Zijn producten voor gewichtsverlies echt effectief?

Van 95% van de afslankproducten is aangetoond dat ze niet effectief zijn. Je moet dus zorgen dat je goed geïnformeerd bent en weten dat de meeste van hen niet echt werken.
Zijn producten voor gewichtsverlies echt effectief?
Sergio Alonso Castrillejo

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Producten voor gewichtsverlies worden steeds populairder. Sinds kort zijn zowel dieetproducten als medicijnen om je te helpen om af te vallen erg trendy geworden. Je kunt er echter niet op vertrouwen dat alles wat ze je proberen te verkopen ook waar is.

Je kunt geen goede resultaten bereiken zonder enige moeite de doen. Als je wilt afvallen en vervolgens op gewicht wilt blijven, overweeg dan een goed dieet en doe elke dag aan matige beweging.

Het is echter waar dat er een aantal producten voor gewichtsverlies op de markt zijn die je kunnen helpen om dit doel te bereiken. Het gebruik zal echter altijd gepaard moeten gaan met andere maatregelen om af te vallen.

We moeten ons dus afvragen hoe effectief deze producten voor gewichtsverlies zijn en of het de moeite waard is om ze te kopen. Hierbij moeten we onderscheid maken tussen twee soorten afslankproducten die op de markt zijn: dieetpillen en dieetproducten.

Producten voor gewichtsverlies

Bijhouden van gewichtsverlies

Dieetpillen

Dieetpillen kunnen alleen op doktersrecept gebruikt worden. Meestal bevelen specialisten ze aan bij mensen met ernstig overgewicht . Ze moeten worden gebruikt in combinatie met het volgen van een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging.

Deze medicijnen kunnen verschillende effecten hebben. Zo zijn er pillen die je een vol gevoel kunnen geven met slechts een kleine hoeveelheid voedsel. Andere pillen maken het voor het lichaam moeilijker om vetten uit voedsel op te nemen.

We zullen je hieronder een voorbeeld geven van beide types. Onthoud dat deze medicijnen alleen nuttig zijn naast het volgen van een caloriearm dieet en het nemen van regelmatige lichaamsbeweging.

Orlistat

Dit geneesmiddel is afgeleid van lipstatine, dat inwerkt in de maag en darmen. Hier blokkeert het de spijsverteringsenzymen die vetten afbreken voordat ze door de darm worden opgenomen. Daardoor worden ze geëlimineerd via de ontlasting in plaats van dat je lichaam ze opneemt.

Het probleem met dit medicijn is echter dat het ook de opname van bepaalde vitamines verhindert. Je arts zal je waarschijnlijk aanraden om ook een vitaminesupplement te nemen op het moment dat hij of zij dit medicijn voorschrijft. Afgezien van een verminderde opname van vitamines, zijn enkele andere mogelijke bijwerkingen zoals onder andere:

Er is ook een andere versie van orlistat verkrijgbaar waarvoor geen recept nodig is. Dit vrij verkrijgbare medicijn staat bekend onder de merknaam Alli®. Het is echter wel belangrijk om te bedenken dat het dezelfde problemen met zich mee kan brengen als Orlistat.

Sibutramine

Vrouwen doen crunches

Dit medicijn combineert het geven van een verzadigend effect met de versnelling van de thermogenese. Dit is de snelheid van het basaalmetabolisme. Je verbrandt daardoor dus meer calorieën terwijl je minder honger hebt.

Het werkt net zoals een amfetamine, maar met mildere effecten. Het veroorzaakt ook meestal geen ontwenningsverschijnselen, maar sommige gebruikers geven aan dat ze wel klachten hebben ervaren. Veel landen zijn gestopt met de verkoop van sibutramine vanwege de bijwerkingen zoals:

  • hoofdpijn
  • slapeloosheid
  • droge mond
  • depressie
  • hypertensie
  • overige klachten

We kunnen dus stellen dat een gezonde levensstijl met een uitgebalanceerd dieet en lichaamsbeweging heeft bewezen te werken als het gaat om afvallen. Medicijnen kunnen dit proces ondersteunen. We moeten hierbij wel afwegen in hoeverre het gebruik van deze medicijnen de moeite waard is door de mogelijke bijwerkingen?

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Een verzadigend dieet: afvallen zonder honger te lijden

Dieetproducten

Een vrouw die lacht en thee drinkt

Dit is het andere type van producten voor gewichtsverlies dat steeds populairder wordt. 95% van deze producten is echter niet effectief. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en te weten wat ze je proberen te verkopen.

Er zijn enkele producten die je kunnen helpen op een gezonde manier af te vallen, maar de meeste doen niet wat ze beloven. Van de dieetproducten zijn diuretica en laxeermiddelen de meest gebruikte samen met de zogenoemde vetverbranders.

Enkele voorbeelden van de eerstgenoemde zijn bijvoorbeeld vogelzaadmelk, sennathee en aloëverabladeren. Dit zijn zowel diuretische als laxerende producten. Daarom helpen ze om afvalproducten uit het lichaam te elimineren. Ze helpen je echter niet om daadwerkelijk gewicht te verliezen op de lange termijn.

Wat betreft de afslankproducten die beweren vet te verbranden, zijn er stoffen die afkomstig zijn van algen, L-carnitine, leptine of geconjugeerd linolzuur. Ze zouden je kunnen helpen bij het vormen van spierweefsel terwijl ze de opslag van vet juist bestrijden.

Net als dieetpillen moet je naast het gebruik van deze producten voor gewichtsverlies ook een uitgebalanceerd dieet volgen en regelmatig sporten.

Uiteindelijk is het enige dat je echt zal helpen om af te vallen wilskracht. Gewichtsverlies is het gevolg van een langdurige gezonde levensstijl waarbij je iedere dag de goede keuzes maakt. Sommige van deze producten voor gewichtsverlies kunnen je daarbij ondersteunen, maar je kunt niet afvallen zonder er moeite voor te doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Graff SK., Mario FM., Ziegelmann P., Spritzer PM., Effects of orlistat vs metformin on weight loss related clinical variables in women with pcos: systematic review and meta analysis. Int J Clin Pract, 2016. 70 (6): 450-61.
  • Dedov II., Melnichenko GA., Troshina EA., Mazurina NV., et al., Body weight reduction associated with the sibutramine treatment: overall results of the PRIMAVERA primary health care trial. Obes Facts, 2018. 11(4): 335-343.
  • Varghese S., Kubatka P., Rodrigo L., Gazdikova K., et al., Chili pepper as a body weight loss food. Int J Food Sci Nutr, 2017. 68 (4): 392-401.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.