Nachtelijke hoofdpijn: waar wordt het door veroorzaakt?

Als je vaak last hebt van nachtelijke hoofdpijn, dan is het verstandig om een dokter te raadplegen zodat je de oorzaak ervan kunt achterhalen.
Nachtelijke hoofdpijn: waar wordt het door veroorzaakt?

Laatste update: 23 oktober, 2018

Nachtelijke hoofdpijn heeft een negatieve invloed op je slaapkwaliteit en het lichamelijke vermogen om zich gedurende de nacht te herstellen, zodat je de volgende ochtend vol energie en optimisme uit je bed kunt komen.

We hebben er bijna allemaal weleens last van gehad. Je opent je ogen om een nieuwe dag te beginnen wanneer je een onverwachte pijn in je hoofd ervaart. Het kan voelen alsof er een donkere wolk boven je hoofd hangt. Je bent niet in staat om de dag die voor je ligt aan te gaan.

Allereerst is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen nachtelijke hoofdpijn en gewone hoofdpijn. Soms ga je naar bed met hoofdpijn. Deze hoofdpijn wordt gedurende de nacht alleen maar erger. In dit geval is de hoofdpijn echter al begonnen voor het slapengaan. Je kunt dan ook niet spreken van nachtelijke hoofdpijn.

Nachtelijke hoofdpijn is niet iets dat zich eenmalig voordoet. Het is ook een veelvoorkomend probleem waar meer mensen last van hebben dan je zou denken. Vandaag zullen we je uitleggen waar het door wordt veroorzaakt.

Nachtelijke hoofdpijn: 5 manieren om het te herkennen

Nachtelijke hoofdpijn 5 manieren om het te herkennen

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. Als het echt plotseling komt opzetten gedurende de nacht en zo je slaap verstoort, dan komen er andere factoren bij kijken waar je rekening mee moet houden.

Doet dit probleem zich meerdere nachten achter elkaar iedere nacht voor? Dan is het altijd verstandig om even een dokter te raadplegen.

Laten we eens kijken naar enkele mogelijke oorzaken van nachtelijke hoofdpijn.

1. Hypnische hoofdpijn

Hypnische hoofdpijn, ook wel wekkerhoofdpijn of slaaphoofdpijn genoemd, is niet erg bekend. Dit soort hoofdpijn kan zich voordoen tijdens het slapen of zelfs wanneer je gewoon even een dutje doet. 

Over het algemeen doet hypnische hoofdpijn zich voor tijdens de REM-slaap. Er is in dit geval sprake van een milde, maar zeer scherpe pijn. Deze pijn houdt doorgaans vijftien minuten tot een à twee uur aan.

Er is nog niet echt goed begrip van de oorzaak van deze vorm van hoofdpijn. Wel is bekend dat hypnische hoofdpijn zich over het algemeen voordoet tijdens deze fase van de nachtrust. Daarom denkt men dat hypnische hoofdpijn verbonden is aan een plotselinge daling in het melatoninegehalte. Dit is het hormoon dat de slaap reguleert.

Het doet zich doorgaans voornamelijk voor bij mensen die 50 jaar of ouder zijn.

2. Voedingsmiddelen die ontstekingen veroorzaken

Voedingsmiddelen die nachtelijke hoofdpijn kunnen veroorzaken

Ook dit is vrij onbekende informatie. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen, wanneer er te veel van wordt gegeten, veranderingen in het lichaam veroorzaken.

Vaak kan voedsel dat rijk is aan mononatriumglutamaat midden in de nacht hoofdpijn veroorzaken. Dit kan gebeuren als het laat op de dag gegeten wordt, bijvoorbeeld bij het avondeten.

Deze kunstmatige toevoeging is niet alleen ongezond, maar ook nog eens verslavend. Het geeft het voedsel dat je dagelijks eet een zeer intense smaak, zoals bij sausjes, crèmes, bouillon en nog een hoop andere voorgekookte maaltijden.

Kaas en andere zuivelproducten zouden ook ontstekingen kunnen veroorzaken die vaak leiden tot nachtelijke hoofdpijn.

Dit betekent allemaal dat je voorzichtig moet zijn met wat je eet tijdens het avondeten. Zorg er dus voor dat je verstandige keuzes maakt.

3. Sinushoofdpijn

Sinushoofdpijn is ook verbonden aan nachtelijke hoofdpijn. Deze vorm van hoofdpijn wordt, zoals de naam al aangeeft, veroorzaakt door sinusitisDe pijn in de sinussen is zeer heftig. Deze gevoeligheid kan ook reiken tot je oren en hoofd.

Vaak denken mensen dat deze vorm van hoofdpijn veroorzaakt wordt door migraine of vasculaire hoofdpijn, maar niet door sinusitis. Deze aandoening wordt meestal gedurende de nacht erger als de lucht zeer droog is. Luchtbevochtigers kunnen in dit soort gevallen zeer behulpzaam zijn.

4. Het syndroom van het exploderende hoofd

Vrouw die haar handen tegen haar slapen houdt omdat ze last heeft van nachtelijke hoofdpijn

Het klinkt net zo vreemd als het in werkelijkheid ook is. Het syndroom van het exploderende hoofd werd voor het eerst omschreven aan het einde van de negentiende eeuw. Toch is er tot op de dag van vandaag nog maar zeer weinig over bekend.

Deze stoornis behoort tot de wereld van slaapklachten, ook wel parasomnie genoemd.

  • Het bestaat uit een intense pijn in het hoofd die zich voordoet wanneer iemand bijna in slaap valt.
  • Vrouwen hebben er doorgaans vaker last van dan mannen.
  • Sommige mensen hebben er maar één keer in hun leven last van en anderen juist meerdere maanden achter elkaar.
  • Bij iedereen gaat dit syndroom echter vanzelf weer weg.
  • Tot op heden wijzen gegevens erop dat dit probleem verbonden kan zijn aan een letsel aan een van de botten in de oren. Het zou zelfs een falen in de neurale activiteit kunnen zijn net op het punt waarop je in slaap zou vallen.

5. Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een vorm van migraine waar mannen over het algemeen vaker last van hebben dan vrouwen.

  • Deze vorm van hoofdpijn doet zich doorgaans twee à drie uur voor het slapengaan voor.
  • De pijn is zeer heftig. Meestal houdt het maar kort aan, tussen de vijftien minuten en een half uur.
  • Het doet zich maar aan een kant van het hoofd voor, recht achter het oog. De pijn kan uitstralen tot de slaap en de nek.
  • Andere symptomen waar deze vorm van hoofdpijn mee gepaard kan gaan, zijn oogontstekingen, een verstopte neus en traanogen.

Clusterhoofdpijn kan ook chronisch zijn.

Ter conclusie: als je meerdere dagen achter elkaar last hebt van deze problemen, aarzel dan niet om een dokter te raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.