Kanariezaadmelk: wat is het en hoe maak je het?

Heb jij deze heerlijke drank al geprobeerd? Nu je weet wat de voordelen ervan zijn, aarzel dan niet om het thuis te maken zodat je het maximale uit de voordelen kunt halen.
Kanariezaadmelk: wat is het en hoe maak je het?
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Kanariezaad is een zaad dat weinig calorieën bevat en wereldwijd populair is geworden. Het bevat een grote hoeveelheid essentiële voedingsstoffen en grote voordelen voor de gezondheid. Kanariezaadmelk is een gezond middel dat je zelf thuis kunt maken.

Kanariezaad is eigenlijk alleen bekend als vogelvoer. In werkelijkheid heeft het echter een belangrijke plaats in de menselijke voeding. Dit geldt met name voor de enzymen en aminozuren die het levert.

Gedroogd bevat het veel voedingsstoffen. Als je het echter in water weekt, ondergaat het een reeks chemische processen die de vezels, cellulose en hoogwaardige organische eiwitten verhogen.

Naast de voedingsstoffen die het je biedt, is het perfect voor het verbeteren van de spijsvertering. Kanariezaad versterkt ook de leverfunctie en ontgift je lichaam.

Omdat we weten dat veel mensen het nog steeds niet hebben uitgeprobeerd, willen we in het volgende artikel het recept voor kanariezaadmelk en de belangrijkste voordelen ervan met je delen.

Hoe maak je kanariezaadmelk?

Melk van kanariezaad

Kanariezaadmelk is een van de granendranken met het laagste aantal calorieën dat er is. Hierdoor kun je het elke dag opnieuw maken. Daarnaast kan het een supplement zijn dat je helpt een gezond gewicht te behouden.

Het bereidingsproces is vrij eenvoudig. Je moet er echter de avond vantevoren al mee beginnen.

Ingrediënten

 • zes eetlepels kanariezaad
 • 1 liter water

Instructies

 • Week de kanariezaadjes in een kopje water en laat ze een nacht weken.
 • De volgende ochtend zeef je de zaden en doe ze in een blender met de rest van het water.
 • Meng ze op hoge snelheid tot je een drankje krijgt met een lichtbruine kleur.
 • Zeef deze drank met behulp van een kaasdoek en gooi de resten weg.

Hoe drink je het?

 • Drink een kopje kanariezaadmelk voor het ontbijt.
 • Je kunt de rest in twee of drie keer gedurende de dag opdrinken.

Voordelen van kanariezaad

Kanariezaad bestaat voor uit 16,6% uit eiwitten van hoge kwaliteit en voor 11,8% uit voedingsvezels.

Het maken van deze melk verhoogt het enzymgehalte van het kanariezaad. Bovendien helpt het de cellen om glucose beter te gebruiken.

Deze eigenschappen, samen met zijn vitaminen en mineralen, verbeteren verschillende gezondheidsaspecten als je het regelmatig drinkt.

Het verbetert de spijsvertering

Spijsvertering

De enzymen in kanariezaadmelk ondersteunen het spijsverteringsproces. Ze helpen ook om zetmeel om te zetten in glucose.

 • De ontstekingsremmende eigenschappen helpen de irritatie van je maagvoering af te remmen.
 • Hierdoor voorkomt het onder andere brandend maagzuur en maagzweren.
 • Het helpt ook om de darmbeweging in balans te brengen en voorkomt zowel constipatie als diarree.

Het beschermt de gezondheid van het hart

Deze plantaardige melk is uitgegroeid tot een van de beste middelen in de strijd tegen de vorming van plaque door slecht cholesterol (LDL) in de slagaders.

 • De antioxidanten helpen de vorming van plaque te voorkomen. Ze helpen ook om lipiden te elimineren en ziekten zoals atherosclerose te voorkomen.
 • Het verbetert onder andere de bloeddoorstroming en helpt het natriumniveau in evenwicht te brengen.
 • Dit helpt een hoge bloeddruk te voorkomen.

Het helpt gewicht te verliezen

Weegschaal

Vanwege zijn ontgiftende en spijsverteringseigenschappen wordt deze drank beschouwd als een goede aanvulling voor mensen die proberen om op een gezonde manier gewicht te verliezen.

 • Hoewel dit geen wondermiddel is, helpen de stoffen die het bevat om gifstoffen uit je lichaam te verwijderen. Aan de ene kant voorkomt het dat ze de stofwisselingsactiviteit verstoren.
 • Aan de andere kant verhogen de voedingsvezels het gevoel van vol zitten. Dit vermindert de behoefte aan een snack van voedingsmiddelen die veel calorieën bevatten.

Het bestrijdt vochtretentie

Kanariezaadmelk heeft een diuretisch effect op het lichaam, wat de nierfunctie verhoogt. Hierdoor helpt het om vloeistoffen te filteren zodat ze door de urine worden uitgescheiden.

Deze eigenschap helpt mensen die lijden aan zwelling of ontstekingsziekten. Dit komt doordat je door het verwijderen van vloeistoffen complicaties en pijn vermijdt.

Het reinigt de lever

Lever

De antioxidanten en natuurlijke enzymen in kanariezaad zijn beide een grote hulp bij het reinigen van de lever. Ze verbeteren ook de leverfunctie.

De stoffen die het bevat vertragen schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Deze drank versterkt ook de stofwisseling van vetten waardoor je geen langzame spijsvertering krijgt.

Het bestrijdt urineweginfecties

Urineweginfecties

De voedingsstoffen die deze drank bevat helpen het immuunsysteem te versterken. Dit helpt je lichaam te reageren op infectieuze stoffen die onder andere van invloed zijn op de gezondheid van de urinewegen.

Tegelijkertijd reinigt het diureticum je urinewegen en de blaas. Dit maakt het gemakkelijker voor je lichaam om zich te ontdoen van microben die deze ziekten veroorzaken.

Heb jij deze heerlijke drank nog niet geprobeerd? Nu dat je weet wat de voordelen ervan zijn, aarzel dan niet om het thuis te maken zodat je het maximale uit de voordelen kunt halen.

Je zult het geweldig vinden! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Abdel-Aal, E. S. M., Hucl, P. J., & Sosulski, F. W. (1997). Structural and Compositional Characteristics of Canaryseed (Phalaris canariensis L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry45(8), 3049–3055. https://doi.org/10.1021/jf970100x
 • Mason E, L’Hocine L, Achouri A, Karboune S. Hairless Canaryseed: A Novel Cereal with Health Promoting Potential. Nutrients. 2018;10(9):1327. Published 2018 Sep 19. doi:10.3390/nu10091327
 • Abdel-Aal, E. S. M., Hucl, P., Patterson, C. A., & Gray, D. (2010). Fractionation of hairless canary seed (Phalaris canariensis) into starch, protein, and oil. Journal of Agricultural and Food Chemistry58(11), 7046–7050. https://doi.org/10.1021/jf100736m
 • Valverde, M. E., Orona-Tamayo, D., Nieto-Rendón, B., & Paredes-López, O. (2017). Antioxidant and Antihypertensive Potential of Protein Fractions from Flour and Milk Substitutes from Canary Seeds (Phalaris canariensis L.). Plant Foods for Human Nutrition, 72(1), 20–25. https://doi.org/10.1007/s11130-016-0584-z

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.