Macawortel en de 7 voordelen voor vrouwen

Naast dat het helpt de hormonen en emoties te reguleren, is macawortel ook erg goed voor de botten. Dit komt doordat het calcium geeft aan het lichaam om osteoporose te voorkomen.
Macawortel en de 7 voordelen voor vrouwen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Macawortel (lepidium meyenii) komt uit het Andesgebergte in centraal Peru. Deze bergen hebben pieken tot twee mijlen boven zeeniveau.

De inwoners van Zuid-Amerika eten dit al eeuwenlang. Maar in de afgelopen jaren is de wortel ook verspreid over de rest van de wereld. Dit komt door de voedingsstoffen en medicinale waarde. 

Macawortel is een natuurlijke bron van antioxidanten, mineralen en vitaminen. Daardoor helpt het om vitale functies in het lichaam te regelen.

Doordat het ontstekingen remt, biedt het voordelen voor het endocriene stelsel. Hieroor is deze wortel erg nuttig in het behandelen van een aantal ziekten.

Bijgevolg zien velen dit als een ‘wonder’ voor de gezondheid. En met name voor vrouwen.

In dit artikel laten we je 7 voordelen van de macawortel laten zien. Je zal verrast zijn!

1. Macawortel helpt tijdens de menopauze

Vrouw in de Menopauze

Macawortel heeft een goed effect op de hormonale balans. Daardoor is de wortel vooral geschikt voor mensen in de menopauze.

De vitaminen en mineralen regelen de hormonale balans. Daardoor helpt maca bij veel klachten zoals nachtelijk zweten en opvliegers.

Ook kalmeert het je centrale zenuwstelstel. Hieruit volgt dat het cognitieve problemen vermindert die te maken hebben met leeftijd.

De wortel helpt ook bij mentale problemen zoals stress of depressie.

2. Betere sex dankzij macawortel

De voedingsstoffen in maca kunnen ook helpen bij seksuele problemen. Vooral als de problemen te maken hebben met gebrek aan hormonale of emotionele balans, biedt de wortel uitkomst.

Drankjes met macawortel kun je kopen bij de natuurwinkel en kunnen helpen om:

  • Seksuele stoornissen te reguleren.
  • Je energie niveau verhogen.
  • Het libido te verbeteren.

Het eten van een kleine hoeveelheid per dag helpt seksuele bevrediging tijdens seks te verhogen. 

Daarnaast reguleert het ook de productie van het stresshormoon.

3. Een beter humeur met macawortel

Goed Humeur

Maca bevat vet- en aminozuren. En deze hebben een positief effect op je emotionele balans. Deze middelen reguleren ook de productie van cortisol, wat een rol kan spelen bij gewichtstoename.

Macawortel helpt bij de productie van endorfine en serotonine waardoor het een rol speelt bij geluk en gezondheid.

4. Macawortel beschermt je hersenen

De antioxidanten en de essentiële vetzuren in maca beschermen je hersenen. Zij helpen de verslechtering die veroorzaakt wordt door vrije radicalen tegen te gaan.

Deze voedingsstoffen remmen ontstekingen. Op lange termijn verminderen ze het risico op afname van je denkvermogen, geheugenverlies en diverse ziekten.

De gezonde vetten in maca zorgen voor afvoer van het overtollige slechte cholesterol (LDL) uit je aderen. Dit is belangrijk voor voldoende toevoer van zuurstof in je hersenen. Hierdoor vermindert ook de kans op het krijgen van een beroerte.

5. Het verhoogt de vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid en macawortel

Vruchtbaarheidsproblemen komen steeds meer voor bij vrouwen. De behandelingen daarvoor zijn erg duur. Daarnaast hebben ze bijna altijd negatieve gevolgen voor de gezondheid van de vrouwen.

Natuurlijke methodes daarentegen kunnen echter een grote verbetering van de vruchtbaarheid opleveren. En macawortel is één van de remedies die hierbij kunnen helpen.

Dit werkt echter alleen als het supplement de hypofyse en hormoonproductie verhoogt.

6. Het helpt je botten

Het behoud van botdichtheid is erg belangrijk voor vrouwen die de menopauze bereiken. Het lichaam maakt dan minder oestrogeen aan. Hierdoor kan het minder calcium opnemen. En daardoor stijgt de kans op osteoporose. 

Macawortel kan erg nuttig zijn om deze problemen te voorkomen. Dit komt doordat er een grote hoeveelheid calcium en andere essentiële mineralen in zit. Hierdoor versterkt het je botten.

7. Macawortel verbetert je energieniveau

macawortel en fitheid

De voedingsstoffen in maca geven je lichaam meer energie waardoor je lichamelijke prestaties verbeteren.

Ook verhogen ze je mentale prestaties. 

Daarnaast bevatten maca gezonde vetzuren en eiwitten. Daarom wordt maca aanbevolen als een atletisch supplement. Ook voorkomt verlies van voedingsstoffen tijdens het sporten.

Zoals je ziet, is macawortel een geweldig voedingsmiddel. Het is hierdoor een aanwinst voor je dieet. Waarom voeg je het ook niet eens toe aan je drankjes, of smoothies? Je kan het vinden in gezondheidswinkels. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Zou Y, Aboshora W, Li J, Xiao T, Zhang L. Protective Effects of Lepidium meyenii (Maca) Aqueous Extract and Lycopene on Testosterone Propionate-Induced Prostatic Hyperplasia in Mice. Phytother Res. 2017 Aug;31(8):1192-1198. doi: 10.1002/ptr.5838. Epub 2017 Jun 20. PMID: 28635053.
  • da Silva Leitão Peres N , Cabrera Parra Bortoluzzi L , Medeiros Marques LL , Formigoni M , Fuchs RHB , Droval AA , Reitz Cardoso FA . Medicinal effects of Peruvian maca (Lepidium meyenii): a review. Food Funct. 2020 Jan 29;11(1):83-92. doi: 10.1039/c9fo02732g. PMID: 31951246.
  • Tafuri S, Cocchia N, Vassetti A, Carotenuto D, Esposito L, Maruccio L, Avallone L, Ciani F. Lepidium meyenii (Maca) in male reproduction. Nat Prod Res. 2019 Dec 5:1-10. doi: 10.1080/14786419.2019.1698572. Epub ahead of print. PMID: 31805775.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.