Avitaminose is het gebrek aan vitamines

Avitaminose is een tekort aan vitamines die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Waarom gebeurt het? Hoe beïnvloedt het onze gezondheid? Blijf lezen om meer te weten te komen!
Avitaminose is het gebrek aan vitamines
Marta Guzmán

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Marta Guzmán.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Avitaminose is het totale gebrek van vitamines in een lichaam. Dit is echter een zeer zeldzame aandoening. Hypovitaminose, een tekort aan vitamine D, komt veel vaker voor. Vitamines zijn noodzakelijke voedingsstoffen voor ons lichaam.

Het kan snel zo zijn dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden niet binnen krijgt als je geen uitgebalanceerd dieet volgt dat alle voedselgroepen bevat.

Oorzaken van avitaminose

Leeg bord met één doperwt

Over het algemeen heeft ons lichaam relatief kleine hoeveelheden vitamines nodig als we ze met de hoeveelheid eiwitten en koolhydraten vergelijken die we moeten consumeren. Veel mensen krijgen echter niet genoeg vitamines binnen.

Zeer beperkende diëten kunnen tot avitaminose leiden. Dit soort diëten voorkomen de inname van minimale vitamine-aanbevelingen. We verwijzen hier echter niet alleen naar rages voor gewichtsverlies.

Deze diëten kunnen het gevolg zijn van externe voedselomstandigheden in het geval van hongersnoden, droogtes, militaire conflicten of vluchtelingenbewegingen. Deze aandoening komt echter vaak voort uit zelfopgelegde beperkingen.

Dit omvat overdreven strikte diëten die geen professionele supervisie hebben en elementaire voedselgroepen elimineren. Het bevat ook onvoldoende en onderhouden voedingsgewoonten gedurende langere perioden.

Misschien ook interessant om te lezen:
6 vitamines die niet in je dieet mogen ontbreken

Verhoging van de voedingsbehoeften

Het is ook mogelijk om een tekort te ontwikkelen door bijvoorbeeld borstvoeding. Een snelle ontwikkelingsfase of te veel intense fysieke activiteit kan deze aandoening ook veroorzaken. In deze gevallen, ondanks min of meer vergelijkbaar eten, treedt een tekort op, omdat dit situaties zijn waarin je een hogere inname van vitamines nodig hebt.

Verhoogd vitamineverlies

Dit kan een probleem worden als het een tijdje aanhoudt. Het komt ook vrij vaak voor bij ziekten die gepaard gaan chronische diarree, zoals inflammatoire darmaandoeningen en voedselintoleranties.

Roken

Een studie gepubliceerd in het medische tijdschrift American Journal of Public Health (Engelse link) wijst erop dat deze gewoonte meestal veel vitamine C vernietigt. Verhoog dus je consumptie van deze vitamine als je rookt.

Alcoholisme

Volgens een publicatie in het International Journal for Vitamin and Nutrition Research (Engelse link) zijn veel patiënten met chronisch alcoholisme ondervoed.

Dit kan twee redenen hebben. Ten eerste voeden ze zichzelf mogelijk niet goed en missen ze essentiële voedingsstoffen. Aan de andere kant voorkomt alcohol een goede spijsvertering en opname van vitamines.

De vitamines

Vitamines starten en stimuleren alle biochemische activiteiten van het lichaam die nodig zijn voor leven en gezondheid. Ze zijn daarom erg belangrijk! Over het algemeen kun je de 13 essentiële vitamines in twee groepen verdelen:

 • Wateroplosbare vitamines, die je dagelijks moet consumeren, omdat je ze bijna onmiddellijk uitscheidt.
 • Niet wateroplosbare of vetoplosbare vitamines, die je lichaam weken of maanden opslaat.

Om deze avitaminose en een gebrek aan vitamines beter te begrijpen, zullen we nu kijken naar wat er in het lichaam gebeurt als het bij elk type vitamine voorkomt.

Avitaminose van wateroplosbare vitamines

Voedingsmiddelen met vitamine C

Vitamine C-avitaminose en andere wateroplosbare vitamines kunnen namelijk de ontwikkeling van verschillende ziekten die je kwaliteit van leven beïnvloeden, beïnvloeden.

 • Een tekort aan ascorbinezuur of vitamine C kan tot orale, dermatologische en haarveranderingen en verhoogde fracturen leiden. Als je een tekort hebt aan deze vitamine dan kun je ook scheurbuik krijgen.
 • Een tekort aan thiamine of vitamine B1 kan problemen veroorzaken. Deze omvatten neurologische, cardiovasculaire en psychiatrische stoornissen. Het Wernicke-encefalopathie en het Korsakoff-syndroom zijn ook een aantal klinische aandoeningen die als gevolg van thiaminedeficiëntie kunnen optreden.
 • Een tekort aan riboflavine of vitamine B2 veroorzaakt veranderingen in de slijmvliezen, vooral in de mond en ogen. En er kan ook zwelling van de tong, droge ogen en aanhoudend tranen zijn.
 • Niacine- of vitamine B3-tekort manifesteert zich door symptomen van gastro-intestinale, dermatologische en dementiestoornissen. Er kan ook een ziekte optreden die pellagra wordt genoemd.
 • Pantotheenzuur of vitamine B5-tekort aan deze vitamine kan dermatologische, spijsverterings- en neurologische aandoeningen veroorzaken.
 • Een tekort aan pyridoxine of vitamine B6 kan bloedarmoede en neurologische, zenuw en spijsverteringsproblemen veroorzaken.
  Foliumzuur- of vitamine B9-tekorten kunnen verschillende problemen veroorzaken. Ten eerste kan dit soort tekort tot megaloblastaire bloedarmoede leiden. De vitamine is ook essentieel voor de goede ontwikkeling van een foetus.
 • Een tekort aan biotine of vitamine B8 kan epileptische aanvallen, alopecia, dermatitis en vertraagde psychomotorische ontwikkeling veroorzaken.
 • Een tekort aan cobalamine of vitamine B12 kan pernicieuze anemie en neuromusculaire of bloedproblemen veroorzaken.

Avitaminose van vetoplosbare vitamines

 • Vitamine A speelt een zeer belangrijke rol in het gezichtsvermogen. Een tekort leidt dan tot nachtblindheid. Bovendien kan het ook het immuunsysteem verzwakken.
 • Vitamine D is belangrijk voor de gezondheid van de botten en om het risico op fracturen te verminderen. Over het algemeen is dit de meestvoorkomende tekortkoming.
 • Vitamine K-tekort leidt tot hemorragische ziekte bij pasgeborenen en bloedingen bij volwassenen.
 • Vitamine E-tekort kan hemolytische anemie en neurologische tekorten veroorzaken.

Als je denkt dat je aan een van deze tekortkomingen lijdt, dan is het belangrijk om je arts te raadplegen. Om ze te overwinnen, moet je je aan een gezond en uitgebalanceerd dieet houden waarin alle voedselgroepen zijn opgenomen.

En als je niet via voeding aan al je vitaminebehoeften kunt voldoen, dan kun je altijd voor vitaminesupplementen kiezen. Raadpleeg je arts voor de beste opties voor jou.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Brown DD., Nutritional considerations for the vegetarian and vegan dancer. J Dance Med Sci, 2018. 22(1): 44-53.
 • Valentin M., Mazeau PC., Zerah M., Ceccaldi PF., et al., Acid folic and pregnancy: a mandatory supplementation. Ann Endocrinol, 2018. 79 (2): 91-94.
 • Schectman G., Byrd JC., Gruchow WH., The influence of smoking on vitamin C status in adutls. Am J Public Heatlh, 1989.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.