9 drukpunten die je zullen helpen bij pijnverlichting

Je gelooft het misschien niet maar het uitoefenen van druk op bepaalde delen van je lichaam kan heel nuttig zijn om je te helpen bij pijnverlichting. Dit komt omdat alles in je lichaam met elkaar verbonden is.
9 drukpunten die je zullen helpen bij pijnverlichting
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Momenteel zijn we veel meer bezig met zowel onze fysieke als mentale gezondheid dan we vroeger waren. Er zijn echter momenten waarop je je om de een of andere reden lichamelijk en psychisch slecht zult voelen. Het kennen van je drukpunten kan een remedie zijn om je beter te voelen. 

Wanneer mensen zich niet goed voelen is het eerste dat ze gewoonlijk doen zelf medicatie nemen. Dit gebeurt wanneer je een lichte hoofdpijn, keelpijn of buikpijn hebt. Dus wanneer ze naar de dokter gaan is dit omdat ze een veel sterkere pijn voelen.

Niet iedereen weet wat voor soort pijn en ziekten verband houden met de zenuwen van je lichaam.

Dus, als het niet heel sterk is, dan zijn er enkele pijnen die je zelf kunt behandelen. Deze omvatten hoofdpijn, keelpijn en buikpijn. Bovendien kun je ze behandelen met technieken die ons zijn gegeven dankzij de oosterse geneeskunde, met behulp van drukpunten.

Welke drukpunten gebruiken bij welke pijn?

In dit artikel laten we je enkele massages en technieken zien die je kunt gebruiken. Deze hangen af van het soort pijn en waar de pijn zich bevindt.

1. Massage voor keelpijn

drukpunten die je zullen helpen bij pijnverlichting

Een van de meest voorkomende pijn waar we last van hebben is keelpijn. Om deze pijn te kalmeren hoef je alleen maar iedere dag je oren te krabben.

Dit komt door de stimulatie van de zenuwen die zich aan de binnenkant van je oren bevinden.

Wanneer je ze dagelijks krabt veroorzaak je een onvrijwillige reflex die irritatie en jeuk in je keel verlicht door het samentrekken van een spier.

2. Massage om buikpijn te verlichten

Een ander veelvoorkomend probleem is dat veel mensen buikpijn hebben in hun dagelijks leven.

 • Om enig ongemak te verminderen hoef je alleen maar krachtig met je duim op je maag te tikken.
 • Wanneer je dit doet zullen de zenuwuiteinden in je duim helpen om je ademhaling in evenwicht te brengen.

Dit helpt je om buikpijn kwijt te raken. Dit geldt met name voor buikpijn veroorzaakt door veel stress waar je in het dagelijkse leven mee te maken hebt.

Wanneer je dit doet zullen de zenuwuiteinden in je duim helpen om je ademhaling in evenwicht te brengen. Als gevolg van het stimuleren van deze drukpunten zal je hartslag langzamer worden. Dit zal helpen je te kalmeren.

3. Ontstop eenvoudig je neus

Drukpunten die je zullen helpen bij pijnverlichting
 • Als je verkouden bent en je een verstopte neus hebt hoef je maar een paar seconden je tong tegen je gehemelte te houden.
 • Een andere remedie is om elk neusgat met een vinger in te drukken.

Met deze eenvoudige bewegingen beheers je de druk in je neusgaten. Vervolgens verminder je het slijm dat zich binnenin ophoopt.

Hierdoor verlicht je de pijn en moedig je het slijmvlies aan om weg te gaan. Als gevolg kun je veel beter ademen.

4. Raak kiespijn kwijt

Dit is een van de meest voorkomende pijn. Het is ook een van de meest vervelende. Je kunt dit probleem echter oplossen door een ijsblokje in je hand te houden.

 • Deze verlichting van de kiespijn gebeurt dankzij het ijsblokje. Dit komt omdat de zenuwuiteinden die verbonden zijn met je hersenen zich in je duim en wijsvinger bevinden

5. Een massage die hoofdpijn verlicht

Drukpunten die je zullen helpen bij pijnverlichting bij hoofdpijn

De meest voorkomende pijn voor iedereen is meestal hoofdpijn. Deze pijn komt voor als gevolg van dagelijkse stress en problemen.

 • Om er vanaf te komen hoef je alleen maar vijf minuten op je duim te drukken.
 • Zoals we eerder hebben vermeld zijn je duim en wijsvinger verbonden met je hersenen. Dus door deze drukpunten te stimuleren gaat de pijn over.

6. Beheers hoge bloeddruk

 • Om hoge bloeddruk te verlagen hoef je alleen maar de middelvinger van je dominante hand zo hard mogelijk in te drukken.
 • Dit zal ook je angst en uitbarstingen verminderen als je boos bent.

7. Massage die je hartslag regelt

drukpunten die je zullen helpen bij pijnverlichting
 • Als je merkt dat je hartslag abnormaal snel is, is het enige wat je moet doen je ringvinger masseren. Hiermee kun je je hartslag verlagen tot een normale snelheid.
 • Daarnaast moet je ademhalingsoefeningen doen. Adem langzaam en diep in en uit door je neus en mond.
 • Terwijl je deze ademhalingsoefeningen doet masseer je je ringvinger gedurende 5 minuten. Adem langzaam.
 • Op deze manier zullen zowel je hartslag als je hartritme weer normaal worden.

8. Verlicht misselijkheid

 • Het masseren van het midden van je handen vermindert je misselijkheid en je drang om te braken. Dit komt omdat het midden van je hand overeenkomt met het centrum van je emoties.
 • Vergeet niet dat je tijdens deze massages je langzaam en ontspannen moet ademhalen.

9. Paniekaanvallen onder controle houden

drukpunten die je zullen helpen bij pijnverlichting

Wanneer je te maken hebt met een mogelijke paniekaanval hoef je alleen maar je handen bij elkaar te houden. Je hoeft geen druk uit te oefenen maar ze moeten een paar minuten bij elkaar zijn.

Door dit te doen zul je kalmeren omdat je bloedstroom en ademhaling in deze houding weer normaal worden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Alberto Lou. (2005). Manual de Digitopuntura. https://es.scribd.com/doc/197079643/Alberto-Lou-Manual-de-Digitopuntura
 • Barton, RT. (1952). Algunos fundamentos de la higiene de oído, nariz y garganta. Medicina de posgrado, 12 (5), 451–456. https://doi.org/10.1080/00325481.1952.11708072
 • José Antonio Torres Forjans. (2012). El masaje: una terapéutica de excelencia para canalizar el estrés laboral. Revista Motricidad y Persona: serie de estudios, ISSN-e 0718-3151, Nº. 10, 2012, págs. 63-78. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4027627
 • Manrique, L. (2014). Conocimientos anatómicos en las diferentes técnicas de masajes en la columna vertebral. In 10° Congreso Argentino y 5° latinoamericano de Educación Física y Ciencias. http://www.memoria.fahce.unlp.edu.ar/library?a=d&c=eventos&d=Jev3183
 • Melnick, S. (2017). Success Under Stress. Skillsoft.
 • Underdown A, Barlow J, Chung V, S.-B. S. (2008). Intervenciones con masajes para la promoción de la salud mental y física en lactantes menores de seis meses de vida (Revisión Cochrane traducida). La Biblioteca Cochrane Plus.
 • Vazquez Gallego, J. (2009). Manual Profesional del Masaje. In Manual Profesional del Masaje.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.