Rabarber voor een gezonde schildklier

Een gezonde schildklier is fundamenteel voor het algehele welzijn van je lichaam, aangezien de schildklierhormonen belangrijk zijn voor meerdere processen in je lichaam. De vele goede eigenschappen van rabarber kunnen helpen om je schildklier gezond te houden. 
Rabarber voor een gezonde schildklier
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel vertellen we je waarom het eten van rabarber goed is voor het behoud van een gezonde schildklier. We beginnen echter eerst met wat achtergrondinformatie over de schildklier.

De schildklier zit in de buurt van je luchtpijp, net boven je sleutelbeen. Het is een endocriene klier die ontzettend belangrijk is voor je lichaam. Hij scheidt verschillende soorten hormonen uit, zoals bijvoorbeeld thyroxine.

Schildklierhormonen zijn onmisbaar voor je lichaam om goed te kunnen functioneren. Ze zijn namelijk betrokken bij veel lichaamsprocessen. Ze hebben onder anderen invloed op:

 • De lichaamsgroei.
 • De ontwikkeling van het zenuwstelsel.
 • De stofwisseling van vetten en koolhydraten.

Doktoren controleren dan ook niet voor niets vaak eerst je schildklier, wanneer je met een klacht langskomt. Een schildklierziekte of een afwijking aan je schildklier heeft grote invloed op je dagelijkse leven. De meestvoorkomende symptomen van schildklierproblemen zijn plotselinge stemmingswisselingen en schommelingen in het lichaamsgewicht.

De schildklier heeft dus heel veel invloed op ons lichaam. Het is dan ook heel belangrijk om er goed voor te zorgen. In dit artikel vertellen we je graag waarom je regelmatig rabarber zou moeten eten voor een gezonde schildklier.

Is de schildklier werkelijk zo belangrijk?

Zoals we hierboven al aangaven, is de schildklier essentieel voor een goed werkend lichaam. Maar waarop heeft hij dan precies invloed? De schildklier heeft invloed op zowel het lichaam als op de geest.

Wanneer dit orgaan niet goed functioneert, dan kan dat allerlei gevolgen hebben. Denk aan schommelingen in het lichaamsgewicht en stemmingswisselingen, en soms zelfs anatomische veranderingen (zoals bijvoorbeeld struma).

De hormonen die de schildklier uitscheidt, reguleren de stofwisseling en het zenuwstelsel. Problemen met de schildklier resulteren dan ook vaak in prikkelbaarheid, concentratieproblemen, vermoeidheid en depressiesUiteindelijk zal dit de kwaliteit van iemands leven negatief beïnvloeden.

Veelvoorkomende symptomen van schildklierproblemen

De schildklier

De volgende zes symptomen komen het meest voor wanneer er sprake is van een probleem met de schildklier:

 • Plotselinge schommelingen in lichaamsgewicht.
 • Periodieke krampen.
 • Stemmingswisselingen zonder aanwijsbare reden (bijvoorbeeld lusteloosheid, somberheid, etc.).
 • Haarverlies, zwakke nagels of kleurverandering van de haren of de nagels.
 • Het abnormaal koud of warm hebben.
 • Veranderingen in de menstruatiecyclus.

Ziektes die invloed hebben op de schildklier

 • Hyperthyreoïdie: de schildklier produceert teveel van het schildklierhormoon.
 • Hypothyreoïdie: hierbij produceert de schildklier niet genoeg hormonen voor het lichaam.
 • Struma: een abnormale vergroting van de schildklier.
 • Kanker.
 • Knobbeltjes.
 • Thyroïditis.

De diagnose van dit soort schildklierstoornissen moet worden gesteld door een arts of specialist. De arts zal een lichamelijk onderzoek en een aantal tests uitvoeren om de diagnose te kunnen stellen. Daarna schrijft hij de geschikte behandeling voor. Mogelijke vervolgbehandelingen zijn:

 • Uitvoeren van een biopsie.
 • Volgen van een specifieke therapie.
 • Ondergaan van een operatie.
 • Ondergaan van een behandeling met radioactief jodium.

Rabarber voor een gezonde schildklier

Rabarber is een eetbare plant waaraan geneeskrachtige eigenschappen worden toegeschreven. Je kunt het op verschillende manieren bereiden: als ingrediënt in bijvoorbeeld desserts of als bijgerecht voor vlees en vis. Je kunt het stomen of bakken.

De steel en de wortels van deze plant zitten boordevol mineralen en vitaminen. Bovendien hebben ze ontstekingsremmende, antioxiderende, reinigende en ontgiftende eigenschappen en helpen ze tegen constipatie. In dit artikel bespreken we waarom het eten van rabarber helpt voor het behoud van een gezonde schildklier.

Struma en een ontstoken schildklier

Rabarber bevat een hoge concentratie emodin. Dit is een natuurlijke stof met laxerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Merk je dat je schildklier groter is geworden (struma) of ontstoken is? Begin dan eerst eens om wat vaker rabarber te eten. Ga daarnaast ook altijd naar een arts of specialist om een officiële diagnose te laten stellen!

Een bron van vitaminen

De schildklier functioneert het beste als het voldoende mineralen en vitamines heeft opgenomen. Door rabarber in je voedingspatroon op te nemen, krijg je namelijk alle voedingsstoffen en vitamines binnen die nodig zijn voor een gezonde schildklier. Rabarber zit vol goede voedingsstoffen. We noemen de belangrijkste hieronder:

 • Vitamines: A, C, K, E, B1, B2, B3, B5, B6 en B9.
 • Mineralen: fosfor, ijzer, calcium, magnesium, koper, selenium, zink, kalium en sodium.

Reiniging

Als gevolg van milieuverontreiniging, slechte gewoonten en een verkeerd dieet, komen er continu verschillende soorten zware metalen en gifstoffen ons lichaam binnen.

Dit is schadelijk voor de schildklier en als gevolg daarvan ook schadelijk voor de stofwisseling en andere lichaamsfuncties. Om dit soort ernstige beschadigingen te voorkomen, is het goed om je schildklier te ‘reinigen’.

Rabarber heeft reinigende en ontgiftende eigenschappen. In combinatie met zijn vezelachtige structuur, is het als het ware een natuurlijk reinigingsmiddel voor de schildklier.

Daarnaast bevat de wortel van de rabarberplant een hoge concentratie tannine. Tannines helpen bij het zuiveren van gifstoffen en het afscheiden van vrije radicalen uit het lichaam. Bovendien heeft het ontstekingsremmende eigenschappen.

Rabarber voorkomt mogelijk schildklierkanker

Mogelijk kan rabarber helpen bij het uitschakelen van vrije radicalen. Daardoor wordt de schade verminderd die deze vrije radicalen toebrengen aan het celweefsel. Aangezien die schade kan leiden tot kanker, is het dus mogelijk dat rabarber schildklierkanker helpt voorkomen.

Zoals je duidelijk kunt zien, is rabarber een geweldig voedingsproduct om aan je dieet toe te voegen. Het biedt niet alleen gezondheidsvoordelen voor je schildklier, maar het is goed voor je hele lichaam. Ten slotte: onthoud dat een gezonde schildklier de basis is van een gezond lichaam.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.