Het reguleren van verhoogde cholesterolspiegels

Een hoog cholesterolgehalte verhoogt het risico op ernstige hart- en vaatziekten. Daarom stellen we een aantal natuurlijke remedies voor om je cholesterolspiegels tot een normaal niveau te verlagen.
Het reguleren van verhoogde cholesterolspiegels

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Cholesterol is een vetachtige stof die van nature in de lever wordt aangemaakt. Je lichaam gebruikt een bepaalde hoeveelheid om celmembranen te vormen en hormonen te produceren. Verhoogde cholesterolspiegels kunnen echter ernstige complicaties veroorzaken. Dus hoe kun je dit reguleren?

In de meeste gevallen veroorzaken hoge cholesterolwaarden geen zichtbare symptomen. Daarom noemen veel mensen het ‘de stille moordenaar’. Dit komt omdat het, zonder tijdige behandeling, ernstige problemen kan veroorzaken zoals:

Natuurlijke remedies om verhoogde cholesterolspiegels te reguleren

Natuurlijke remedies om verhoogde cholesterolspiegels te reguleren worden gemaakt met medicinale planten en kruiden die de verlaging van het cholesterolgehalte bevorderen. Echter, onderzoek naar de effecten is beperkt in vergelijking met conventionele of farmacologische behandelingen.

Dus, hoewel je deze opties in gedachten moet houden wanneer je plannen maakt om verhoogde cholesterolspiegels te reguleren, mogen ze de door je arts voorgeschreven medicijnen nooit vervangen.

Aan de andere kant is het erg belangrijk om je arts te raadplegen over de veiligheid in jouw situatie, aangezien sommige van deze middelen een wisselwerking kunnen hebben met bepaalde medicijnen of contra-indicaties hebben.

1. Astragalus

Astragalus is een populair kruid dat wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Het wordt vaak gebruikt om het immuunsysteem te versterken en infecties te voorkomen. Sommige onderzoeken lijken aan te geven dat het je hartgezondheid zou kunnen verbeteren door het cholesterolgehalte te verlagen.

Hoe gebruik je het?

 • Roer eerst een eetlepel astragaluspoeder door een glas warm water.
 • Drink vervolgens de vloeistof op een lege maag.
 • Drink het minstens driemaal per week.

2. Lijnzaad

Lijnzaad

Lijnzaad is de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege de interessante gezondheidsvoordelen. Dankzij het gezonde essentiële vetzuren en alfa-linoleenzuur (ALA) kan het hart- en vaatziekten helpen voorkomen. Als je verhoogde cholesterolspiegels wilt reguleren, is lijnzaad een goede optie.

Hoe gebruik je het?

 • Je kunt lijnzaad opnemen in tientallen recepten, waaronder salades en smoothies.
 • Een andere optie is om het in water te laten weken. Laat ze een paar uur weken en voeg dan wat citroensap toe.
 • Drink dit elke dag op een lege maag of halverwege de ochtend.

3. Knoflook

Een van de beste natuurlijke bondgenoten om een verhoogde cholesterolspiegels te reguleren is knoflook. Dit wonderbaarlijke bolgewas bevat allicine en antioxidanten die de lipiden die in je bloed blijven zitten, afbreken. Het kan daarnaast helpen de bloeddruk te verlagen en vertraagt mogelijk de voortgang van atherosclerose.

Hoe gebruik je het?

 • Pers eerst een teentje rauwe knoflook fijn.
 • Meng dit vervolgens met een eetlepel citroensap.
 • Consumeer dit elke ochtend op een lege maag.

4. Artisjokken

Artisjokken

Artisjokken kunnen belangrijke voordelen voor je lichaam leveren. Ze dragen niet alleen bij aan een gezond gewichtsverlies, maar bevorderen ook de afvoer van gifstoffen en kunnen ook verhoogde cholesterolspiegels helpen reguleren.

Daarnaast zijn ze een van de meest gebruikte producten om de leverfunctie te bevorderen. Met artisjokken kun je veel recepten maken. Als je ze echter medicinaal wilt gebruiken, is het beter om er thee van te maken.

Hoe gebruik je het?

 • Om thee van artisjokken te maken doe je een paar eetlepels droge artisjokblaadjes in een liter water.
 • Breng het water aan de kook en laat het vervolgens enkele minuten doorkoken.
 • Laat het dan rustig trekken.
 • Later, als het water afgekoeld is tot een drinkbare temperatuur, zeef de thee dan en drink het op.
 • Drink 2 of 3 kopjes per dag voor de maaltijden.
 • Doe deze behandeling gedurende 15 dagen.

Waarschuwingen: gebruik deze remedie niet als je obstructies van je galwegen hebt, tijdens de zwangerschap en als je borstvoeding geeft.

5. Yerba mate

Yerba mate is een medicinale plant die opvalt door zijn krachtige antioxiderende werking. Hierdoor kan het drinken van thee van yerba mate helpen om verhoogde cholesterolspiegels te reguleren.

Dit is te danken aan het blokkeren van de opname van cholesterol in de darm door de extracten in yerba mate, waardoor het zich niet in het lichaam kan ophopen.

Hoe gebruik je het?

 • Voeg om te beginnen drie theelepels poeder van yerba mate toe aan een halve liter kokend water.
 • Dek vervolgens de thee af en laat het trekken.
 • Als het een beetje is afgekoeld, zeef je de thee en kun je het opdrinken.
 • Drink 2 kopjes per dag gedurende 15 dagen.
 • Neem dan minimaal een week pauze voordat je de behandeling hervat.

Waarschuwingen: gebruik geen yerba mate als je last hebt van angst, slapeloosheid, ongecontroleerde hypertensie en problemen met het zenuwstelsel.

Heb je tests ondergaan die verhoogde cholesterolspiegels aantonen? Is bij jou met name het slechte cholesterol (LDL) verhoogd? Volg altijd de aanbevelingen van je arts en vul deze behandeling aan met deze natuurlijke remedies. Zorg ervoor dat je regelmatig controles ondergaat om je cholesterolgehalte in de gaten te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Wang, D., Zhuang, Y., Tian, Y., Thomas, G. N., Ying, M., & Tomlinson, B. (2012). Study of the effects of total flavonoids of Astragalus on atherosclerosis formation and potential mechanisms. Oxidative Medicine and Cellular Longevity.
 • Arjmandi, B. H., Daggy, B. P., Korlagunta, K., Lucas, E. A., Devareddy, L., & Patade, A. (2008). Flaxseed Reduces Total and LDL Cholesterol Concentrations in Native American Postmenopausal Women. Journal of Women’s Health.
 • Ried, K. (2016). Garlic Lowers Blood Pressure in Hypertensive Individuals, Regulates Serum Cholesterol, and Stimulates Immunity: An Updated Meta-analysis and Review. The Journal of Nutrition.
 • Ried, K., Toben, C., & Fakler, P. (2013). Effect of garlic on serum lipids: An updated meta-analysis. Nutrition Reviews.
 • Khoo, Y. S. K., & Aziz, Z. (2009). Garlic supplementation and serum cholesterol: A meta-analysis. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics.
 • De Morais, E. C., Stefanuto, A., Klein, G. A., Boaventura, B. C. B., De Andrade, F., Wazlawik, E., … Da Silva, E. L. (2009). Consumption of yerba mate (ilexparaguariensis) improves serum lipid parameters in healthy dyslipidemic subjects and provides an additional LDL-cholesterol reduction in individuals on statin therapy. Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.