Wat staat er op het etiket van een voedingsmiddel?

Als je kunt leren hoe je het etiket van een voedingsmiddel kunt lezen, kun je gezonder voedsel kiezen dat ingrediënten bevat die je lichaam voeden. We helpen je vandaag op weg.
Wat staat er op het etiket van een voedingsmiddel?

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

De laatste tijd zijn onze diëten drastisch veranderd en niet altijd in positieve zin. Dit is te wijten aan het feit dat de meeste dagelijkse diëten verrijkt zijn met verzadigde vetten en geraffineerde suikers, die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe je het etiket van een voedingsmiddel moet lezen.

De aanzienlijke en verontrustende toename van chronische ziekten in ontwikkelingslanden heeft wereldwijd voor onrust gezorgd. Denk hierbij aan ziekten zoals:

 • diabetes mellitus
 • obesitas
 • dyslipidemie (te hoge cholesterol- of vetgehaltes in het bloed)

Dit heeft ertoe geleid dat veel internationale organisaties, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), er bij de regeringen op hebben aangedrongen om specifieke maatregelen te nemen om voedingsvoorlichting onder de bevolking te bevorderen.

Dan is weten hoe je het etiket van een voedingsmiddel moet lezen een didactisch hulpmiddel. Daar is een zeer eenvoudige reden voor: het helpt consumenten bij het kiezen van de beste voedingsmiddelen voor hun lichaam.

Waarvoor is het etiket van een voedingsmiddel bedoeld?

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) definieert het etiket van een voedingsmiddel als het zwart-witte vak die op voedsel- en drankverpakkingen is bevestigd. De FDA zorgt ervoor dat dit instrument als praktische handleiding kan worden gebruikt.

Het doel is dat het etiket je zal helpen beslissingen te nemen die je gezondheid op lange termijn negatief of positief kunnen beïnvloeden. Over het algemeen kan een goede voeding zeer gunstig zijn voor je lichaam.

Het kan je helpen de symptomen van bepaalde ziekten te voorkomen en te beheersen zoals:

 • hoge bloeddruk
 • osteoporose
 • hartproblemen
 • bepaalde soorten kanker
 • type 2 diabetes
 • obesitas

Om deze redenen moet je een paar seconden besteden aan het lezen van de informatie op het etiket van voedingsmiddelen in de supermarkt, om vervolgens de gezondste opties te kiezen.

Waarom is het etiket van een voedingsmiddel belangrijk?

Stel dat een voedingsetiket leest

Het hoofddoel van het etiket van een voedingsmiddel is de consument informeren over de ingrediënten en eigenschappen van de levensmiddelen in de supermarkt. Het lezen van de etiketten heeft de volgende voordelen. Ze:

 • helpen de consument op een eenvoudige en duidelijke manier over de ingrediënten van voedsel en dranken te informeren.
 • stellen consumenten in staat om beslissingen over hun voeding te nemen op basis van hun behoeften.
 • bieden een effectieve manier om de voedingswaarde van voedsel op het etiket te vermelden.
 • geven nuttige informatie als je lijdt aan allergieën of intoleranties voor een bepaald ingrediënt. Zo kan je toekomstige complicaties of negatieve reacties vermijden.
 • helpen om goede voedingsprincipes te implementeren voor de bevolking.
 • bevorderen betere productiegewoontes, aangezien fabrikanten moeten aangeven wat er in hun producten zit en de consument de ingrediëntenlijst kan lezen.

Hoe lees je het etiket van een voedingsmiddel?

Het is belangrijk om te leren hoe je het etiket van een voedingsmiddel correct kan lezen. Deze informatie zal je helpen de juiste beslissingen te nemen die je gezondheid het meest ten goede komen.

1. Zoek de portiehoeveelheid

Voedingspiramide

De FDA legt uit dat de portiehoeveelheid en het aantal porties per verpakking zich bovenaan het etiket van een voedingsmiddel bevindt. Dit is erg belangrijk om de rest van de informatie op het etiket te begrijpen.

 • Dit getal geeft aan dat de voedingsinformatie van het voedsel, zoals calorieën, vezels en natrium, gebaseerd is op porties.
 • Als je dus twee porties van een product consumeert, dan zal je twee keer zoveel calorieën en twee keer zoveel voedingsstoffen consumeren. Dit kan goed of schadelijk zijn, afhankelijk van het voedingsmiddel en jouw situatie.

Daarom is het belangrijk dat je de hoeveelheid van een portie weet. Alleen zo weet je precies hoeveel calorieën en voedingsstoffen je dagelijks consumeert.

2. Zoek het aantal calorieën

Calorieën kunnen op het etiket van een voedingsmiddel worden aangeduid als ‘energiewaarde’, ‘energie-inhoud’ of ‘totale energie’. Ongeacht hoe het ook wordt genoemd, zijn calorieën de hoeveelheid energie die het voedingsmiddel ons per portie geeft. Ze kunnen worden vermeld als kilocalorieën (kcal) en in kilojoules (kJ), in de volksmond als ‘calorieën’ genoemd.

Daarnaast stelt de FDA dat de dagelijkse waarden gebaseerd zijn op een dieet van 2.000 calorieën. Ze verduidelijken echter dat je voedingsbehoeften zullen afhangen van hoe fysiek actief je bent.

Daarom raden ze aan om naar een specialist op dit gebied te gaan. Op die manier bepaal je de hoeveelheid calorieën per dag die het beste werken voor je lichaam.

3. Leer hoe je het percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kunt gebruiken

Vrouw die nadenkt over het etiket van een voedingsmiddel

De FDA benadrukt dat deze gegevens gebaseerd zijn op de hoeveelheid van een bepaalde voedingsstof die we dagelijks nodig hebben. Het percentage geeft aan hoeveel van die hoeveelheid we uit één portie van dat voedingsmiddel krijgen. Op die manier zul je in staat zijn om een gezond dieet samen te stellen.

 • Ze raden je aan om dit deel van het etiket te gebruiken om te kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan de voedingsstoffen die je vaker zou moeten consumeren.
 • Ze zullen je ook helpen om de voedingsmiddelen te herkennen die je minder zou moeten consumeren.

Enkele van de voedingsstoffen die je dagelijks en in voldoende hoeveelheden moet consumeren zijn bijvoorbeeld:

 • eiwitten, koolhydraten en vetten
 • vezels
 • vitamines zoals vitamine A en vitamine C
 • mineralen zoals calcium en kalium

Daarentegen stellen ze voor dat je de inname van verzadigde en transvetten, cholesterol en natrium vermindert. Je moet echter niet vergeten dat elk lichaam verschillende behoeften heeft.

Een voedingsdeskundige kan je helpen bij het bepalen van je exacte voedingsbehoeften, zowel wat betreft de soorten voedingsmiddelen die je moet eten als hoeveel je ervan moet consumeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Crowe W, Elliott CT, Green BD. A Review of the In Vivo Evidence Investigating the Role of Nitrite Exposure from Processed Meat Consumption in the Development of Colorectal Cancer. Nutrients. 2019 Nov 5;11(11):2673. doi: 10.3390/nu11112673. PMID: 31694233; PMCID: PMC6893523.
 • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.115.306883. PMID: 27230640.
 • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135. doi: 10.1016/j.ijcard.2016.12.048. Epub 2016 Dec 21. PMID: 28024910.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.