Leer alles over leveraandoeningen

Er zijn veel leveraandoeningen, waarvan sommige bekender zijn dan andere. Over het algemeen moet elke aandoening in dit orgaan zeer serieus worden genomen, omdat de lever verschillende essentiële functies vervult.
Leer alles over leveraandoeningen

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Alle leveraandoeningen hebben medische aandacht nodig, omdat ze een vitaal orgaan aantasten. De lever speelt namelijk een rol bij de vertering van voedsel, slaat energie op en maakt gifstoffen vrij. Dat is de reden dat verschillende leveraandoeningen zelfs tot de dood kunnen leiden.

Leveraandoeningen worden door verschillende factoren veroorzaakt. Soms worden ze door virussen veroorzaakt. Andere keren zijn ze aan de inname van een giftige stof te wijten.

Slechts zelden zijn ze aan erfelijke redenen te wijten. Over het algemeen variëren de symptomen van leveraandoeningen sterk, afhankelijk van de aandoening waaraan de patiënt lijdt.

In sommige gevallen veroorzaken ze echter geen symptomen en zijn ze alleen door laboratoriumtests detecteerbaar. In dit artikel ontdek je dus de belangrijkste leveraandoeningen.

Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) en niet-alcoholische steatohepatitis (NASH)

Een ongezonde lever

De lever is een heel belangrijk orgaan. De ziekten die de lever aantasten, kunnen zeer ernstig zijn. Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) wordt door een ophoping van lipiden in de lever gekenmerkt.

Als er ook sprake is van een ontsteking en verwonding van levercellen, dan wordt dit ‘niet-alcoholische steatohepatitis’ of NASH genoemd. Zwaarlijvige mensen met diabetes type 2 en mensen met het metabool syndroom hebben meer kans om deze ziekten te ontwikkelen. Meestal manifesteren deze ziekten zich niet met symptomen.

Cirrose, een van de ernstigste leveraandoeningen

Cirrose is een van de ernstigste leveraandoeningen. Deze ziekte zorgt ervoor dat littekenweefsel gezond weefsel vervangt. De lever heeft dus littekens en is permanent beschadigd, wat betekent dat hij niet goed kan functioneren.

Er is geen specifieke behandeling voor cirrose. Er zijn echter behandelingsopties voor de oorzaken die het veroorzaken. De meestvoorkomende oorzaken zijn onder andere:

  • Alcoholisme.
  • Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD).
  • Chronische hepatitis C.
  • Chronische hepatitis B.

Auto-immuunhepatitis

Auto-immuunhepatitis (Spaanse link) is een chronische ziekte die optreedt, omdat het immuunsysteem de lever aanvalt. Met als gevolg veroorzaakt het ontstekingen en schade. Als iemand met deze ziekte niet de juiste behandeling krijgt, dan kan het verergeren en levercirrose veroorzaken.

Auto-immuunhepatitis is een van de leveraandoeningen die in het begin soms geen symptomen veroorzaakt, hoewel dit na verloop van tijd wel gebeurt. Medische professionals diagnosticeren de aandoening op basis van de medische geschiedenis van de patiënt (Spaanse link). Ze moeten ook bepaalde tests aanvragen.

Hepatitis A, B en C

Hepatitis b en injectie

Virussen veroorzaken deze aandoeningen. Hepatitis A veroorzaakt ontstekingen. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de lever niet goed functioneert. Het verspreidt zich door contact met het fecale materiaal van een eerder geïnfecteerd persoon.

Op zijn beurt heeft hepatitis B vergelijkbare kenmerken. In dit geval verspreidt het zich echter door contact met lichaamsvloeistoffen van een geïnfecteerd persoon. Er is een acute en een chronische vorm. Zonder behandeling kan dit laatste in leverkanker veranderen of leverfalen veroorzaken.

Hepatitis C heeft een patroon dat op de vorige twee lijkt. Het verspreidt zich echter via contact met het bloed van een geïnfecteerd persoon. Vroege symptomen kunnen tot 10 jaar na infectie optreden. Net als type B heeft het een acute en chronische vorm.

Hepatitis D en E

Het hepatitis D-virus is zeer zeldzaam en treft alleen mensen met hepatitis B. Wanneer zowel hepatitis B- als D-virussen iemand treffen, dan noemen artsen dit een ‘co-infectie’. Als de persoon chronische hepatitis B heeft en vervolgens besmet raakt met hepatitis D, dan noemen artsen dit een ‘superinfectie’.

Hepatitis E verspreidt zich door drinkwater dat besmet is met de ontlasting van een besmet persoon. Het kan ook worden veroorzaakt door het eten van onvoldoende verhit varkensvlees of wild.

Meestal verdwijnt het na een paar weken zonder een behandeling te krijgen. Vanwege onbekende oorzaken heeft deze ziekte een sterftecijfer van 20% bij zwangere vrouwen.

Overige leverziekten

IJzerstapeling is geen specifieke leverziekte, maar heeft wel een aanzienlijke invloed. Deze aandoening wordt namelijk gekenmerkt door een overmatige ijzerophoping in het lichaam. Het kan dus leverfibrose veroorzaken en 60% van de patiënten ontwikkelt cirrose. In totaal leidt 5% van de gevallen tot de ontwikkeling van kwaadaardige tumoren.

Daarnaast is de ziekte van Wilson een zeldzame erfelijke aandoening die het lichaam niet in staat stelt om op natuurlijke wijze het koper te verwijderen dat het niet nodig heeft. Als koper zich ophoopt in de lever, dan kan dit tot cirrose leiden.

Risicofactoren voor het ontwikkelen van leverkanker zijn onder andere:

  • Hepatitis B en C
  • Cirrose
  • IJzerstapeling
  • Overmatige alcoholinname
  • Obesitas
  • Diabetes

Momenteel zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om het te bestrijden. Kortom, je mag je symptomen dus niet onderschatten en je moet je arts raadplegen zodra deze symptomen zich manifesteren om verdere complicaties te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Beltrán, M. D. L. L. M., Ruiz, L. H., Velázquez, A. L. L., & Cerda, A. P. (2005). Fitoterapia molecular como parte de la medicina alternativa complementaria en las enfermedades del hígado. Investigación en salud, 7(1), 64-70.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.