3 aanvullende behandelingen voor hypothyreoïdie

Aanvullende behandelingen voor hypothyreoïdie kunnen de symptomen van deze ziekte aanzienlijk helpen beheersen. Hier zijn drie interessante alternatieven.
3 aanvullende behandelingen voor hypothyreoïdie
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 08 april, 2020

Ben je op zoek naar behandelingen voor hypothyreoïdie? Velen van ons zijn op zoek naar eenvoudige en natuurlijke remedies om onze kwaliteit van leven te verbeteren en een medische behandeling aan te vullen.

In dit artikel willen we je enkele opties aanbieden. Ze zullen wonderen doen voor je welzijn. Dit komt, omdat ze je helpen lastige symptomen zoals vermoeidheid, haaruitval, slapeloosheid en zelfs constipatie te beheersen.

Behandelingen voor hypothyreoïdie

De schildklier is essentieel voor de gezondheid. Dit komt, omdat het hormonen produceert die ons metabolisme reguleren. Bovendien beïnvloeden ze diverse functies van ons lichaam. Dat is de reden dat de symptomen van hypothyreoïdie vaak op verschillende manieren invloed op onze gezondheid hebben.

Hypothyreoïdie treedt op wanneer de schildklier te langzaam werkt. Het produceert dan onvoldoende hormonen. Om dit probleem te diagnosticeren, zal een arts bloedtesten uitvoeren om te proberen onze niveaus van thyroxine (T4) en thyrotropine (TSH) te achterhalen. Hier vind je een Engels artikel over thyroxine (T4).

Zoals met alles, zijn er verschillende meningen over welk bereik problematisch is. In sommige gevallen kunnen gewijzigde niveaus na een tijdje weer normaal worden.

De arts zal daarom altijd vertrouwen op de bloedtesten, maar ook op eventuele symptomen. Van daaruit zal hij of zij, zo nodig medicijnen voorschrijven die het schildklierhormoon bevatten om het tekort aan te vullen.

Naast het altijd volgen van medische richtlijnen en de relevante controles, zijn dit natuurlijke remedies voor hypothyreoïdie die nuttig kunnen zijn als aanvulling op je behandeling met medicatie. Het zijn ook goede preventieve maatregelen als je een natuurlijke aanleg voor dit soort problemen hebt.

1. Een dagelijkse dosis selenium

Een scala aan voedsel rijk aan selenium

De voedingsmiddelen op deze foto zijn geweldige bronnen van selenium. Het consumeren van voldoende hoeveelheden zal je prognose verbeteren.

Deze klier heeft het nodig om hormonen goed te metaboliseren en het heeft ook antioxidante eigenschappen. Vanuit een bewezen wetenschappelijk standpunt, in het geval van auto-immuun hypothyreoïdie (ziekte van Hashimoto), is dit mineraal gerelateerd aan een:

  • verlaging van het aantal antilichamen.
  • verbetering van de schildklier op echografisch niveau.
  • betere kwaliteit van leven.
  • vertraging in de achteruitgang van de ogen, als de ziekte van Graves aanwezig is.

Veel studies suggereren dat het innemen van selenium kan helpen. Neem dit supplement echter niet zonder medisch toezicht, omdat het schade kan veroorzaken als je er teveel van neemt.

In plaats daarvan is een goed alternatief om paranoten aan je dieet toe te voegen. Als je er maar twee per dag consumeert, krijg je al de hoeveelheid selenium die je lichaam nodig heeft binnen zonder je gezondheid te riskeren.

2. Gebruik een maca-supplement

Maca komt oorspronkelijk uit Peru en maakt deel uit van de voeding van de meeste mensen in Zuid-Amerika. Het poeder is nu echter ook onderdeel van supplementen wereldwijd, omdat het mogelijk een energiebooster is en hormonen zou kunnen reguleren.

Gele Maca is zeer effectief bij schildklieraandoeningen, vooral tijdens de menopauze. Bovendien kan deze wortel je ook voldoende energie geven om met vermoeidheid om te gaan, een frequent symptoom van hypothyreoïdie.

Volg echter altijd de aanwijzingen en doses op het etiket van een product nauwkeurig op. Houd er bovendien rekening mee dat het je zal stimuleren, dus begin met een lage dosis en verhoog deze geleidelijk onder toezicht van je arts.

3. Pas op voor jodiumblokkers

Schaaltjes met sojabonen

Een andere manier om de behandeling tegen hypothyreoïdie aan te vullen, is om voedingsmiddelen te vermijden die je schildklier kunnen beschadigen. Om eventuele remedies voor hypothyreoïdie aan te vullen, moet je namelijk niet alleen voldoende voedingsstoffen binnen krijgen.

Je moet ook rekening houden met de voedingsmiddelen die je mogelijk kunnen schaden en die je mogelijk al dagelijks consumeert. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die voor mensen met een traag werkende schildklier minder geschikt worden geacht.

Dit komt, omdat ze stoffen bevatten die goitrogenen worden genoemd en deze remmen de opname van jodium, wat essentieel is voor een goede gezondheid van de schildklier. De voedingsmiddelen die sommige mensen afraden zijn:

  • Soja en zijn derivaten (tofu, tempeh, lecithine, enz.)
  • Gierst
  • Kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool, kool, kool, radijs en rapen
  • Pijnboompitten, amandelen en pinda’s
  • Aardbeien, peren en perziken
  • Cassave en zoete aardappel
  • Mosterd
  • Spinazie
  • Lijnzaad

Vraag het echter aan je arts als je nog vragen hebt. Over het algemeen zul je zien hoe je, als je dit advies met betrekking tot behandelingen voor hypothyreoïdie opvolgt, je medische situatie verbetert.

Je zal ook een verbetering in je normale dagelijkse activiteiten opmerken. Breng daarom kleine veranderingen in je dieet aan en zorg ervoor dat je je medische behandeling voortzet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Thomson, C. D., Chisholm, A., McLachlan, S. K., & Campbell, J. M. (2008). Brazil nuts: An effective way to improve selenium status. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/87.2.379
  • Chandra, A. K. (2010). Goitrogen in food: Cyanogenic and flavonoids containing plant foods in the development of goiter. In Bioactive Foods in Promoting Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374628-3.00042-6
  • Meissner, H. O., Mscisz, A., Mrozikiewicz, M., Baraniak, M., Mielcarek, S., Kedzia, B., … Pisulewski, P. (2015). Peruvian Maca (Lepidium peruvianum): (I) phytochemical and genetic differences in three Maca phenotypes. International Journal of Biomedical Science.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.