Vlees vermijden en toch goed eten, hoe doe je dat?

Als je hebt besloten om geen vlees meer te eten, is het 't beste om dit geleidelijk te doen en met de hulp van een professional die je door het proces kan begeleiden.
Vlees vermijden en toch goed eten, hoe doe je dat?
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Zowel vegetarisme als veganisme zijn dieettrends die om verschillende redenen vlees vermijden, zoals bijvoorbeeld dierenmishandeling en gezondheidsproblemen. Deze dieettrends hebben ook een positief op het milieu. Wanneer je namelijk geen vlees meer eet, verander je de effecten die het voederen en het houden van de dieren op het milieu hebben.

Voedingsdeskundigen suggereren dat een uitgebalanceerd dieet alle voedingsstoffen met mate zou moeten bevatten. Met andere woorden, de gezondste manier om te eten is door middel van een verscheidenheid aan verschillende voedingsmiddelen in de aanbevolen hoeveelheden.

Als je hebt besloten om bepaald voedsel te vermijden, zoals bijvoorbeeld vlees, moet je rekening houden met enkele belangrijke aspecten, zodat je lichaam er niet door zal gaan lijden.

Vlees vermijden, een groeiende trend

Laten we als voorbeeld eens naar Spanje kijken. Volgens het ANIBES-onderzoek van de Spaanse Voedingsorganisatie is ongeveer 2% van de Spaanse bevolking gestopt met het dagelijks eten van vlees.

Ook wijst deze studie erop dat 12% van de bevolking van dit land geen ultrabewerkt vlees consumeert. Het is ook de moeite waard om te noemen dat veganisten (mensen die geen dierlijke producten eten), slechts 1% van de Spaanse bevolking uitmaken.

Anderzijds tonen de resultaten van een ander onderzoek aan dat een aanzienlijk aantal Spanjaarden hun consumptie van rood vlees hebben verminderd. 43% van de Spanjaarden zijn minder rood vlees gaan eten.

Vlees vermijden en toch goed eten, hoe doe je dat?

Consumeer andere bronnen van eiwitten

Als jij vlees wilt vermijden of de consumptie ervan gewoon wilt verminderen, lees dan de volgende tips om negatieve gevolgen voor je gezondheid te voorkomen. Wat je ook doet, je moet weten dat elke persoon anders is en specifieke voedingsbehoeften variëren van persoon tot persoon.

Om deze reden is het het beste om geleidelijk aan je dieet aan te passen met behulp van een professional. Een gekwalificeerde voedingsdeskundige kan je bij dit proces helpen en begeleiden.

Consumeer andere bronnen van eiwitten

Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat dat je eiwitten moet blijven consumeren die uit andere voedingsbronnen kunnen komen. Als je bijvoorbeeld geen veganist bent, kunnen eieren een geweldige bron van eiwitten zijn, evenals gezonde vetten, die andere dierlijke producten kunnen vervangen.

De meest aanbevolen hoeveelheid is 4 eieren per week of het wit van 2 eieren per dag. Als je de mogelijkheid hebt is het altijd het beste om biologische eieren te kiezen, van kippen die goed worden verzorgd.

Naast eieren zijn er tal van andere soorten voedsel die een goede eiwitbasis kunnen bieden. Het is echter nog steeds aan te raden om een specialist te raadplegen. Deze kan voor jou het juiste dieet voor je individuele voedingsbehoeften aanbevelen.

Een paar opties waar veel eiwitten in zitten zijn onder andere:

  • Groenten. Denk aan edamame, broccoli, asperges en kiemgroenten zoals taugé.
  • Noten, zoals amandelen, pistachenoten, walnoten, cashewnoten, hazelnoten.
  • Granen. Denk aan haver, quinoa, teff, wilde rijst, boekweit, gierst en sorghum.
  • Zaden, zoals pompoenpitten, sesamzaden, hennepzaden, zonnebloempitten en chiazaden.
  • Peulvruchten. Denk aan linzen, pinda’s, groene erwten, kikkererwten, pinto bonen, rode bonen, zwarte schildpadbonen, sojabonen,  mungbonen en kidney bonen.

Iets belangrijks om te onthouden is dat wanneer je eiwitten combineert van granen en peulvruchten, je eiwit van een betere kwaliteit consumeert. Een bekend voorbeeld hiervan zijn linzen en rijst. De kwaliteit en kwantiteit van het eiwit zijn in dit geval hoger dan wanneer je bijvoorbeeld rijst of linzen combineert met worst.

Overdrijf niet met zuivelproducten

Doe rustig aan met zuivelproducten

Het is belangrijk om te onthouden dat, vooral als je geen veganist bent, het geen goed idee is om te veel zuivelproducten te consumeren. Als je hier namelijk te veel van consumeert zou dit je cholesterolspiegel kunnen verhogen. Ook kan deze gewoonte spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Er zijn ook nieuwe opties zoals producten met sojamelk, havermelk, amandelmelk, kokosmelk en rijstmelk. Dit kunnen zeer gezonde zuivelvervangers kunnen zijn voor mensen die hebben besloten om vlees te vermijden of om veganistisch te worden.

Zorg ervoor dat je voldoende vitamine B12 binnenkrijgt

Vitamine B12, ook bekend als cobalamine, is een in water oplosbare vitamine. Het speelt een essentiële rol bij:

  • de vorming van rode bloedcellen
  • celmetabolisme
  • zenuwfunctie
  • DNA-replicatie

Als je lang geleden hebt besloten om helemaal geen vlees meer te eten, heb je waarschijnlijk een tekort aan deze vitamine, ook al kan je lichaam voor vele jaren vitamine B12 opslaan.

Om deze reden is het belangrijk dat je je B12-waarden regelmatig laat controleren en dat je voedingsmiddelen consumeert die voldoende vitamine B12 bevatten. Denk bijvoorbeeld aan eieren, zuivel en spirulina.

De belangrijkste redenen om vlees te vermijden

Vier jaar geleden waarschuwde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek, een organisatie die deel uitmaakt van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), voor de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van de consumptie van grote hoeveelheden ultrabewerkt vlees.

  • Ze waarschuwden vooral dat overmatige consumptie geassocieerd zou kunnen worden met darmkanker. De conclusies met betrekking tot de consumptie van rood vlees waren niet zo duidelijk maar het Agentschap associeerde het met een hoger risico op het ontwikkelen van bepaalde ziekten.
  • Naast gezondheidsredenen besluiten mensen ook om vlees te vermijden vanwege dierenmishandeling in de voedingsindustrie.
  • Bovendien draagt massale vleesproductie bij aan ontbossing als gevolg van de behoefte aan voldoende grasland voor het vee.

Vlees vermijden op de juiste manier

Als je dus vlees wilt vermijden, moet je ervoor zorgen dat je nieuwe dieet aan al je voedingsbehoeften voldoet. Daarom raden we je aan om naar een voedingsspecialist te gaan die je kan begeleiden met je nieuwe eetgewoonten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wolfe RR., Cifelli AM., Kostas G., Kim IY., Optimizing protein intake in adults: interpretation and application of the recommended dietary allowance compared with the acceptable macronutrient distribution range. Adv Nutr, 2017. 8 (2): 266-275.
  • Wilkins T., Sequoia J., Probiotics for gastrointestinal conditions: a summary of the evidence. Am Fam Physician, 2017. 96 (3): 170-178.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.