4 manieren om cholesterol te verlagen zonder statines

Er zijn geneesmiddelen die bedoeld zijn om het cholesterolgehalte te verlagen, zogenaamde statines, maar ze hebben soms negatieve bijwerkingen. Daarom zijn hier vier manieren om het cholesterolgehalte zonder statines op natuurlijke wijze te verlagen.
4 manieren om cholesterol te verlagen zonder statines

Geschreven door Óscar Dorado

Laatste update: 11 augustus, 2022

Statines zijn geneesmiddelen die helpen het cholesterolgehalte onder controle te houden en te verlagen. Ze hebben echter soms schadelijke bijwerkingen en veel mensen willen liever geen medicatie gebruiken. Daarom willen we je graag vertellen hoe je je cholesterolgehalte kunt verlagen zonder statines te gebruiken.

De functie van deze medicijnen is om de productie van cholesterol in de lever te blokkeren. De effectiviteit van statines bij het verlagen of in balans brengen van het cholesterolgehalte brengt echter soms andere negatieve gevolgen met zich mee zoals:

Ook remmen ze het enzym HDL-C, dat een centrale rol speelt bij de productie van gezonde cholesterol. Vanwege deze bijwerkingen moet je weten dat er andere manieren zijn om het cholesterolgehalte te verlagen zonder statines, zodat je de kans op een cardiovasculaire problemen kunt verminderen.

Vier manieren om het cholesterolgehalte te verlagen zonder statines

Een verhoogd cholesterolniveau in het bloed kan leiden tot atherosclerose. Na verloop van tijd kan dit op zijn beurt leiden tot problemen zoals:

Om je cholesterol te verlagen zonder gebruik te hoeven maken van medicijnen, zijn hier enkele tips zonder statines.

1. Verander je dieet

Vrouw schrijft een recept op aan de keukentafel

De eerste tip voor het verlagen van een hoog cholesterolgehalte zonder statines is om je dieet te veranderen. Een gezonde voeding betekent:

 • Het vermijden van transvetten. Dit geldt ook voor margarine en andere ultrabewerkte producten die afkomstig zijn uit een mooie, bedrukte verpakking.
 • Verlaging van de consumptie van verzadigde vetten. Boter, eieren en rood vlees zijn veel gezonder dan transvetten, maar zoals met alles, moeten ze met mate en binnen een uitgebalanceerd dieet worden geconsumeerd dat van elke andere voedingsgroep een beetje bevat.
 • Het verminderen van de consumptie van geraffineerde granen, suikers en zout. Nogmaals, zo’n beetje alles wat verwerkt en verpakt is.

Omgekeerd moet een goed uitgebalanceerd dieet ook verse voedingsmiddelen bevatten die rijk zijn aan vezels, zoals:

 • fruit
 • groenten
 • zaden
 • volkoren granen

Daarnaast moet het voedsel voldoende producten bevatten met gezonde voedingsstoffen:

Daarnaast is het noodzakelijk dat je de juiste porties van alle voedselgroepen opneemt in je dagelijkse maaltijden. Voedingsmiddelen die het cholesterolgehalte kunnen helpen verlagen zijn:

 • noten
 • olijfolie
 • bonen
 • aubergines
 • vis
 • volkoren granen, haver
 • fruit zoals bananen en druiven
 • soja

Een goed dieet is belangrijk voor iedereen. Dan ben je wat je eet. Het is echter cruciaal voor mensen die gevoelig zijn voor hart- en vaatziekten.

2. Stop met roken

Stop met roken en verlaag je cholesterol zonder statines

Het is bekend dat roken meerdere nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid. In dit geval draagt roken, samen met een verhoogd cholesterol, bij aan hart- en vaatziekten. Als je dus een verhoogd cholesterolgehalte hebt, kan dit het ideale moment zijn om te stoppen met roken.

Stoppen met roken wordt duidelijk geassocieerd met een toename van de concentratie van het enzym HDL-C. Over het algemeen gaat de toename snel, in minder dan drie weken, zonder dat er daarna veranderingen optreden.

Dit benadrukt dat sommige van de negatieve effecten van roken snel omkeerbaar lijken te zijn na het stoppen met roken. Het versterkt dan ook het argument om rokers aan te moedigen om te stoppen met roken.

3. Stress verminderen

Als je je cholesterolgehalte wilt verlagen, dan moet je proberen om een stressvrij leven te blijven leiden. Er is zeker een verband tussen stress en een verhoogd cholesterolgehalte.

Het verminderen van stress kan zo eenvoudig zijn als het nemen van minder verantwoordelijkheden en daarnaast het verhogen van je fysieke activiteit en tijd in de natuur.

Om beter met stress om te gaan, is het belangrijk om je eerst te realiseren wanneer het een probleem veroorzaakt. Vervolgens moet je de oorzaken identificeren en je levensstijl herzien en veranderen. Het punt hier is om de druk te verlichten die kan ontstaan doordat je te veel dingen in te weinig tijd probeert te doen.

4. Voldoende beweging

Bewegen in het park

Beweging helpt je niet alleen om stress te verminderen, maar heeft ook een zeer positieve invloed op de fysieke fitheid van mensen met dyslipidemie. Daardoor helpt beweging met het verlagen van je cholesterolgehalte.

De optimale manier van beweging voor de verbetering van het cholesterolgehalte moet echter nog worden vastgesteld. Toch bevestigen onderzoeken naar dit onderwerp de gunstige effecten van regelmatige lichaamsbeweging op het cholesterolgehalte.

Beweging helpt bij de preventie en het reguleren van een verhoogd cholesterolgehalte, terwijl het de risico’s van vermindert op onder andere:

 • hartaanvallen
 • beroertes
 • coronaire hartziekten

Over het algemeen geldt dat je lichamelijk zo actief mogelijk moet zijn, maar slechts 30 minuten per dag zal al helpen om het cholesterolgehalte te verlagen.

Tot slot, houd in gedachte dat als je je cholesterol zonder statines wilt verlagen, jij je slechte gewoonten op moet geven en je algemene levensstijl moet verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056. doi: 10.1093/ije/dyw319. PMID: 28338764; PMCID: PMC5837313.
 • Song W, Wang W, Dou LY, Wang Y, Xu Y, Chen LF, Yan XW. The implication of cigarette smoking and cessation on macrophage cholesterol efflux in coronary artery disease patients. J Lipid Res. 2015 Mar;56(3):682-691. doi: 10.1194/jlr.P055491. Epub 2015 Jan 19. PMID: 25601961; PMCID: PMC4340315.
 • Kivimäki M, Steptoe A. Effects of stress on the development and progression of cardiovascular disease. Nat Rev Cardiol. 2018 Apr;15(4):215-229. doi: 10.1038/nrcardio.2017.189. Epub 2017 Dec 7. PMID: 29213140.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.