7 ongelooflijke en verrassende voordelen van chiazaden

· 14 september 2017
Chiazaden bevatten niet alleen veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ze zitten ook vol energie, geven je een verzadigd gevoel en helpen je om gewicht te verliezen. Hoog tijd dus om dit supervoedingsmiddel uit te proberen!

Niemand kan ontkennen hoe populair chiazaden zijn. Niet alleen beroemdheden en gezondheidsdeskundigen hebben er een mening over. Chiazaden bezitten werkelijk een aantal gezonde eigenschappen en voordelen.

In dit artikel vertellen we je wat die eigenschappen zijn. We leggen je ook uit waarom je chiazaden best toevoegt aan je dagelijkse voeding.

Chiazaden verrichten wonderen en zijn heerlijk van smaak

Chiazaden

Het woord ‘chia’ komt oorspronkelijk uit de Mayacultuur en betekent ‘kracht’. Duizenden jaren lang hebben mensen in Midden-Amerika dit zaad gebruikt als basisvoeding, want chiazaden zitten vol vitaminen, omega 3-vetzuren en mineralen.

Oorspronkelijk vormden chiazaden enkel een onderdeel van de voeding van Maya’s en Azteken. Nu is hun gebruik over de hele wereld verspreid. Vooral atleten kiezen ervoor deze zaden toe te voegen aan hun dieet.

Ze zijn niet alleen heel voedzaam. Het goede nieuws is bovendien dat ze de smaak van je voeding niet veranderen. Je kan ze zowel met zoute als met zoete voedingsmiddelen combineren!

Deze kleine glutenvrije zaden kan je toevoegen aan elk traditioneel recept voor het ontbijt, het dessert of het avondmaal. Ze bieden een verrassende hoeveelheid vezels en antioxidanten.

De American Society of Nutrition heeft een overzicht gemaakt van de kwaliteiten van dit supergraan. We zetten hier een aantal interessante feiten op een rij:

 • De hoeveelheid calcium in chiazaad is vijf keer groter dan in melk (dat maakt het dus een ideaal voedingsmiddel voor mensen met lactose-intolerantie en voor veganisten).
 • Ze bevatten drie maal meer antioxidanten dan bosbessen.
 • Het gehalte aan ijzer in dit zaad is drie keer hoger dan in spinazie (perfect dus voor wie lijdt aan bloedarmoede).
 • Chiazaad bezit meer eiwit dan groenten.
 • Ze bevatten tweemaal meer vezels dan haver (aan te bevelen dus als je last hebt van constipatie).
 • Ze verschaffen het lichaam dubbel zo veel kalium dan bananen (kalium helpt om krampen te voorkomen).

Lees ook dit artikel: Acht redenen om meer havermout te eten

De vele voordelen van chiazaden

Over de kenmerken van dit wonderbaarlijke zaad hebben we je al veel verteld. Maar dat zijn niet de enige voedzame eigenschappen waarvan je kan genieten.

Laten we eens kijken welke positieve effecten chiazaden nog meer hebben:

Ze verminderen de drang naar eten

Schaal Chiazaad

In de namiddag kan het gebeuren dat je die oncontroleerbare drang voelt om iets zoets of zouts te eten. Probeer dan eens om een lepel chiazaden te eten in plaats van die zoetigheden of zoute snacks.

 • De zaden geven je een ongelooflijk verzadigd gevoel. Bovendien zijn ze makkelijk te verteren.
 • We bevelen ook aan om chiazaad toe te voegen aan je dieet. Je zal merken dat je maag meerdere uren tevreden en gevuld is.
 • Je kan de zaden mengen met yoghurt, melk en zelfs met sinaasappelsap.

Chiazaden houden je gehydrateerd

Ben jij iemand die gewoonlijk niet veel drinkt gedurende de dag? Misschien vergeet je te drinken of ben je niet zo’n grote fan van veel water drinken.

In dit geval is het een goed idee om chiazaden te eten, want ze zullen het lichaam helpen om gehydrateerd te blijven.

Chiazaden verminderen gewrichtspijn

De omega 3-vetzuren in chiazaad werken ontstekingsremmend. Dat maakt ze dus een ideaal hulpmiddel bij gewrichtspijn.

We weten dat Azteekse krijgers dit graan gebruikten om bijvoorbeeld knieblessures te genezen.

Als je lijdt aan artritis of osteoartritis, dan raden we je aan om chiazaden toe te voegen aan het ontbijt.

Ze beschermen het lichaam tegen gifstoffen

Lepel Chiazaad

Het leven in steden kenmerkt zich door vele gezondheidsproblemen. Want niet alleen stress schaadt de gezondheid, ook vervuiling is een factor die we niet mogen vergeten. Voegen we daar nog eens tabaksgebruik en UV-stralen aan toe, dan is het overduidelijk dat de gevolgen van een stadsleven erg schadelijk kunnen zijn.

Chiazaden hebben het vermogen om je tegen deze gifstoffen te beschermen.

Hoe creëren chiazaden deze effecten? Ze bevorderen de gezondheid van de huid en vormen een beschermende laag. Op die manier beschermen ze je tegen de schadelijke zonnestralen. Tegelijkertijd versterken ze de longen.

Chiazaad verschaft veel energie

Voel je je de laatste tijd erg moe? Heb je geen kracht en ervaar je problemen om je te concentreren? Dan is het moment gekomen om te overwegen om chiazaden toe te voegen aan je dagelijkse voeding. Ze zullen je helpen om weer actiever te worden. Start ’s morgens vroeg al met het eten van chiazaad.

Bovendien zullen ze je ook de nodige energie geven, die je zo gemist hebt de laatste tijd, want ze bevatten meer eiwitten en kalium dan de meeste vruchten en groenten. Chiazaden zijn dus een ideaal voedingsmiddel voor de maandagen!

Ze vergroten de spiermassa

Chia

Dit voordeel van chiazaad heeft ook te maken met energie.

Wanneer je traint en je doelstelling is om meer spieren te kweken, dan zoek je misschien extra ondersteuning in chemische supplementen. Maar die zijn niet goed voor je gezondheid en hebben negatieve bijwerkingen. Chiazaden zijn een uitstekend natuurlijk middel om die chemische middelen te vervangen. Het helpt immers om weefsels te vernieuwen en spiermassa te doen toenemen.

Je kan de zaden toevoegen aan smoothies en sappen. Dit kan je zowel voor als na de training doen.

Chiazaad helpt je om gewicht te verliezen

Dit is een van de belangrijkste voordelen van chiazaden: ze helpen je om gewicht verliezen. Dit effect is dankzij de hoeveelheid vezel die ze bevatten en dankzij hun vermogen om je eetlust te beheersen.

Want wanneer deze zaden in contact komen met water, zetten ze uit en worden ze tien keer groter dan ze oorspronkelijk waren. Maak je geen zorgen: dat is geen slecht effect. Je zal immers gedurende vele uren geen honger meer hebben!

We bevelen ook dit artikel aan: Heerlijke smoothies voor een slanke taille

Nog meer voordelen van chiazaden

Schaaltje Chiazaden

En hier eindigt ons overzicht van de voordelen van chiazaden nog niet! We willen je met nog meer eigenschappen van chiazaad laten kennismaken:

 • Ze verwijderen vocht en gifstoffen (zo helpen ze om cellulaire oxidatie te voorkomen).
 • Chiazaad reguleert de flora van de darmen.
 • Ze verminderen het gevoel van angst (ze helpen je om te ontspannen).
 • Je kan chiazaad gebruiken om cellulite te bestrijden.
 • Ze versnellen het metabolisme en verbranden vet.

Om alle voordelen uit chiazaden te halen, raden we aan om ze in water te weken voor je ze eet. Eén eetlepel chiazaad per kop water is ruim voldoende.

Daarna kan je ze toevoegen aan elke soort voeding of drankje, et voilà!