Kan ik kanariezaad voor gewichtsverlies gebruiken?

Kanariezaad wordt al een hele tijd gebruikt als supplement om gewicht te verliezen. Want deze piepkleine zaadjes bevatten verrassende hoeveelheden voedingsstoffen. Ze helpen ook om vet af te breken.
Kan ik kanariezaad voor gewichtsverlies gebruiken?
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een stijgend aantal mensen begint kanariezaad voor gewichtsverlies te gebruiken. We hebben het lange tijd beschouwd als gewoon een vogelzaad. Maar nu wordt het populair als voeding voor mensen.

Deze kleine zaadjes zijn afkomstig van de plant met de naam Phalaris canariensis. Ze bevatten opmerkelijke hoeveelheden enzymen en aminozuren. Deze voedingsstoffen helpen meerdere lichaamssystemen om goed te kunnen functioneren.

Ze zijn zeer geschikt om vet te verwijderen en je cholesterol te verlagen. Bovendien verbeteren ze je metabolisme. Dat betekent dus dat ze metabole stoornissen voorkomen zoals diabetes.

Mensen beginnen daardoor geïnteresseerd te raken in kanariezaad. Want nu beseffen ze dat deze zaden hen kunnen helpen om gewicht te verliezen. Tegelijkertijd voeden ze ook het lichaam. Is jouw interesse ook gewekt? In dit artikel ontdek je hoe je ze kan toevoegen aan je dieet en hoe je ze kan klaarmaken.

De voordelen van kanariezaad voor gewichtsverlies

De voordelen van kanariezaad voor gewichtsverlies

Er zijn vele redenen om kanariezaad voor gewichtsverlies te gebruiken. Deze zaden worden gemakkelijk onderschat. Maar in werkelijkheid zijn ze een aanzienlijke bron van essentiële voedingsstoffen. Dit zijn enkele van de bestanddelen van kanariezaad:

 • Lipase en andere verteringsenzymen: kanariezaad helpt om de vetcellen in je bloed af te breken. Op die manier kan je lichaam deze vetten gebruiken als energie.
 • Plantaardige eiwitten: ten zeerste aanbevolen om sportprestaties te verbeteren en spiermassa op te bouwen.
 • Urineafdrijvende en ontgiftende eigenschappen: kanariezaad helpt je lichaam om gifstoffen en overtollige vloeistoffen uit je lichaam te verwijderen.
 • Antioxidanten: de zaden versnellen het cellulaire metabolisme. Ze creëren een bescherming van de weefsels tegen vrije radicalen.
 • Voedingsvezels: kanariezaad verbetert niet alleen je vertering. Ze helpen je ook om langer een verzadigd gevoel te hebben en verlagen je cholesterol.

Kanariezaad kan ook helpen om de bloedcirculatie te verbeteren. Het vermindert bovendien het optreden van cellulitis en spataderen.

Het voedingsprofiel van kanariezaad

De voedingsstoffen in kanariezaad maken hen een perfect onderdeel van een evenwichtig voedingspatroon. Ze bevatten weinig calorieën en verschaffen meer kalium dan bananen.

Een halve kop kanariezaad (112 g) bevat:

 • 831 mg kalium
 • 236 mg calcium
 • 431 mg magnesium
 • 112 mg foliumzuur

Bovendien verschaft 100 g kanariezaad:

 • 8 g koolhydraten
 • 13 g eiwitten
 • 2 g vet

Hoe kan ik kanariezaad voor gewichtsverlies gebruiken?

Hoe kan ik kanariezaad voor gewichtsverlies gebruiken?

Droge kanariezaden zijn heel voedzaam. Maar wanneer je ze laat weken, dan veroorzaakt dit bepaalde chemische processen die hun vezels, cellulose en gemakkelijk op te nemen eiwitten vermeerderen. Als het dus jouw doel is om gewicht te verliezen, dan is melk van kanariezaad de beste keuze. Het bevat weinig calorieën. Je kan het ook gemakkelijk toevoegen aan je dieet omdat zijn smaak mild en aangenaam is.

Ingrediënten

Richtlijnen

 • Doe de zaden samen met water in een schaal. Laat ze één nacht weken.
 • De volgende dag zeef je het. Daarna doe je de geweekte zaden met de vier koppen water in de blender.
 • Verwerk enkele seconden tot je een glad mengsel hebt.
 • Zeef het dan met een fijne zeef.
 • Drink ‘s ochtends een kop melk van kanariezaad, zonder hierbij te eten of te drinken.
 • Verdeel dan de rest van de melk in twee of drie koppen. Drink het verdeeld over de dag.

Welke soort kanariezaden moet ik gebruiken?

Welke soort kanariezaden moet ik gebruiken?

Het is erg belangrijk dat je een onderscheid maakt tussen kanariezaad voor mensen en het zaad dat bedoeld is voor vogels. Hun voedzame eigenschappen zijn bijna precies dezelfde. Maar de variëteit voor vogels bevat een stof genaamd silica, die schadelijk is voor mensen.

Zoek dus kanariezaad met de vermelding ‘Geen silica’. Je vindt ze in winkels voor natuurvoeding of online. De kostprijs is redelijk budgetvriendelijk. Maar je moet wel opletten! Want silica is erg klein. Je kan het dus niet met het blote oog zien. Maar het is gevaarlijk omdat het de slijmvliezen van je verteringssysteem kan beschadigen.

Ben je klaar om melk van kanariezaad te maken en zo kanariezaad voor gewichtsverlies te gebruiken? Als het nog geen deel uitmaakt van je voedingspatroon, probeer dan dit recept. Ontdek zelf hoe gezond het echt is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mason E, L’Hocine L, et al. Hairless Canaryseed: a novel cereal with health promoting potential. Nutrients. Septiembre 2018. 10 (9): 1327.
 • Perez Gutierrez, R. M., Madrigales Ahuatzi, D., Horcacitas, M., Garcia Baez, E., Cruz Victoria, T., & Mota-Flores, J. M. (2014). Ameliorative Effect of Hexane Extract of Phalaris canariensis on High Fat Diet-Induced Obese and Streptozotocin-Induced Diabetic Mice. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2014, 145901.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3912641/
 • Revista de Investigaciones Agropecuarias.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.