie van collageen. Dit komt omdat ze veel zink en koper bevatten.

Chiazaden kunnen dus helpen om de gewrichten op de juiste manier te laten werken. Ze voorkomen ook de problemen waarmee artrose, artritis en ontwrichtingen gepaard gaan.

6. Vergroten van de spiermassa

Wanneer je je spiermassa wil vergroten, dan kunnen chiazaden je hierbij helpen. Want ze bevatten een hoog percentage vezel, omega-3-, omega-6- en omega-9-vetzuren.

Tegelijkertijd hebben ze een herstellend en genezend effect. Dit is nuttig bij trainingen van een hoge intensiteit.

 7. Hydratatie van het lichaam

Positieve effecten van chiazaden hydratatie van de huid

Chiazaden kunnen tien tot twaalf keer hun gewicht in water opnemen. Ze zijn dus een perfect middel om het evenwicht in de elektrolyten te bewaren. Zo zorgen ze ervoor dat het lichaam voor langere tijd gehydrateerd blijft.

8. Ze bevorderen een goede gemoedsstemming

Deze zaden zitten vol tryptofaan. Dat is een essentieel aminozuur voor de productie van serotonine. Dit element is beter bekend als het gelukshormoon.

Als je chiazaden eet zal je geleidelijk beter gaan slapen. Je gemoedtoestand zal ook verbeteren. Bovendien bestrijd je op die manier depressie en maak een eind aan je angstgevoelens.

Hoe kun je optimaal van de positieve effecten van chiazaden profiteren

We hebben al vermeld dat je chiazaden op een nuchtere maag kan eten. Maar eigenlijk kan je ze op elk moment van de dag eten. Bovendien kan je ze ook toevoegen aan je favoriete gerechten.

Combineer dit voedzame product met:

 • Yoghurt
 • Melk
 • Desserts
 • Salades
 • Granen
 • Gebak, brood e.d.

We willen echter beklemtonen dat je chiazaden niet in buitensporige hoeveelheden mag eten.

Maximum twee eetlepels per dag is de geschikte dosis. Want deze twee eetlepels chiazaden helpen mogelijke problemen van de maag en de darmen, van de slagaderen en een verstoord evenwicht van de bloedsuikerspiegel te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Taga, M. S., Miller, E. E., & Pratt, D. E. (1984). Chia seeds as a source of natural lipid antioxidants. Journal of the American Oil Chemists’ Society. https://doi.org/10.1007/BF02542169
 • de Falco, B., Amato, M., & Lanzotti, V. (2017). Chia seeds products: an overview. Phytochemistry Reviews. https://doi.org/10.1007/s11101-017-9511-7
 • Menga, V., Amato, M., Phillips, T. D., Angelino, D., Morreale, F., & Fares, C. (2017). Gluten-free pasta incorporating chia (Salvia hispanica L.) as thickening agent: An approach to naturally improve the nutritional profile and the in vitro carbohydrate digestibility. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.11.151

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.