Drie medicinale remedies voor allergieën

Heb je regelmatig last van allergieën of seizoensgebonden allergieën? In het artikel van vandaag bekijken we enkele medicinale planten die je mogelijk kunnen helpen.
Drie medicinale remedies voor allergieën
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 28 januari, 2021

Als je allergenen op een natuurlijke manier wilt bestrijden, dan kan het mogelijk helpen om bepaalde remedies voor allergieën te gebruiken met reinigende en ontstekingsremmende eigenschappen. Op deze manier kan je helpen om geleidelijk aan vervelende allergiesymptomen te elimineren.

Blijf lezen om meer te weten te komen over de drie beste medicinale remedies voor allergieën waaronder:

 • salie
 • rozemarijn
 • brandnetel
 • zoethout
 • vlier
 • klei

Geneeskrachtige remedies voor allergieën

Wanneer we het over ‘allergieën’ hebben, dan bedoelen we vaak de reactie van ons lichaam op externe stoffen die ons immuunsysteem te veel stimuleren. In alle gevallen zijn allergieën echter ook een symptoom van de ophoping van giftige stoffen in ons lichaam.

Het doel van een natuurlijke behandeling moet dus zijn om deze allergenen te elimineren, wat je mogelijk kan bereiken door de lever en de nieren beter te laten functioneren.

Ook het evenwicht van je darm kan belangrijk zijn. Je kan helpen om dit te bereiken met een dieet dat rijk is aan verse, gezonde voedingsmiddelen, veel water en probiotica die je helpen om je darmflora aan te vullen.

1. Thee met salie, rozemarijn en brandnetel

Saliethee

Het eerste middel is gebaseerd op de mogelijke helende eigenschappen van drie geneeskrachtige planten.

Salvia

Ook bekend als salie. Dit is een medicinale plant die al sinds de oudheid wordt gebruikt als remedie voor vrouwen. Het kan een goed hulpmiddel zijn bij de behandeling van allergieën, vanwege de mogelijke ontstekingsremmende werking. Bovendien heeft het ook mogelijke ontspannende, spijsverterings-bevorderende en balancerende eigenschappen.

Rozemarijn

Rozemarijn kan helpen om de ontsteking die gerelateerd is aan allergieën te verlichten, vooral wanneer het de ogen aantast in de vorm van droogte, jeuk en tranen. Bovendien bevordert het mogelijk de bloedsomloop.

Brandnetel

Brandnetel is mogelijk een zeer ontgiftende wilde plant die de eliminatie van giftige stoffen kan helpen vergemakkelijken. De mogelijke histamine-remmende werking kan helpen om allergische rinitis te verminderen en de levenskwaliteit van degenen die vaak brandnetel gebruiken aanzienlijk te verbeteren.

Voor een beter effect moet de medicinale thee dagelijks geconsumeerd worden, altijd tussen de maaltijden door. Combineer en/of wissel het af met de twee remedies hieronder.

2. Vlier en zoethout

Bloementhee

Een andere mogelijk zeer effectieve anti-allergische infusie wordt gemaakt met vlier en zoethout.

Vlier

Deze bloemen kunnen je helpen om een aantal veel voorkomende symptomen van allergieën te verminderen zoals:

 • jeuk
 • verstopte neus
 • keelontsteking
 • hoesten
 • uitslag

Het is mogelijk ook zeer effectief voor de behandeling van huiduitslag. In dit geval kan je het naast te drinken, ook plaatselijk aanbrengen.

Zoethout

Deze specerij heeft een zoete en intense smaak en is mogelijk één van de beste natuurlijke antihistaminica, zowel topisch als oraal. Een oude behandeling geeft aan om een bad met zoethout voor te bereiden, om zodoende te profiteren van de natuurlijke cortison.

Bovendien is deze plant mogelijk een krachtige ontstekingsremmer door zijn hoofdbestanddeel, glycyrrhizine. Daarnaast kan het helpen om de ademhalingsslijmvliezen te verzachten en de afvoer van giftige stoffen uit het lichaam te bevorderen.

Opmerking: let op dat zoethout de bloeddruk kan verhogen. Om deze reden moeten mensen met deze aandoening hun huisarts raadplegen of andere natuurlijke remedies kiezen om hun allergieën te behandelen.

3. Drankje met witte kleipoeder

Witte klei drinken is een oude, eenvoudige remedie die kan helpen om giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen en tegelijkertijd allergieën te behandelen. Daarnaast is het mogelijk ook een uitstekende huismiddel tegen een hoog cholesterolgehalte, overvloedig maagzuur en gastritis. Witte klei is dus een mogelijke maagbeschermer.

Ingrediënten

 • 1 theelepel witte kleipoeder
 • ½ glas water

Bereiding

 • Los eerst het witte kleipoeder op in een half glas water.
 • Houd er rekening mee dat het belangrijk is om geen metalen of plastic bestek te gebruiken. Probeer in plaats daarvan glas, keramiek of hout te gebruiken.
 • Laat het vervolgens 10 minuten staan.
 • Als je last hebt van een hoge bloeddruk, dan moet je het poeder niet drinken. Drink alleen het water na de 10 minuten.
 • Drink tot slot het drankje elke dag op een lege maag.
 • Houd dit een maand lang dagelijks vol. Je kunt de behandeling daarna na enkele weken herhalen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.