Een verzadigend dieet: afvallen zonder honger te lijden

Dit gezonde dieet is ideaal voor zowel gewichtsverlies als een goede gezondheid, omdat het je vanwege het kwaliteitsvoedsel dat in dit dieet is opgenomen zal helpen om af te vallen zonder honger te lijden.
Een verzadigend dieet: afvallen zonder honger te lijden
Sergio Alonso Castrillejo

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Steeds meer mensen worden zich bewust van het belang van goede voedingskeuzes om een goede gezondheid te behouden. Een verzadigend dieet is een goede optie voor mensen die een paar kilo willen afvallen.

Verzadigend voedsel is voedsel waarmee je langer het gevoel van een volle maag kunt behouden. Het beheersen van dit gevoel is een zeer ernstig probleem als je wilt afvallen.

Door de juiste voedingskeuzes te maken, heb je tussen de maaltijden door minder honger. Het is daarom belangrijk dat je weet wat een verzadigend dieet is en hoe je het moet volgen.

Aan de andere kant gaan veel mensen al naar zowel endocrinologen als voedingsdeskundigen om een geschikt dieetplan op te stellen zodat hun lichaam zich beter voelt en problemen door slechte voeding voorkomen kunnen worden, zonder het doel om af te vallen of spiermassa op te bouwen.

Hoe dan ook, dit verzadigende dieet is ideaal om zowel af te vallen als voor een goede gezondheid te zorgen, omdat het je, dankzij het voedsel dat erin zit zal helpen om af te vallen zonder honger te lijden.

Kenmerken van verzadigende dieetvoeding

Vrouw zegt nee tegen pasta

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, hoogwaardige eiwitten of complexe koolhydraten helpen je om langer verzadigd te blijven. In de eerste plaats zijn het meestal voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten.

Dit is namelijk de voedingsstof die het meest helpt om het verzadigingsgevoel te vergroten en om dan het gevoel van honger te voorkomen. Eiwitten bevorderen bovendien de vetverbranding. Het is daarom belangrijk om ze met mate in je dieet op te nemen om af te vallen.

Vezelrijk voedsel is ook erg verzadigend. Vezels vangen voedingsstoffen uit voedsel op en houden ze langer in de darmen voordat je ze verteerd. Vezels nemen daarnaast ook water op en ze worden groter. Het gevolg is dat je je langer vol voelt.

Anderzijds zijn andere voedingsmiddelen die door hun vermogen om te verzadigen worden gekenmerkt, voedingsmiddelen die groot zijn of een hoog volume hebben, maar weinig calorieën bevatten. Dit is bijvoorbeeld groene bladgroenten of fruit.

Om deze reden is het belangrijk om heel voedsel te eten, het niet te blenden of smoothies te maken. Vloeistoffen zijn minder verzadigend en worden sneller opgenomen dan hele stukken, omdat je ze minder hoeft te verteren.

Ten slotte helpen voedingsmiddelen met een lagere glycemische index bij het handhaven van normale bloedglucosespiegels. Als gevolg hiervan wordt ook je eetlust beter gereguleerd.

Bij dit alles laten we je enkele voedingsmiddelen zien die enkele van deze kenmerken hebben en die dus ideaal zijn om in je verzadigende dieet op te nemen.

Vis

Vis eten in een verzadigend dieet

Vis bevat niet alleen zeer gezonde voedingsstoffen, maar is ook een uitstekende manier om je langer vol te voelen. Zowel witte als vette vis zijn zeer verzadigend voedsel, omdat ze een hoog eiwitgehalte hebben.

Wat betreft witvis, zoals heek of kabeljauw, deze worden door hun lage vetgehalte en hoogwaardig eiwitgehalte gekenmerkt. Het zijn lichte maar zeer verzadigende vissen, waardoor ze ideaal zijn om honger op afstand te houden.

Aan de andere kant bevatten vette vis, zoals zalm, bonito of tonijn, meer calorieën, maar bevatten ze een grotere portie hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten. Hoewel ze meer calorieën bevatten, zijn ze daardoor flink verzadigend. Ze zijn een goede aanbeveling voor gewichtsverlies en een goede gezondheid.

Misschien ook interessant om te lezen:
Kwik in vis: moet je je zorgen maken?

Eieren

Eieren zijn zeer voedzaam en mogen niet in je normale dieet ontbreken. Hoewel ze geen vezels bevatten, is het eiwit in het ei een standaard die we kunnen gebruiken om qua voedingswaarde met andere eiwitten in ander voedsel te vergelijken.

Ze bevatten vetvrije eiwitten, waardoor ze je een vol gevoel geven en ze bevatten ook gezonde enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten die goed zijn voor je lichaam.

Fruit en groenten in een verzadigend dieet

Mand met allerlei fruit

Een gezond en uitgebalanceerd dieet moet ten minste vijf soorten fruit en groenten bevatten. Een aantal is meer verzadigend dan andere, zoals die met een hoog watergehalte.

Watermeloen bestaat bijvoorbeeld voor meer dan 90% uit water, dus het zal je een vol gevoel geven. Op dezelfde manier is grapefruit ook een zeer verzadigende vrucht. Het biedt het antioxidante effecten.

Aan de andere kant bevatten zowel bananen als appels meer calorieën dan de andere twee die worden genoemd, maar ze zorgen ervoor dat je langere tijd geen honger hebt. Om deze reden zijn ze in een verzadigend dieet ideaal als ontbijt of tussendoortje.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
  • Calder PC., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45 (5): 1105-1115.
  • Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.