Natuurlijke en simpele manieren om je cholesterol onder controle te houden

Het is misschien lastig te geloven maar naast het eten van een gebalanceerd dieet, is het erg belangrijk om stress te vermijden om zo jou cholesterol onder controle te houden.
Natuurlijke en simpele manieren om je cholesterol onder controle te houden

Laatste update: 21 juni, 2018

Problemen met cholesterol komen steeds vaker voor. Als je niet op tijd probeert je cholesterol te verlagen dan kan het leiden tot serieuze hart- en vaat problemen.

In dit artikel delen wij 9 natuurlijke methodes die simpel en effectief zijn om je cholesterol te verlagen zonder het gebruik van medicijnen.
Je zult, als je deze ideeën gebruikt, binnen een paar weken al resultaat merken.

De keuze is aan jou om je cholesterol te verlagen

Waar komt cholesterol vandaan?

Als onze slechte cholesterolspiegels (ook bekend als LDL) te hoog zijn dan worden doorgaans levensmiddelen van dierlijke oorsprong aangewezen als de voornaamste oorzaak.

De echte schuld ligt echter bij de zogeheten transvetten. Deze onverzadigde vetzuren kunnen gevonden worden in gefrituurde levensmiddelen, gebakjes, geblikte sausjes, margarine, kant-en-klaar maaltijden, ijs, etc.

Hou tegelijkertijd goed in je achterhoofd dat stress een risicofactor is als het gaat om je cholesterolniveau. Zelfs als je een goed uitgebalanceerd dieet aanhoudt, kan stress de strijd van je lichaam tegen slechte cholesterol tegenhouden.

De derde, wat minder vaak voorkomende oorzaak van slechte cholesterolgehaltes is een slechte leverfunctie. Je kunt je leverfunctie verbeteren door bittere kruiden te eten zoals alsem, mariadistel en paardenbloem.

Middelen om je cholesterol te verlagen

1. Kanariezaadmelk

Vogelzaadmelk helpt tegen cholesterol

Dit drankje, dat is gemaakt van kanariezaad, is een zeer effectieve middel voor het controleren van cholesterol niveaus.

 • De zaden zijn rijk aan essentiële vetzuren en helpen ook bij het reduceren van tryglyceridespiegels. Daarnaast bevorderen ze gewichtsverlies.

 2. Kuur met knoflook

Knoflook helpt tegen cholesterol

Knoflook wordt al duizenden jaren gebruikt als medicinaal voedsel dat een reeks aan klachten kan voorkomen en behandelen, zoals een hoog cholesterol en hoge tryglyceridespiegels. Het verwijdt de bloedvaten en voorkomt daarmee alle soorten van hart- en vaatziekten.

Daarnaast is het een natuurlijk antibioticum en heeft het een reinigende werking. Om optimaal te profiteren van deze voordelen moet je de knoflook rauw eten of moet je een eeuwenoude, geweldige Tibetaanse knoflook kuur volgen.

 3. Rauwe wortels

Rauwe wortels

Rauwe wortels verlagen je cholesterolniveau dankzij hun kracht om je leverfuncties te versterken.

 • Om van hun voordelen te profiteren moet je ervoor zorgen dat je ze dagelijks eet. Dat kan geraspt of in een huisgemaakt sapje voor dat je aan de maaltijd begint.
 • Je zou er minimaal 2 per dag moeten eten.

4. Gebruik gember

Gember

Gember is een exotisch, verfrissend en geurig specerij dat je zeker moet gebruiken tijdens het eten. Dit pittige kruid biedt vele voordelen voor de gezondheid. Daarnaast is een goede smaakmaker voor in je dagelijkse gerechten.

 • Voeg langzaam steeds iets meer gember toe aan je maaltijden. Op die manier kun je de strijd aan te gaan tegen een verhoogd cholesterol.
 • Je kunt kleine hoeveelheden geraspte gember of gember in poedervorm toevoegen aan je maaltijden.

5. Een handjevol noten

Een handvol noten

Noten zijn in algemene zin heel gezond voor je, zo lang je er maar niet te veel van eet. Ze zijn het beste hulpmiddel bij het onder controle houden van je cholesterol.

 • Een handvol noten per dag is genoeg om je cholesterol in balans te houden.
 • Ze zijn ook erg goed voor je hersenfuncties.

6. Witte klei

Witte klei helpt tegen cholesterol

Witte klei die geschikt bevonden is voor menselijke consumptie is een goede remedie om je cholesterol en je maagzuur onder controle te houden.
Mocht je echter last hebben van hypertensie, dan moet je alleen het water drinken zonder het bezinksel, dat onderin het glas zal achterblijven.

7. Gezonde levensmiddelen

Avocado helpt tegen cholesterol

In aanvulling op de medicinale middelen die wij net genoemd hebben zoals knoflook en wortels, zijn er veel andere gezonde producten die ook helpen om je cholesterol te verlagen.

Je kunt ze combineren of ze afwisselen om optimaal te profiteren van hun goede eigenschappen:

 • Avocado
 • Peulvruchten
 • Selderij
 • Havermout
 • Saffraan
 • Ui
 • Lijnzaad
 • Quinoa
 • Hazelnoten
 • Groene bonen
 • Appels

 8. Zeg nee tegen stress

Stress is slecht voor je cholesterol

Zoals eerder gezegd, verhoogt stress je cholesterol. Daarom is alleen voeding niet genoeg om je cholesterol te verlagen. Je moet alles veranderen dat je overweldigd.

Stress is niet beperkt tot de werkplaats.Het omvat ook emotionele stress, zoals relatieproblemen, maar ook fysieke stress door het hebben van te veel taken.
Stress kan ook ontstaan door een slechte planning van je dagelijkse bezigheden.

 9. Let op je portiegroottes

Let op je portiegroottes

Ben jij iemand bent die er naar neigt om meer te eten dan goed voor je is? Dan kun je beginnen met het eten van kleine porties. Het is niet de bedoeling om je zelf uit te hongeren. Het gaat om het ontwikkelen van goede gewoontes en te stoppen met eten voordat je vol zit.

Je zou moeten stoppen met eten als je ongeveer 80% vol zit. Op dat moment hebben we meestal niet echt honger meer. We voelen ons eerder geneigd om een toetje te nemen of iets anders.

Op dat moment zouden wij moeten leren om te stoppen met eten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Liscum, L. (2008). Cholesterol biosynthesis. In Biochemistry of Lipids, Lipoproteins and Membranes. https://doi.org/10.1007/978-1-4020-9283-1
 • Baigent, C., Blackwell, L., Emberson, J., Holland, L. E., Reith, C., Bhala, N., … Sourjina, T. (2010). Efficacy and safety of more intensive lowering of LDL cholesterol: A meta-analysis of data from 170 000 participants in 26 randomised trials. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(10)61350-5
 • Xie, Y., & Davidson, N. O. (2006). Low HDL cholesterol levels [7]. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1016/j.matchemphys.2005.07.032
 • Li D, Siriamornpun S, Wahlqvist ML, Mann NJ, Sinclair AJ. Lean meat and heart health. Asia Pac J Clin Nutr. 2005;14(2):113-119.
 • Mason, E., L’Hocine, L., Achouri, A., & Karboune, S. (2018). Hairless Canaryseed: A Novel Cereal with Health Promoting Potential. Nutrients, 10(9), 1327. https://doi.org/10.3390/nu10091327
 • Sun, Y. E., Wang, W., & Qin, J. (2018). Anti-hyperlipidemia of garlic by reducing the level of total cholesterol and low-density lipoprotein: A meta-analysis. Medicine, 97(18), e0255. https://doi.org/10.1097/MD.0000000000010255
 • Nicolle C, Cardinault N, Aprikian O, et al. Effect of carrot intake on cholesterol metabolism and on antioxidant status in cholesterol-fed rat. Eur J Nutr. 2003;42(5):254-261. doi:10.1007/s00394-003-0419-1
 • Pourmasoumi M, Hadi A, Rafie N, Najafgholizadeh A, Mohammadi H, Rouhani MH. The effect of ginger supplementation on lipid profile: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Phytomedicine. 2018;43:28-36. doi:10.1016/j.phymed.2018.03.043

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.