Vijf gezonde en caloriearme voedingsmiddelen

Als je doel is om af te vallen, moet je deze gezonde en caloriearme voedingsmiddelen zeker in je dieet opnemen.
Vijf gezonde en caloriearme voedingsmiddelen
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je wilt afvallen, zullen deze gezonde en caloriearme voedingsmiddelen je helpen, want of je afvalt hangt vooral af van wat je eet. Je kunt je porties verminderen en een aantal uur per dag trainen. Maar als je niet gezond eet, zullen al je inspanningen voor niets zijn. Ben je onzeker over welke gezonde en caloriearme producten die je zou moeten eten?

In dit artikel zullen we enkele gezonde en caloriearme voedingsmiddelen delen die je in je dieet zou moeten opnemen. Als je sommige hiervan niet lekker vindt, probeer de andere dan wel te eten, want de resultaten zullen het zeker waard zijn.

Vijf gezonde en caloriearme voedingsmiddelen

1. Rucola

Deze groene groente wordt gekenmerkt voor zijn licht kruidige en zeer specifieke smaak. Daarnaast is het rijk aan vezels, kalium en vitamine A, C en K. Rucola bevat slechts vier calorieën per kop, waardoor het een uitstekende basis is voor smoothies en salades.

  • Vanwege de voedingsstoffen die rucola bevat, is het een uitstekende keuze die je helpt vet te verminderen en het cholesterolgehalte te beheersen.
  • Omdat het rijk aan antioxidanten is, helpt het je huid gezond te houden en de schade die door omgevingsfactoren veroorzaakt wordt te beperken.

Je kunt het zo vaak eten als je wilt. Om het eventueel wat toegankelijker te maken kun je er wat citroensap overheen sprenkelen of combineren met andere ingrediënten om de smaak te neutraliseren.

2. Asperges

Asperges

Een ander gezond voedingsmiddel dat je vaker zou moeten eten is asperge. Hoe vaak eet je deze groente? Als het antwoord ‘niet al te vaak’ is, dan kun je overwegen om ze vaker te eten.

  • Asperges bevatten ongeveer 27 calorieën per kop.
  • Deze groente is ook rijk aan ijzer, vitamine A, folaat en eiwitten.

Bovendien is deze groente een natuurlijk diureticum dat helpt om opgeslagen vloeistoffen af te voeren. Als je veel alcohol drinkt, of niet gezond eet, zijn asperges een goede optie om opgehoopte alcohol en gifstoffen te verwijderen.

3. Broccoli

Broccoli is echt heel gezond. Het is ook gemakkelijk te maken en rijk aan eiwitten. Broccoli bevat slecht 31 calorieën per kop. Het wordt zelfs beschouwd als superfood en ook daarom zou je het een paar keer per week moeten eten.

Als je wat smaak wilt toevoegen, combineer het dan met kaas, yoghurt en een handvol andere groenten om een heerlijke en zeer voedzame broccolisalade te maken.

Om te zorgen dat je niet te veel calorieën binnenkrijgt, raden we aan om er geen kant-en-klare dressings aan toe te voegen. Kies in plaats daarvan voor yoghurt of plantaardige olie en vermijd de commerciële sauzen.

4. Rood fruit

Frambozen

Frambozen, bramen en aardbeien zijn drie goede voorbeelden van vruchten die je zo vaak als je kunt moet eten. Een halve kop vruchten bevat gemiddeld slechts 32 calorieën. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan verschillende soorten antioxidanten.

  • Om deze reden kunnen ze helpen om ontstekingen te bestrijden en het risico op kanker en hartproblemen te verminderen.
  • Ze stimuleren ook je immuunsysteem.

Dit artikel kan ook interessant voor je zijn:
8 dingen die aardbeien doen voor je gezondheid

5. Thee

Ongetwijfeld is thee tegenwoordig een van de favoriete gezonde voedingsmiddelen. Veel culturen, zoals de Chinese en Japanse, zijn al sinds de oudheid bekend met de voordelen ervan.

Groene thee, witte thee, zwarte thee en oolong thee zijn enkele van de meest heilzame soorten. Het beste deel is dat ze geen calorieën bevatten, tenzij je er iets aan toevoegt. Ze zijn allemaal rijk aan polyfenolen, een type antioxidant dat je cellen gezond houdt.

Welke van deze caloriearme voedingsmiddelen eet je vaak? Deel je beste recepten met ons! 

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vanduchova A., Anzenbacher P., Anzanbacherova E., Isothiocyanate from broccoli, sulforaphane, and its properties. J Med Food, 2019. 22 (2): 121-126.
  • Burton Freeman BM., Sandhu AK., Edirisinghe I., Red Raspberries and their bioactive polyphenols: cardiometabolic and neuronal health links. Adv Nutr, 2016. 7 (1): 44-65.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.