Courgette, ideaal voor gewichtsverlies

Courgette is een goede aanvulling om toe te voegen aan onze maaltijden, die al wat proteïnen en vezels bevatten. De voordelen van deze groente maken het een ideale oplossing voor op de momenten dat we wat gewicht willen verliezen.
Courgette, ideaal voor gewichtsverlies
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 07 februari, 2019

Eet je regelmatig courgette? Zo ja, dan weet je dat deze groente je helpt om je lichaam gezond en wel te houden, maar het is ook een uitstekende groente om je stukje bij beetje te helpen om gewicht te verliezen.

Het kan gecombineerd worden met veel maaltijden en het is verrukkelijk. Laten we het eens uitleggen!

1. Gezondheidsvoordelen van courgette

Courgette heeft een geweldige, natuurlijke smaak en het is een onmisbaar ingrediënt dat onderdeel zou moeten zijn van je gewichtsverliesprogramma.

Voordat we echter uitleggen hoe het je kan helpen om een smallere taille te krijgen, gaan we eerst een korte uitleg geven over de beste voordelen en eigenschappen voor je gezondheid. Vergeet niet om het aan je maaltijden toe te voegen. Jij en je familie zouden het volgende moeten onthouden:

 • Courgette is rijk aan voedingsstoffen en bevat bijna geen vet. De calorieverhouding is erg laag.
 • Deze groente is rijk aan calcium, perfect voor onze botten!
 • Het heeft een hoop vezels en daarom is het uitstekend om die vervelende constipatie te voorkomen.
 • Courgette bevat erg veel kalium, wat ons in staat stelt om vochtretentie te voorkomen en giftige stoffen te elimineren.
 • Het is erg goed voor de gezondheid van je hersenen, aangezien courgette het belangrijke element fosfor bevat, dat ideaal is om het goede functioneren van je hersenen te behouden.
 • Het bevat ook magnesium, het mineraal dat zo belangrijk is voor de algehele gezondheid van een vrouw.
 • Courgette bevat ook het noemenswaardige vitamine B9 (foliumzuur), wat bijvoorbeeld erg goed is voor kinderen.
 • Onthoud dat het op het gebied van vitaminen ook vitamine A, C en E bevat… En op het gebied van mineralen zou je moeten onthouden dat het een adequate hoeveelheid kalium, zink, selenium en magnesium bevat.
 • Aangezien courgette een diureticum is, helpt het ook om veel nierziektes te voorkomen.

2. Verlies gewicht met courgette

ideale-gewicht

Ten eerste willen we iets duidelijk maken. Het is helemaal niet aanbevolen om een hele maand alleen maar courgette te eten en niks meer dan dat. Courgette zal een geweldige aanvulling voor ons dieet zijn, maar onze maaltijden moeten ook een aantal eiwitten en vezels bevatten.

Deze groente heeft een hoop voordelen, maar de onderstaande staan daar allemaal boven. De voordelen die het een ideale oplossing maken voor die vele keren dat we een beetje gewicht moeten of willen verliezen.

Waarom helpt courgette mij om gewicht te verliezen?

 • Aangezien courgette maar 17 calorieën per 100 gram die we consumeren heeft. Dit stelt ons in staat om er veel van te eten en een verzadigd gevoel te krijgen met een erg lage calorie-inname.
 • Nog een interessant feit is dat courgette ons metabolisme versnelt, wat ons helpt om vet te verbranden. We krijgen dus energie en elimineren het vet dat overblijft door het te verbranden. Dit komt voornamelijk door vitamine A, wat de oxidatie van deze lipiden, deze vetten bevordert.
 • Courgette bevat ook oplosbare vezels die ontgiften en vertragen de stijging van de bloedsuiker.
 • Daarnaast bevat courgette ook onoplosbare vezels die verantwoordelijk zijn voor onze intestinale gezondheid, door goede bacteriën te bieden, die onze ingewanden reinigen en zodoende de eliminatie van giftige stoffen en vetten bevordert.
 • Courgette bevat ook jodium, dat onze metabolisme stimuleert om te functioneren zoals het hoort.

Misschien ook interessant om te lezen:
Gemakkelijk je metabolisme versnellen en gewicht verliezen

3. Een simpel recept: Bruine rijst met courgette en prei

rijst-met-courgette

Als je dit recept probeert, zal je zien dat het erg makkelijk om te maken en verrukkelijk is. Noteer het volgende:

Wat heb ik nodig?

 • 300 gram bruine rijst
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 prei
 • 1 courgette
 • Een liter groentebouillon
 • Een half kopje witte wijn
 • Een klein beetje peper
 • Wat pijnboompitten
 • Een aantal rozijnen

Hoe maak ik het?

Het eerst wat we doen is de groenten wassen. Snijd de prei in kleine stukjes, schil de courgette en snijd het in kleine blokjes. Doe hetzelfde met de ui: kleine stukjes. Schil tot slot de teentjes knoflook en snijd ze in kleine stukjes.

Pak nu een pan en doe er wat olijfolie in. Sauteer eerst de ui en prei op middelhoog vuur. Een paar minuten is voldoende. Voeg vervolgens de courgette en knoflook toe, terwijl je goed roert. Voeg daarna een beetje peper en een handvol pijnboompitten toe en ook een paar rozijnen.

Wacht zodra het een rijke saus wordt 5 minuten en voeg vervolgens een half kopje witte wijn toe. Dit zal veel smaak toevoegen.Voeg nadat de alcohol een beetje verdampt is de groentebouillon toe en roer het goed. We moeten onthouden dat de rijst (niet gesneden bruine rijst) meer tijd nodig heeft om te koken.

Proef om te zien of de smaak met alleen peper je bevalt. Je kan als je wilt ook een klein beetje zout toevoegen. Voeg de 300 gram rijst toe wanneer de smaak je bevalt. Doe de deksel op de pan en kook het op hoog vuur. Vergeet niet om zo nu en dan te roeren.

Test de consistentie zodra de rijst bijna alle bouillon heeft geabsorbeerd, om te zien of het klaar is.

Hoe serveer je het?

Serveer jezelf een normale, maar adequate hoeveelheid. Je kan een scheutje limoensap en wat noten over de bovenkant doen.

Op deze manier verrijken we de smaak en voegen we meer vitaminen aan de maaltijd toe. Het is een recept dat rijk is aan vezels en erg verzadigend is. Perfect voor bijvoorbeeld de lunch. Als je als bijgerecht een spinaziesalade met kleine stukjes ananas toevoegt, zal je je geweldig voelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.