Welke voedingsmiddelen kunnen migraine verergeren?

13 december 2018
Bij elk van ons kunnen de oorzaken die leiden tot migraine verschillend zijn. Toch is het waar dat bepaalde voedingsmiddelen hoofdpijn verergeren en vlugger migraine veroorzaken. Lees er alles over in dit artikel!

Waarschijnlijk ken je zelf al de verschillende redenen waarom je last krijgt van migraine en hoofdpijn. Te veel werken en onvoldoende rusten zijn bijvoorbeeld enkele van die oorzaken die migraine verergeren.

Wist je dat ook sommige voedingsmiddelen migraine verergeren? In dit artikel geven we een overzicht van die voedingsmiddelen. Dat zal je helpen om ze te vermijden of minder te gebruiken.

Lees ook:
4 oorzaken van hoofdpijn in de ochtend

Wat veroorzaakt migraine?

migraine

Sommige voedingsmiddelen bevatten een bepaald bestanddeel, dat tyramine wordt genoemd. Dat element wordt in wetenschappelijk onderzoek vaak beschreven als een trigger voor migraine.

Daarom raden we aan om in plaats van een pijnstiller te nemen, te proberen om dat soort voeding te vermijden. Zo voorkom je dat de symptomen erger worden.

Migraine kan op elk moment van de dag optreden. Bovendien kan de aanval meerdere uren duren. Licht of lawaai verergeren de symptomen. In ernstige gevallen kan migraine gepaard gaan met braken, misselijkheid en duizeligheid.

Stress, een gebrek aan slaap, de hoeveelheid werk die je hebt en de problemen van elke dag kunnen felle hoofdpijn veroorzaken. Die kan ook ontstaan als een reactie op geuren, geluiden, veranderingen in het weer of zelfs bij hormonale veranderingen.

Weinig mensen weten echter dat de voeding die je eet ook de oorzaak kan zijn van migraine. Het kan in sommige gevallen zelfs te wijten zijn aan een intolerantie voor bepaalde eetwaren.

Op dat moment moet het immuunsysteem ‘strijden’ tegen deze bestanddelen. Het produceert dan elementen die hoofdpijn veroorzaken.

Welke voeding kan migraine verergeren?

Het is een goed idee om aandachtig op te letten wat je aan het eten was of wat je hebt gegeten voordat je last begon te krijgen van een migraineaanval.

Andere factoren kunnen ook een rol spelen, maar het is waarschijnlijker dat iets in je voedingspatroon de oorzaak is.

Dit zijn voedingsmiddelen die je hoofdpijn kunnen verergeren:

1. Bonen

Heel wat soorten bonen bevatten tyramine.

Het is dus een goed idee om zo min mogelijk bonen te eten als je de symptomen van migraine wil verminderen. Of je kan er ook volledig mee stoppen. Je zal vlug het verschil merken.

2. Augurken

In werkelijkheid is het zo dat niet alleen augurken een probleem zijn bij migraine. Dit geldt ook voor andere ingelegde voedingsmiddelen, zoals:

  • Pepers
  • Aubergine
  • Olijven
  • Wortelen

Probeer om minder eetwaren te gebruiken die verwerkt zijn met pekel of azijn.

3. Pikante pepers

Pikante pepers

Als je van de Mexicaanse keuken houdt, dan zal je spijtig genoeg toch het aantal pikante maaltijden moeten verminderen.

Pikante pepers bevatten capsaïcine. Deze stof kan hoofdpijn veroorzaken en zorgt ervoor dat de migraine erger wordt. Dat geldt vooral als je ze eet tijdens een migraineaanval.

4. Bloem

Bloem

Volkoren bloem is gezonder dan geraffineerde bloem, maar beide soorten bloem worden gelinkt aan migraine in statistisch onderzoek. Daarom raden we je aan om minder brood, koekjes, pizza en pasta te eten.

Lees ook:
7 remedies voor aanhoudende hoofdpijn

5. Alcoholische dranken

Alcoholische dranken

Alcohol is niet alleen slecht voor je gezondheid als je het overmatig gebruikt. Alcoholische dranken bevatten ook tyramines die migraine, duizeligheid en desoriëntatie veroorzaken.

Het is ook beter om geen rode wijn te drinken, want in rode wijn zitten naast tyramine ook sulfieten en tannines die de symptomen van migraine zouden verergeren. Toch zijn de gevolgen niet zo erg als je een klein glas drinkt tijdens de maaltijd.

We raden wel aan om geen alcohol te drinken wanneer je hoofdpijn hebt. Het is dan beter om water of sapjes te drinken.

6. Chocolade en koffie

Of je het nu eet of drinkt, beide voedingsmiddelen geven je cafeïne andere bestanddelen die aanvallen van hoofdpijn mogelijk kunnen vergergeren. Zelfs cafeïnevrije koffie kan migraine veroorzaken.

Opmerking: dit artikel is geschreven aan de hand van wetenschappelijke bronnen. Toch blijft dit een erg complexe materie, omdat ieders lichaam anders reageert. Raadpleeg daarom bij twijfel altijd je arts.

  • Alpay, K., Ertas, M., Orhan, E. K., Ustay, D. K., Lieners, C., & Baykan, B. (2010). Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: a clinical double-blind, randomised, cross-over trial. Cephalalgia : an international journal of headache30(7), 829-37.
  • Nazari, F., & Eghbali, M. (2012). Migraine and its relationship with dietary habits in women. Iranian journal of nursing and midwifery research17(2 Suppl 1), S65-71.
  • Zencirci B. (2010). Comparison of the effects of dietary factors in the management and prophylaxis of migraine. Journal of pain research3, 125-30.