2 dagmenu's voor kinderen met obesitas

Het aantal kinderen met obesitas neemt drastisch toe. Onze gezonde diëten van vandaag kunnen ouders helpen om te zorgen voor hun kind wanneer deze last heeft van overgewicht.
2 dagmenu's voor kinderen met obesitas
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

De afgelopen jaren is het aantal kinderen met obesitas drastisch toegenomen. Veel ouders zijn daarom op zoek naar oplossingen voor hun kinderen om toekomstige hartziekten, diabetes, astma en zelfs sociale discriminatie te voorkomen. Om hierbij te helpen, zullen we vandaag enkele suggesties voor een dagmenu delen voor kinderen met obesitas.

Help kinderen met obesitas gezonde gewoonten aan te nemen

Kinderen met overgewicht door ongezond eten

Om de beste resultaten te krijgen bij kinderen met obesitas of overgewicht, moet je hun inname van calorieën in evenwicht houden met hun behoefte. Het dieet moet daarom gebaseerd zijn op de consumptie van fruit, groenten en volkoren granen en je moet geraffineerd en ultrabewerkt voedsel vermijden.

Het is ook belangrijk om zuivelproducten in het dieet op te nemen en hun consumptie van rood vlees te verminderen, ten gunste van gezondere opties, zoals gevogelte en vis.

Peulvruchten zouden een ander essentieel onderdeel van deze diëten moeten zijn. Ze zijn namelijk een geweldige bron van eiwitten. Alle producten moeten met mate worden geconsumeerd en vermijd het eten van te veel calorieën tegelijk.

Uiteraard moet de consumptie van suiker en verzadigde vetten ook worden geminimaliseerd. Een van de sleutels om diëten voor gewichtsstabilisatie of -verlies tot een succes te maken is om te voorkomen dat je kind suikerhoudende dranken en ultrabewerkte producten eet en drinkt.

Een van de problemen met dit soort diëten is het feit dat de meeste kinderen niet graag veel groenten of peulvruchten eten. Het zal echter niet moeilijk zijn om recepten te vinden die je zullen helpen gezondere versies van hun favoriete gerechten te maken, samen met informatie over hoe je gezonde gewoonten in het dagelijks leven kunt opnemen.

Dagmenu’s voor kinderen met obesitas

Dieetmenu's voor kinderen met obesitas

We zullen je nu twee voorbeelden van dagmenu’s laten zien om je een idee te geven hoe je met de voeding van je kind met obesitas kunt omgaan. Ze bevatten voedingsmiddelen die hen zal helpen de voedingsstoffen die ze nodig hebben binnen te krijgen in de juiste hoeveelheden.

Dagmenu 1

 • Ontbijt: het is goed om zuivelproducten bij het ontbijt te combineren met volkoren brood of toast. Je kunt ook een stuk fruit geven, of bijvoorbeeld een banaan als beleg gebruiken.
 • Lunch: een groene salade met zaden, noten en groenten levert veel energie en eiwitten. Je kunt ook pasta maken met groenten en gegrilde vis.
 • Snack: de snack ‘s middags mag niet te groot zijn. Laat je kind bijvoorbeeld genieten van een snack gebaseerd op fruit of reepjes groente met een dipsausje, zoals ketchup.
 • Diner: om de dag te beëindigen geef je je kind veel groenten samen met aardappelen of aardappelpuree en gegrilde kip. Als dessert is het belangrijk om de hoeveelheid suiker die wordt geconsumeerd te verminderen. Geef ze bijvoorbeeld fruit met yoghurt.

Hier is nog een dagmenu om het dieet van je kind wat variatie te geven. Zo kun je ervoor zorgen dat je kind zijn interesse voor de maaltijden niet verliest.

 • Ontbijt: begin de dag met een fruitsmoothie gemaakt met kwark. Geef daar een volkoren boterham met bijvoorbeeld vleeswaren bij. Yoghurt of melk kun je ook gebruiken als alternatief voor de kwark. Als je iets hartigs wilt geven probeer dan eens toast met avocado, olijfolie en zout. Dit helpt om gezonde vetten aan het dieet van je kind toe te voegen.
 • Lunch: zilvervliesrijst met groenten en champignons is een goede optie. Dat geldt ook voor soep met erwten, aardappelen of courgette. Het geeft je kind meteen een deel van de benodigde groenten voor die dag. Voeg wat croutons toe aan de soep of salade om het wat aantrekkelijker te maken.
 • Snack: probeer halverwege de middag een snack te serveren gemaakt van fruit en zuivelproducten. Om je kind aan te moedigen om het dieet te blijven volgen, is een andere optie een rijstwafel met pure chocopasta. Dit geeft ze de suiker waarnaar ze verlangen, maar zonder dat het overdadig is.
 • Diner: maak een fruitsalade te maken en serveer met wat pasta, geroosterde asperges, of bijvoorbeeld spiesjes van mozzarella en tomaat.

De sleutel van een goed dieet voor kinderen met obesitas is het verminderen van hun suikerinname. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat ze te snel eten of kiezen voor ultrabewerkte producten.

Laat ze niet eten terwijl ze afgeleid zijn, zoals het eten van een toetje terwijl ze televisie kijken bijvoorbeeld. Moedig ze ook altijd aan om regelmatig te bewegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.
 • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
 • Wilczek MM., Olszewski R., Krupienicz A., Trans fatty acids and cardiovascular disease: urgent need for legislation. Cardiology, 2017. 138 (4): 254-258.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.