9 doeltreffende manieren voor de bestrijding van haarverlies

Om haarverlies te voorkomen moet je voor je inwendige en je uitwendige gezondheid zorgen. Verbeter je dieet. Bescherm jezelf tegen schadelijke milieu-effecten en hitte. Hou je stress onder controle.
9 doeltreffende manieren voor de bestrijding van haarverlies
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 02 januari, 2019

Haarverlies kan echt een probleem zijn voor de mensen die er last van hebben. Het tast niet alleen je zelfvertrouwen aan. Haarverlies kan immers ook een symptoom van een gezondheidsprobleem zijn. Voor de bestrijding van haarverlies bestaan vele behandelingen.

Je kan gebruik maken van verschillende middelen en tips om haarverlies te voorkomen. In dit artikel willen we jou de gemakkelijkste en meest doeltreffende manieren voorstellen waarmee je haarverlies kan bestrijden.

Tips voor de bestrijding van haarverlies

1. Gebruik een natuurlijke shampoo

Gebruik een natuurlijke shampoo

Op korte termijn kan een shampoo jouw haar het gewenste effect of uiterlijk geven. Op lange termijn kan het echter je haar beschadigen. Sommige shampoos zijn immers met bepaalde synthetische ingrediënten gemaakt.

We bevelen daarom aan dat je een natuurlijke shampoo kiest. De onmiddellijke resultaten zullen misschien niet zo spectaculair zijn. Het zal echter na verloop van tijd wel haarverlies voorkomen.

Aan shampoo worden vaak sulfaten en siliconen toegevoegd. Die moeten ervoor zorgen dat je haar er na het wassen perfect, zacht en glanzend uitziet. Je zal echter merken dat je haar gemakkelijker vuil wordt. Het zal ook na een korte tijdsperiode vettig of droog worden.

Natuurlijke shampoos zijn meestal gemaakt met producten zoals:

 • kokosolie
 • aloëvera
 • etherische oliën
 • plantenextracten
 • enzovoorts 

2. Was je haar niet elke dag

Het is geen goed idee om je haar elke dag te wassen. Dat komt omdat dagelijks je haar wassen het haar verzwakt. Het wijzigt bovendien ook het evenwicht in de oliën op je hoofdhuid. Nat haar valt ook gemakkelijker uit.

Als jij het gevoel hebt dat het noodzakelijk is, probeer het aantal keren dan te beperken. Was je haar slechts om de andere dag.

3. Leer hoe je je haar kan verzorgen

Leer je haar verzorgen

Je haar is een deel van je lichaam. Dat betekent dat je het haar dus met dezelfde zorg en aandacht moet behandelen als de rest van jezelf:

 • Borstel het haar voorzichtig en regelmatig. Probeer borstels te gebruiken met natuurlijke materialen. Die zijn immers beter voor de hoofdhuid en zullen voorkomen dat het haar krult.
 • Vermijd om haardrogers en stijltangen te veel te gebruiken. Deze apparaten kunnen het haar breken en verzwakken.
 • Als je het haar heel vaak naar achter trekt, probeer het knotje of staart dan niet te strak op te binden.
 • Maak ook geen overdreven gebruik van producten als haargel, wax of mousse.

4. Masseer je hoofdhuid

Eén van de beste tips voor de bestrijding van haarverlies is je hoofdhuid elke dag masseren. Dit zal ook de groei van nieuw haar bevorderen.

 • Gebruik de vingertoppen om de hoofdhuid met een matige druk te masseren. Doe het in kleine cirkelvormige bewegingen van je voorhoofd naar de achterkant van je nek.
 • Het beste moment om deze massage te doen is net vóór je gaat slapen. Masseer de hoofdhuid gedurende 5 tot 10 minuten.
 • Na de massage zal je een aangenaam tintelend gevoel ervaren. Dit is het resultaat van de stimulatie van de bloedcirculatie.

5. Heb je een supplement nodig?

Is een supplement nodig

Voor de bestrijding van haarverlies bestaan er vele supplementen met vitaminen en mineralen. Je moet echter met de volgende kwesties rekening houden:

 • Deze supplementen zijn doeltreffend als je een tekort aan voedingsstoffen hebt. Haarverlies kan echter ook veroorzaakt zijn door erfelijke factoren of het resultaat zijn van een gezondheidsprobleem. In die gevallen zal je waarschijnlijk geen verschil merken wanneer je supplementen neemt.
 • Neem supplementen altijd onder supervisie van een deskundige. Bepaalde vitaminen kunnen immers schadelijk zijn als je ze in buitensporige hoeveelheden inneemt.
 • Dit zijn enkele van de nuttigste voedingsstoffen voor het haar: biotine, zink en selenium.
 • Neem deze supplementen alleen maar wanneer dit nodig is.

6. Drink veel water

Deze eenvoudige gewoonte heeft meerdere positieve effecten. Het kan ook helpen om de gezondheid van je haar te verbeteren. Het enige wat je hoeft te doen, is twee liters water per dag drinken, naast de dranken die je bij de maaltijden drinkt.

7. Eet minder zout en zuivelproducten

Eet minder zout en zuivelproducten

Wat je eet, is heel belangrijk. Voor de bestrijding van haarverlies moet je proberen om zout en zuivelproducten uit je voedingspatroon te schrappen. Dit kan een positief effect hebben op je haar en je gezondheid.

Ook in dit artikel vind je interessante informatie:
Deze smoothie bestrijdt haaruitval en zorgt voor spectaculair haar

8. Probeer etherische oliën

Bepaalde etherische oliën zijn heel goed voor je haar. Je kan ze toevoegen aan je shampoo of je conditioner of er een masker mee maken. Deze oliën kan je ook gebruiken terwijl je de hoofdhuid masseert.

In dit geval stellen we voor dat je ze ook mengt met extra vierge kokosolie. We bevelen de volgende etherische oliën aan:

9. Maak een eind aan stress

Maak een eind aan stress

Stress is één van de ergste vijanden van je gezondheid. Het kan een zeer negatieve invloed op je lichaam hebben. Haarverlies is één van de meest voorkomende gevolgen.

Ga je door een periode van zenuwachtigheid, prikkelbaarheid, zorgen en stress? In dit geval bevelen we aan dat je enkele veranderingen doorvoert in je levensstijl en die kwesties probeert op te lossen.

Probeer dan eens tijd vrij te maken voor activiteiten zoals:

 • yoga
 • meditatie
 • sporten
 • zwemmen
 • op reis gaan

Dit zijn allemaal activiteiten die hierbij kunnen helpen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lundie, D. (2002). Female Hairloss. Her World.
 • Maynard, L., Rème, C. A., & Viaud, S. (2011). Comparison of two shampoos for the treatment of canine Malassezia dermatitis: A randomised controlled trial. Journal of Small Animal Practice. https://doi.org/10.1111/j.1748-5827.2011.01124.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.