Groenten met een hoog eiwitgehalte helpen je gewicht te verliezen

Voeg groenten als spruiten, broccoli of spinazie toe aan je dagelijkse voeding. Want ze kunnen een enorme ondersteuning zijn om op een gezonde manier gewicht te verliezen.
Groenten met een hoog eiwitgehalte helpen je gewicht te verliezen
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 20 februari, 2018

Op een gezonde manier gewicht verliezen is ongetwijfeld het voornaamste doel van iedereen die wat extra kilo’s kwijt wil. Het zijn die kilo’s die zich ophopen op de heupen, rond de buik of op om het even welke andere plaats van je lichaam. Gelukkig kunnen groenten met een hoog eiwitgehalte je helpen om die doelstellingen en gewichtsverlies te bereiken.

We weten dat het niet gemakkelijk is. Wonderen bestaan niet. En het laatste wat we moeten doen is proberen om snel vet kwijt te raken. Want dan brengen we onze gezondheid in gevaar.

Wij stellen je dus het volgende voor. Raadpleeg eerst een arts zodat hij je lichamelijke conditie kan inschatten. Daarna stel je een dagelijks programma op. Dit zal je helpen om gemakkelijk en gemotiveerd je dagelijkse doelen te bereiken.

 • Dit zijn de meest elementaire manier om gewicht te verliezen: dagelijks wandelen, wat aerobic-oefeningen en vooral een goed voedingspatroon.

Vandaag willen we het hebben over dat laatste sleutelelement: je dagelijkse voeding.

Je hebt hier zeven prachtige groenten met een hoog eiwitgehalte tot je beschikking. Ze komen rechtstreeks uit de natuur. Met deze groenten kan je op een gezonde manier van die kilo’s afkomen.

Ze zijn de groenten met de meeste eiwitten en met de meeste smaak. En ze zullen jou het meest helpen. Ben je er klaar voor?

Zeg “ja” tegen groenten met een hoog eiwitgehalte

Groenten met een hoog proteïnegehalte

Voordat we je een lijst voorleggen met de zeven beste groenten met een hoog eiwitgehalte die je kan eten, willen we eerst iets uitleggen. Wanneer we een programma starten om op een gezonde manier gewicht te verliezen, moeten we weten wat het belang is van eiwit.

 • Als we eiwitrijke voedingsmiddelen eten, dan voelen we ons voor langere tijd verzadigd.
 • Maar dit gebeurt bijvoorbeeld niet wanneer we eenvoudige koolhydraten of zoete voeding eten. In die gevallen is ons hongergevoel zelfs nog groter.
 • We moeten met nog een ander aspect rekening houden. Als we bij onze pogingen om gewicht te verliezen geen aandacht besteden aan de inname van eiwitten, dan zullen we ook spiermassa kwijtraken.
 • Je kan dit bij veel mensen merken. Ze hebben veel gewicht verloren en merken dat hun lichaam zachter is en dat hun huid losser zit… Ze zijn spiermassa kwijt!
 • We mogen dit echt niet vergeten. Eiwitten zijn belangrijk voor de vorming van spieren en om de hoeveel vet te verminderen.
 • Wanneer we eiwitrijke voeding eten, dan verbranden we bovendien meer energie om het voedsel te verteren (thermogenesis).

Dit versnelt ons metabolisme zodat we meer vet verbranden.

Zo zie je maar, dit zijn allemaal voordelen. Maar we mogen ze niet overdreven veel eten. De ideale manier is dierlijke eiwitten (bijvoorbeeld kalkoen) te combineren met groenten met een hoog eiwitgehalte. We geven je nu een overzicht.

1. Spinazie

Groenten met een hoog proteïnegehalte

Spinazie is één van de groenten met veel eiwitten. Bovendien bevat het de meeste voedingsstoffen.

 • Het is één van de groenten met de meeste eiwitten. Daarnaast zitten in spinazie meerdere essentiële aminozuren.
 • Deze groente bevat ook aanzienlijke hoeveelheden foliumzuur, mangaan, magnesium, ijzer, kalium, calcium, vitamine A en vitamine C.
 • Spinazie bevat bovendien bestanddelen met een groot antioxidant vermogen. Dit kan ook ontsteking verminderen.

We stellen het volgende gerecht voor: een salade van spinazie, aardbeien en noten.

2. Waterkers

Waterkers is een kruisbloemige plant (net als broccoli en spruiten). Deze groente heeft een hoog eiwitgehalte.

 • Bovendien bevat het veel mineralen (calcium, mangaan en kalium) en vitamine A, B en C.
 • Maar belangrijk om te weten is dat waterkers zijn antioxidante vermogen verliest wanneer je het in water kookt. Probeer het dus rauw te eten in een salade.

3. Luzernescheuten

Groenten met een hoog proteïnegehalte

Heb je ooit luzernescheuten geprobeerd? Ze geven een unieke smaak aan schotels en bevatten bijna geen calorieën. In die scheuten zitten echter veel voedingsstoffen.

 • Ze bevatten ook vitamine B, C en K en mineralen zoals ijzer, magnesium, fosfor, zink en koper.

We hebben nog een weetje dat iedereen zal interesseren. Luzernescheuten zijn erg goed om slecht cholesterol (LDL) te laten dalen. Ze verlichten bovendien de symptomen van de menopauze en voorkomen osteoporose.

Hoe kan je deze groente weerstaan?

4. Chinese kool

Je zal Chinese kool lekker vinden. Het kan je niet alleen helpen om op een gezonde manier gewicht te verliezen. Het verschaft ook al je schotels een lekkere en originele smaak.

 • Deze kool bevat grote hoeveelheden eiwitten maar ook calcium, kalium, mangaan, ijzer en vitamine A, C en K.
 • Bovendien kan het dankzij zijn antioxidante eigenschappen kan het verschillende soorten kanker bestrijden.

Tijd dus om eens op zoek te gaan naar Chinese kool in je plaatselijke supermarkt.

5. Asperges

Groenten met een hoog proteïnegehalte

Asperges staan bekend om de grote hoeveelheid voedingsstoffen die ze bevatten. Honderd gram asperges verschaft je bijvoorbeeld gemiddeld 2,2 gram eiwitten.

 • Het is ook een uitstekende bron van vitamine A, B, K maar ook van koper, mangaan, fosfor en magnesium.
 • Nog een ander opvallend aspect is dat asperges fructo-oligosacchariden (FOS) bevatten. Deze elementen werken als prebiotica en stimuleren de groei van nuttige bacteriën in de darmen.

Je kan asperges klaarmaken in de oven, onder de grill of ze koken of stomen. Het maakt niet uit hoe je klaarmaakt, ze smaken heerlijk en zijn gezond.

6. Broccoli

Ook broccoli bevat erg veel eiwitten. Je kan deze groente rauw of gekookt eten.

 • Het bevat bijna geen calorieën en geeft ons een meer verzadigd gevoel. Broccoli verschaft ons ook grote hoeveelheden plantaardige stoffen en flavonoïden, zoals kampferol.
 • We willen je een interessant feit meegeven. Als je broccoli stoomt, dan is dit het beste voor je lever. Op deze manier kan je ook een verhoogd cholesterol verlagen.

7. Spruiten

Groenten met een hoog proteïnegehalte
 • Spruiten zijn geweldig om gewicht te verliezen. Ze zijn een goede bron van eiwitten, vezels en vitaminen.
 • Wellicht vind je het ook interessant om te weten dat deze groenten met een hoog eiwitgehalte voor je darmen zorgen. Want ze helpen om schadelijke bacteriën te verwijderen.
 • Je kan ze in de oven klaarmaken of grillen. Ze passen bij elke schotel.

Wat is dus de conclusie? Deze suggesties zijn handige tips voor het opmaken van een plan om gewicht te verliezen. Maar vergeet niet dat je het beste ook mager vlees kunt eten zodat je lichaam dierlijke eiwitten opneemt. Uiteraard moet je naast het volgen van je dieet ook enkele bewegingsoefeningen doen.

Begin vandaag nog, want gewicht verliezen op een gezonde manier is mogelijk!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cuenca Sánchez M., Navas Carrillo D., Orenes Piñero E., Controversies surrounding high protein diet intake: satiating effect and kidney and bone health. Adv Nutr, 2015. 6 (3): 260-6.
 • Hiel S, Bindels L, et al. Effects of a diet based in inulin-rich vegetables on gut health and nutritional behavior in heathy humans. American Journal of Clinical Nutrition. Junio 2019. 109 (6): 1683-1695.
 • Johra F. T, Bepari K. A, et al. A mechanistic review of beta-carotene, lutein, and zeaxanthin in eye health and disease. Antioxidants. Octubre 2020. 9 (11): 1046.
 • Russo R. O, Sánchez M. S. Los flavonoides en la terapia cardiovascular. Revista Costarricense de Cardiología. 2006. 8 (1).
 • Simonson W., Bcgp Fascp P., Should vitamin C routinely be given with oral iron supplements? Geriatr Nutr, 2019. 40 (3): 327-328.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.