8 ziekten die verband houden met obesitas bij kinderen

Wist je dat obesitas bij kinderen een trigger voor andere ziekten kan zijn? Behalve dat het hun gevoel van eigenwaarde beïnvloedt, beïnvloedt het ook andere aandoeningen die hun weerslag kunnen hebben op de kwaliteit van leven.
8 ziekten die verband houden met obesitas bij kinderen

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Volgens gegevens van het regionale kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), gepubliceerd in RTVE, lijdt naar schatting 18,5% van de kinderen aan obesitas.

Wist je echter dat er naast overgewicht veel ziekten zijn die met obesitas bij kinderen verband houden? Lees dus verder om te ontdekken hoe obesitas de gezondheid van je kind kan beïnvloeden.

Obesitas bij kinderen in de wereld

Over het algemeen waarschuwt de WHO iedereen al enkele jaren voor de hoge prevalentie van obesitas bij kinderen over de hele wereld. In feite wordt het als een van de belangrijkste volksgezondheidsproblemen van de huidige eeuw beschouwd. Wat is obesitas bij kinderen dan precies?

In wezen verwijst dit naar een ophoping van overtollig vet in het lichaam. Het kind weegt daarom veel meer dan het gewicht dat voor zijn of haar leeftijd en lengte als gezond wordt beschouwd.

Als je vermoedt dat je kind te zwaar of zelfs zwaarlijvig is, raadpleeg dan je kinderarts voor een onderzoek. De BMI (Body Mass Index) is een wereldwijd geaccepteerde indicator om te beoordelen of een kind overgewicht of obesitas heeft.

Ziekten die verband houden met obesitas bij kinderen

Naast esthetiek, kan vetophoping tot ziekten leiden die artsen in het verleden als ‘ziekten voor volwassenen’ beschouwden. Hieronder zullen we je vertellen welke gezondheidsproblemen bij kinderen met overgewicht kunnen optreden.

1. Diabetes type 2

Meisje moet haar bloed controleren

Zwaarlijvige kinderen lopen ook een hoog risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, een aandoening die door een aanzienlijke stijging van de bloedglucosespiegels wordt gekenmerkt.

Diabetes type 2 is een type diabetes dat wordt verworven. Het is niet aangeboren. Elke keer dat we voedsel eten, geeft de alvleesklier insuline af om de glucose van de ingenomen suikers te scheiden en zo de cellen van voedingsstoffen te voorzien.

Het probleem treedt op wanneer teveel voedsel ervoor zorgt dat de alvleesklier te veel werkt. Hierdoor kunnen na verloop van tijd de insulineproducerende cellen afsterven en zo ontstaat diabetes type 2.

Volgens gegevens van een studie die in 2017 in de Journal of the Endocrine Society is gepubliceerd (Engelse link), is er een duidelijk verband tussen zwaarlijvigheid en de incidentie van diabetes type 2 bij kinderen.

2. Hoge bloeddruk

Diverse onderzoeken hebben geconcludeerd dat overgewicht de bloeddruk verhoogt, wat bij kinderen hypertensie kan veroorzaken. Deze toename van de spanning kan op de lange termijn ook tot cardiovasculaire problemen leiden. Om deze reden raden artsen meestal een gezond en uitgebalanceerd dieet aan om af te vallen, evenals een trainingsschema.

3. Hoog cholesterol

Plaque-opbouw in de slagaders kan tot vernauwing van de slagaders leiden. De grootste complicatie van deze situatie is dat als de slagaders verstopt raken, dit kan tot een hartaanval of zelfs een beroerte leiden.

4. Problemen met het gevoel van eigenwaarde en depressie

Kinderen kunnen wreed zijn: het pesten dat wekelijks in de krant verschijnt, is daarvan het bewijs. Helaas kan een zwaarlijvig kind het slachtoffer van allerlei opmerkingen worden die zijn of haar gevoel van eigenwaarde aantasten (Engelse link) en in het ergste geval een ernstige depressie bij kinderen veroorzaken.

5. Metabool syndroom

Kind doet aan lichaamsbeweging

Dit syndroom omvat verschillende gezondheidsproblemen die het lichaam holistisch beïnvloeden. In feite ervaren kinderen die het hebben hypertensie, laag goede cholesterol, hoge triglyceriden en zelfs glucose-intolerantie. Het is bovendien vermeldenswaard dat deze intolerantie na verloop van tijd tot diabetes type 2 kan leiden.

Kinderen met obesitas kunnen ziekten ontwikkelen die als metabool syndroom worden gegroepeerd. Als het niet onder controle wordt gehouden, kan dit hun kwaliteit van leven beïnvloeden.

6. Niet-alcoholische leververvetting

Een andere ziekte die verband houdt met obesitas bij kinderen is niet-alcoholische leververvetting. Dit gebeurt wanneer vet zich langzaam ophoopt in de lever, omdat de lever het niet goed kan verwerken. Het grootste risico is dat levercelschade kan optreden.

7. Eetstoornissen

Overgewicht en obesitas kunnen bij kinderen, zoals we al hebben gezien, een laag zelfbeeld veroorzaken en het kind in een wanhopige poging om af te vallen in de richting van anorexia of boulimia duwen.

8. Astma

Tot slot wijst enig onderzoek erop dat de ontstekingsprocessen die door obesitas worden veroorzaakt, astmasymptomen kunnen veroorzaken door de luchtwegen van kinderen te verstoren.

Hou in gedachten

Dit zijn de belangrijkste ziekten die met obesitas bij kinderen verband houden. Ze zijn echter niet de enige: slaapapneu en een patroon van rusteloze slaap zijn namelijk twee andere mogelijke complicaties van obesitas.

Als je vermoedt dat je kind te zwaar is, aarzel dan niet om je kinderarts te raadplegen. Ze zijn namelijk de beste optie om een diagnose van de aandoening te stellen en je richtlijnen voor gezond eten en bewegen voor je kind te geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.