9 eigenschappen van alsem voor een gezonde lever

Alsem is een krachtig kruid. Daarom moet je een behandeling met dit kruid onder begeleiding van een deskundige doen om complicaties te voorkomen. Ook mag je het nooit langer dan 3 maanden gebruiken.
9 eigenschappen van alsem voor een gezonde lever
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Renata Sylwia Kosierb Fernández.

Laatste update: 14 mei, 2019

Alsem is een medicinale plant, met wel 9 gunstige eigenschappen voor een gezonde lever. Toch is de plant niet heel bekend. Je kunt deze plant als een natuurlijke remedie gebruiken om je lever gezond te houden, want deze eigenschappen hebben een bijzonder gunstig effect op op je lever.

Het verzorgen van dit orgaan is essentieel om een goede kwaliteit van leven te garanderen en om ziekten te voorkomen. In dit artikel hebben we het over de 9 eigenschappen van alsem die je lever en je algehele gezondheid ten goede komen.

Let op: alsem is geen onschuldig natuurlijk product en kan bij verkeerd gebruik diverse problemen veroorzaken.

De lever

Alsem voor een gezonde lever

De lever is het grootste orgaan in het lichaam en bevindt zich onder het middenrif, grotendeels aan de rechterkant. Dit orgaan vervult verschillende vitale functies in ons lichaam waaronder:

 • Het ontgiften en filteren van gifstoffen. De lever verzamelt en ontdoet het lichaam van gifstoffen die ons lichaam binnenkomen via voedsel, vervuiling, medicijnen, tabak enz.
 • Spijsvertering. Denk hierbij aan het verwerken van koolhydraten, eiwitten en vetten door de afscheiding van gal.
 • Het opslaan van vitamines. De lever slaat vitamine A, D, E, K op en daarnaast ook glycogeen.

De galblaas, waarin gal opgeslagen wordt, bevindt zich naast de lever. De reden hiervoor is omdat de lever en de galblaas samenwerken.

Kijk ook eens naar dit artikel:
6 waarschuwingstekenen van leververvetting

Alsem voor een gezonde lever

Alsem (Artemisia adsiintium) is een geneeskrachtige plant afkomstig uit Latijns-Amerika, maar die ook in Afrika en Europa groeit. Mensen wisten al in de oudheid over de bijzondere eigenschappen, en alsem werd onder andere gebruikt bij gevallen van loodvergiftiging.

Je kunt alsem drinken als een aftreksel, wat van de bladeren en bloemen gemaakt is. Het heeft een sterke bittere smaak. Alsem is ook in poedervorm verkrijgbaar. En verder zit alsem ook in absint, het beruchte alcoholische drankje.

Merkwaardig genoeg zit alsem ook in moxa, een soort kruidenkokers, die in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt worden om warmte aan het lichaam toe te voegen.

De 9 eigenschappen van alsem voor een gezonde lever

1. Verhoging van uitscheiding van gal

Gezonde lever met voldoende gal

Allereerst kan het innemen van alsem ontstekingen van de galblaas verminderen en verhoogt het de afscheiding van galsappen. Uiteraard heeft dit een positief effect op al zijn functies.

2. Reiniging voor een gezonde lever

Daarnaast zorgt het innemen van alsemaftreksel gedurende korte perioden dat de lever en galblaas gereinigd worden. En het bevordert de goede werking van zowel de lever als de galblaas.

3. Afvoer van gifstoffen

Doordat alsem de lever reinigt, ondersteunt het ook de afvoer van gifstoffen. De lever zorgt dat ons bloed schoon blijft door giftige stoffen, zowel afkomstig uit externe bronnen, als afvalstoffen die van ons eigen lichaam afkomstig zijn, af te voeren.

4. Verbeterde spijsvertering

Verbeterde spijsvertering

De lever is een onderdeel van de spijsvertering en het metaboliseren van voedingsstoffen. Als de lever niet goed werkt, kun je last van verstoring van de spijsvertering hebben. Denk daarbij aan:

 • Een zwaar gevoel
 • Brandend maagzuur
 • Gasvorming
 • Verstoorde eetlust
 • Et cetera

5. Verlaging bloedsuikerspiegel

Een hoge bloedsuikerspiegel kan schadelijk voor je lichaam zijn. Daarom is deze plant heel effectief voor het voorkomen van diabetes, maar ook van insulineresistentie, een veelvoorkomende, maar minder bekende stoornis.

Het reguleren van het glucoseniveau is essentieel om overgewicht, een hoog cholesterol- en triglycerideniveau en schade aan je organen te voorkomen.

6. Behandeling van leverfalen

Leverfalen, ook wel leverinsufficiëntie, kan behandelt worden met alsem, maar dat moet je altijd onder toezicht van een deskundige doen.

7. Verlichting bij galkoliek

Verlichting galkoliek

Geloof het of niet, deze plant kan ook erg handig zijn voor het bestrijden van een pijnlijke galkoliek. Dat probleem kan optreden als galstenen de galwegen blokkeren.

8. Bestrijding van geelzucht

Bovendien is dit kruid een goed middel om te gebruiken bij het bestrijden van geelzucht. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een gele verkleuring van de huid en slijmvliezen als gevolg van een verhoging van bilirubine. Dit probleem wordt meestal veroorzaakt door leverdeficiëntie.

9. Voor een gezonde lever, maar ook…

Naast dat alsem kan helpen om je lever gezond te houden, zijn er ook andere gezondheidsproblemen, gerelateerd aan de lever, die erdoor kunnen verbeteren. Denk daarbij aan:

 • Zichtproblemen
 • Jeukende huid
 • Halitose of slechte adem
 • Gebrek aan eetlust
 • Sommige soorten migraine

Waarschuwing

Alsem bezit zeer krachtige genezende eigenschappen. Daarom moet je niet overdrijven en het maximaal drie maanden achter elkaar gebruiken.

Als je te veel alsem gebruikt, kan dit je hersenen of lever beschadigen of spierspasmen veroorzaaken. Gebruik dit middel dus alleen onder toezicht van een arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.