Hoe gebruik je brandnetel en versterk je de werking?

Als je brandnetel vers gebruikt, weer dan voorzichtig, anders word je geprikt. Lees hieronder hoe je brandnetel kunt gebruiken en ervoor kan zorgen dat je optimaal van deze gezonde plant kunt profiteren.
Hoe gebruik je brandnetel en versterk je de werking?

Laatste update: 04 april, 2019

Hoe gebruik je brandnetel zonder je te prikken? Door 12 uur te wachten nadat je de planten geplukt hebt, dan prikken de blaadjes niet meer.

Brandnetel is een wilde plant en wordt gebruikt in de natuurgeneeskunde. De plant wordt ook al lange tijd gebruikt in ontgiftende soepen en andere bereidingen. Dit artikel zal je alles vertellen over het gebruik van brandnetel en wat de voordelen zijn.

Brandnetel

Brandnetel (Urtica dioica) is een wilde medicinale plant die voorkomt in natte klimaten. Je kunt ze thuis ook laten groeien. De plant wordt gebruikt als een natuurlijk remedie voor verschillende gezondheidsproblemen, zowel lokaal als oraal. Bovendien kun je brandnetel als meststof gebruiken en ook als insecticide.

Deze medicinale plant is een krachtpatser vol met:

Het medicinale deel van de plant bestaat uit de bladeren, terwijl soms ook de wortels worden gebruikt. Je kunt deze delen vers of gedroogd gebruiken.

Dit artikel vind je wellicht ook leuk:
Brandnetel als middel bij hevige ongesteldheid

Kan ik de plant zelf plukken?

Brandnetel plukken

De belangrijkste tip voor het plukken brandnetels is om niet naar plekken te gaan waar pesticiden gebruikt zijn. Het is ook erg belangrijk om handschoenen te dragen als je het zelf gaat doen, anders zul je geprikt worden.

  • Je kunt brandnetels het hele jaar door plukken, maar de beste tijd van het jaar is van de lente tot de herfst.
  • Kies alleen de bovenste bladeren, ongeveer  de eerste 4 of 5  bladeren: deze zijn het zachtst.
  • Als je de netel gaat gebruiken, wacht dan 12 uur, dan zal het prikkende effect verdwenen zijn.

Nu je weet hoe je de plant kunt plukken, vertellen we je waarvoor je de plant kunt gebruiken. En natuurlijk: hoe gebruik je brandnetel?

Voordelen voor de gezondheid

Ontgiften

Brandnetel helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit je lichaam, het reinigen van je bloed en verbeteren van de leverfunctie.

Ontstekingsremmend

Ontstekingsremmend

De ontstekingsremmende eigenschappen van brandnetel maken de plant een uitstekende behandeling voor allerlei soorten pijn. Twee effectieve manieren voor gebruik zijn het consumeren of lokaal toepassen op het betreffende plek.

Tegen bloedarmoede

Dankzij voedingsstoffen als ijzer, foliumzuur, vitamine C en vele andere, is brandnetel heel goed voor je als je bloedarmoede hebt. Daarnaast helpt de plant om andere symptomen van vermoeidheid te voorkomen.

Antioxidant

Brandnetel bevat antioxidanten, en die voorkomen of vertragen de cellulaire veroudering die door vrije radicalen veroorzaakt wordt. Dit effect werkt zowel inwendig als uitwendig.

Verlaging bloedsuikerspiegel

Verlaging bloedsuiker

Brandnetel heeft een hypoglycemisch effect, met andere woorden het helpt bij het verlagen van hoge bloedsuikerspiegels.

Voor je huid

Het consumeren of toepassen van brandnetel op je je huid in de vorm van maskers of kompressen zal helpen om je huid te zuiveren. Dus kan het ook helpen bij het behandelen of zelfs voorkomen van verwante aandoeningen zoals:

  • acne
  • dermatitis
  • eczeem
  • psoriasis

Voor je haar

Brandnetel bestrijdt roos, reguleert de productie van talg en voorkomt haaruitval. En als laatste tip: wist je dat je brandnetelconcentraat kunt gebruiken om je haar lichter te maken nadat je het met je gewone shampoo hebt gewassen? Je kunt ook in de winkel kijken voor haarverzorgingsproducten die brandnetel bevatten.

Verlicht pijn

De natuur gaf ons een pijnstiller in de vorm van deze krachtige plant. Je kun brandnetel in het bijzonder gebruik voor pijn in gewrichten en spieren.

Vochtafdrijvend

Vanwege de vochtafdrijvende werking zal brandnetel helpen om overtollige vloeistoffen uit je lichaam weg te spoelen en je lichaam te ondersteunen het het ontgiften. Als gevolg hiervan kan het jicht en urineweginfectie helpen voorkomen.

Slijmoplossend

Brandnetel consumeren, als thee of soep, zal helpen het slijm los te maken en op te lossen als je verkouden bent of griep hebt.

Voor borstvoeding

Borstvoeding

Als een vrouw die borstvoeding geeft brandnetel gebruikt, stimuleert het de productie van melk. Deskundigen raden het echter niet aan tijdens de zwangerschap, omdat het de baarmoeder kan activeren.

Tegen obstipatie

Deze wilde plant stimuleert de peristaltische beweging. Daardoor zorgt het ervoor dat je darmen in beweging komen en zorgt dat je spijsvertering blijft werken zoals hoort. Daarom is het een geweldige manier om obstipatie te behandelen zonder je darmen te irriteren, zoals gewone laxeermiddelen dat meestal wel doen.

Hoe gebruik je brandnetel?

  • Thee: maak een thee met de bladeren – maar de bladeren niet meekoken.
  • Soep: het is een ingrediënt in de traditionele detox-soep, die ook heel voedzaam is.
  • Salades en sappen: zo kun je brandnetel rauw consumeren.
  • Supplement: als je een bepaald gezondheidsprobleem wilt aanpakken, raden we je aan om brandnetel in capsulevorm in te nemen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Roemheld-Hamm, B., Dahl, N. V., Wojcikowski, K., Johnson, D. W., Gobé, G., Yarnell, E., … Wu, C. (2015). Botanical medicines for the urinary tract. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1007/s00345-002-0293-0
  • Upton, R. (2013). Stinging nettles leaf (Urtica dioica L.): Extraordinary vegetable medicine. Journal of Herbal Medicine. https://doi.org/10.1016/j.hermed.2012.11.001
  • Farag, M. A., Weigend, M., Luebert, F., Brokamp, G., & Wessjohann, L. A. (2013). Phytochemical, phylogenetic, and anti-inflammatory evaluation of 43 Urtica accessions (stinging nettle) based on UPLC-Q-TOF-MS metabolomic profiles. Phytochemistry. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2013.09.016

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.