Wat zijn de voedingsmiddelen die migraine verergeren?

· 18 oktober 2017
Bij elk van ons kunnen de oorzaken die leiden tot migraine verschillend zijn. Toch is het waar dat bepaalde voedingsmiddelen hoofdpijn verergeren en vlugger migraine veroorzaken. Lees er alles over in dit artikel!

Waarschijnlijk ken je zelf al de verschillende redenen waarom je last krijgt van migraine en hoofdpijn. Te veel werken en onvoldoende rusten zijn bijvoorbeeld enkele van die oorzaken.

Wist je dat ook sommige voedingsmiddelen migraine kunnen verergeren?

In dit artikel geven we een overzicht van die voedingsmiddelen. Dat zal je helpen om ze te vermijden of minder te gebruiken.

Wat veroorzaakt migraine?

migraine

Sommige voedingsmiddelen bevatten een bepaald bestanddeel, dat histamine wordt genoemd. Het is dit element dat hoofdpijn veroorzaakt. Daarom raden we aan om in plaats van een pijnstiller te nemen, te proberen om dat soort voeding te vermijden. Zo voorkom je dat de symptomen erger worden.

Migraine kan op elk moment van de dag optreden. Bovendien kan het meerdere uren duren. Licht of lawaai verergeren de symptomen. In ernstige gevallen kan migraine gepaard gaan met braken, misselijkheid en duizeligheid.

Stress, een gebrek aan slaap, de hoeveelheid werk die je hebt en de problemen van elke dag kunnen felle hoofdpijn veroorzaken. Die kan ook ontstaan als een reactie op geuren, geluiden, veranderingen in het weer of zelfs bij hormonale veranderingen.

Weinig mensen weten echter dat de voeding die je eet ook de oorzaak kan zijn van migraine. Het kan in sommige gevallen zelfs te wijten zijn aan een intolerantie voor bepaalde eetwaren. Op dat moment moet het immuunsysteem ‘strijden’ tegen deze bestanddelen. Het produceert dan elementen die hoofdpijn veroorzaken.

Welke voeding verergert de migraine?

Het is een goed idee om aandachtig op te letten wat je aan het eten was of wat je hebt gegeten voordat je last begon te krijgen van een migraineaanval. Andere factoren kunnen ook een rol spelen, maar het is waarschijnlijker dat iets in je voedingspatroon de oorzaak is.

Dit zijn voedingsmiddelen die je hoofdpijn kunnen verergeren:

1. Bonen

Alle soorten bonen bevatten tannines. Dat bestanddeel veroorzaakt migraine.

Het is dus een goed idee om zo min mogelijk bonen te eten als je de symptomen van migraine wil verminderen. Of je kan er ook volledig mee stoppen. Je zal vlug het verschil merken.

2. Augurken

In werkelijkheid is het zo dat niet alleen augurken een probleem zijn bij migraine. Dit geldt ook voor andere ingelegde voedingsmiddelen, zoals:

  • Pepers
  • Aubergine
  • Olijven
  • Wortelen

Probeer om minder eetwaren te gebruiken die verwerkt zijn met pekel of azijn.

3. Pikante pepers

Pikante pepers

Als je van de Mexicaanse keuken houdt, dan zal je spijtig genoeg toch het aantal pikante maaltijden moeten verminderen.

Pikante pepers bevatten capsaïcine. Dit veroorzaakt hoofdpijn en zorgt ervoor dat de migraine erger wordt. Dit geldt vooral als je het eet tijdens een migraineaanval.

4. Noten

Ze zijn erg lekker. Bovendien zitten ze vol proteïnen en stillen ze de honger. Maar ze zijn niet goed wanneer je regelmatig last hebt van migraine.

Amandelen, walnoten en cashewnoten (en ook andere noten) bevatten een bestanddeel met de naam sulfiet. Dit element veroorzaakt pijn en ongemak.

5. Avocado’s en pruimen

Deze twee fruitsoorten zetten we in dezelfde categorie, want beide vruchten bevatten een bestanddeel genaamd tyramine. Dit element zal de migraine veroorzaken.

Eet je graag avocado’s en gebruik je ze als toetje of eet je graag pruimen als een gezond dessert? We raden aan om ze alleen zo nu en dan te eten, maximaal één keer per week.

6. Bananen en citrusvruchten

Deze fruitsoorten bevatten een combinatie van tyramine en histamine. Het zijn die elementen die de voornaamste oorzaak zijn van hoofdpijn.

Dat betekent echter niet dat je geen bananen of citrusvruchten meer mag eten, want ze zijn tenslotte ook erg goed voor de gezondheid. Maar we stellen voor dat je de hoeveelheid vermindert. Wat je ook kan doen, is deze fruitsoorten mijden als je last hebt van migraine.

7. Bloem

Bloem

Volkoren bloem is gezonder dan geraffineerde bloem, maar de waarheid is dat beide soorten bloem migraine kunnen veroorzaken. Dat komt omdat ze een natuurlijk scheikundig element bevatten dat coumarine wordt genoemd. Dit bestanddeel wordt nog versterkt wanneer het in contact komt met zuurdesem.

Daarom raden we je aan om minder brood, koekjes, pizza en pasta te eten.

8. Verwerkt vlees

Vleeswaren, ham, worst en spek bevatten een grote hoeveelheid bestanddelen die hoofdpijn kunnen verergeren.

Deze voedingsmiddelen bevatten niet enkel tyramine. Ze worden ook gemaakt met bewaarmiddelen en andere chemische ingrediënten. Die zijn slecht als je last hebt van migraineaanvallen die dicht op elkaar volgen.

9. Kaas

Dit geldt vooral voor harde of gefermenteerde kaas. Dat zijn kazen die gedurende enkele jaren gerijpt zijn en waarbij men meerdere verschillende technieken heeft gebruikt. Voorbeelden van deze technieken zijn roken en zouten. De smaak van deze kaassoorten is intenser en zal je migraine erger maken.

Eet dus geen parmesaanse kaas, manchego, padano of pecorino meer wanneer je last hebt van migraine.

10. Zuivelproducten

Room en (volle) melk zijn de zuivelproducten met het hoogste vetgehalte. Om die reden moet je die voedingsmiddelen vermijden als je veel last hebt van hoofdpijn.

Bovendien bevatten ze caseïne en choline. Een ongemakkelijk gevoel en intolerantie voor bepaalde voeding zijn verbonden met deze twee bestanddelen.

Ook boter en yoghurt of magere producten kunnen de symptomen erger maken. Toch zal dit in mindere mate gebeuren.

11. Alcoholische dranken

Alcoholische dranken

Alcohol is niet alleen slecht voor je gezondheid als je het overmatig gebruikt. Alcoholische dranken bevatten ook tyramines die migraine, duizeligheid en desoriëntatie veroorzaken.

Het is ook beter om geen rode wijn te drinken, want in rode wijn zitten naast tyramine ook sulfieten en tannines die de symptomen van migraine verergeren. Toch zijn de gevolgen niet zo erg als je een klein glas drinkt tijdens de maaltijd.

We raden wel aan om geen alcohol te drinken wanneer je hoofdpijn hebt. Het is dan beter om water of sapjes te drinken.

12. Chocolade en koffie

Of je het nu eet of drinkt, beide voedingsmiddelen geven je cafeïne, tannines en andere bestanddelen die zorgen voor aanvallen van hoofdpijn. Zelfs cafeïnevrije koffie kan migraine veroorzaken. Vooral als je ook koffiemelk gebruikt, zal je last krijgen.