6 slechte voedingsmiddelen tijdens het avondeten

Pasta en rijst bevatten veel koolhydraten en als het lichaam ze niet verbrandt, dan veranderen ze in lege calorieën. Salades en groenten zijn een betere keuze voor het avondeten.
Buikpijn

Je komt vast wel eens moe thuis na een lange dag en pakt het eerste wat je in de koelkast kan vinden. Je warmt het op in de magnetron en eet het op. Heb je überhaupt aandacht besteed aan wat er op je bord lag? Het is oké om dit af en toe te doen, maar het is belangrijk dat deze manier van eten geen gewoonte wordt.

Het avondeten is een belangrijk onderdeel van de dag. Als je een dieet voor gewichtsverlies volgt, dan weet je hoe cruciaal het is dat je deze maaltijd niet overslaat, omdat het je metabolisme actief houdt en helpt om voor je algehele gezondheid te zorgen. Maar het is ook belangrijk dat je in de gaten houdt wat er op je bord ligt. Sommige voedingsmiddelen zijn lastig om te verteren op dit moment van de dag, terwijl andere een goede nachtrust tegengaan. Ben je er klaar voor om te ontdekken welke voedingsmiddelen je ’s avonds moet vermijden?

1. Rood vlees

Rood Vlees

Veel personen komen te vaak laat en hongerig thuis. Zodra je thuis komt, maak je een volle maaltijd die je een hoop voedingsstoffen en een verzadigd gevoel zal geven. Daarom is het normaal om een avondmaaltijd met vlees en groenten te maken. Biefstuk met knoflooksaus bijvoorbeeld, wat een maaltijd is die rijk is aan ijzer en proteïnen.

Is het goed voor je? Helemaal niet. Neem eens een kijkje naar de volgende redenen:

 • Rood vlees bevat zonder twijfel veel proteïnen, maar het is lastig voor je lichaam om te verteren, waardoor je maag een lange tijd nadat je naar bed gaat nog actief is. Dit kan slaapproblemen en ook een opgeblazen gevoel, darmgas of zelfs constipatie veroorzaken.
 • Als je ’s avonds vlees wilt eten, kies dan voor kalkoenborst. Als je hem op de grill bakt met een beetje citroensap, is het zelfs nog beter voor je spijsverteringsstelsel. Kalkoen is ook een gezonder alternatief voor vettig vlees.

2. Pizza

Pizza

We weten dat iedereen van pizza houdt. Het is makkelijk om te maken en een snelle oplossing voor de laatste maaltijd van de dag, maar je weet waarschijnlijk al dat de meeste pizza’s gemaakt worden met geraffineerde bloem, rijk zijn aan vetten en veel calorieën bevatten die je taille zullen vergroten. Bovendien moet je lichaam harder werken om het te verteren.

Je denkt mogelijk dat een pizza met veel groenten het gezonder maakt, maar vaak zit er ook een hoop kaas en kruiden op, die een grote impact op je maag hebben. Pizza is geen gezonde keuze voor het avondeten. Het is veel beter om die plakjes pizza voor overdag te bewaren.

3. Melk

Melk

Een glas warme melk voor het slapen gaan is een klassieker voor veel personen. Omdat het een hoge hoeveelheid tryptofaan bevat, produceert het zeker weten een rustig gevoel. In dit geval hangt melk ’s avonds wel of niet drinken af van de persoon. Als je er bijvoorbeeld aan gewend bent om een glas melk met honing te drinken, dan is dat mogelijk prima voor je, maar het wordt vaak afgeraden. We zullen uitleggen waarom:

 • Melk en de lactose die het bevat zijn niet makkelijk om te verteren. Er zijn veel personen die een lactose-intolerantie hebben en dit dierlijke product niet goed kunnen synthetiseren. Pas dus goed op.
 • Melk bevat ook veel proteïnen en calcium. Beide worden niet makkelijk verteerd voordat je gaat slapen.
 • Door warme melk val je misschien makkelijker in slaap, maar onthoud ook dat er gezondere opties zijn. Amandelmelk is bijvoorbeeld de laatste uren voor het slapen gaan veel makkelijker te verteren. Probeer het eens.

4. Salades met sla

Sla

Wat is er gezonder dan een hartige salade voor het avondeten? Pas op, want dit is mogelijk niet de beste optie voor de avond. Neem eens een kijkje naar de volgende redenen waarom:

 • Sla is verrukkelijk om aan salades toe te voegen, maar het heeft een hoge hoeveelheid onoplosbare vezels die gas en een opgeblazen gevoel in de avond kunnen veroorzaken.
 • Elk lichaam is anders. Sommige personen kunnen zonder problemen sla in de nacht consumeren, dus jij zou moeten besluiten of het goed is of niet. Sla kan over het algemeen ongemak veroorzaken. Een gezondere optie is een caprese-salade met verse tomaten.
 • Nog een plant die je ’s avonds beter vermijdt is selderij. Het bevat een hoop vezels en je weet al dat het geen goed idee is om dit voor het slapengaan te eten.

5. Knoflook en ui

Uien

Het is een goed idee om deze twee voedingsmiddelen niet te veel te consumeren tijdens het avondeten. Als je rauwe uien of knoflook aan je maaltijden toevoegt, dan kan je ontstekingen in maag tijdens de laatste uren van de dag veroorzaken en last krijgen van indigestie.

Hetzelfde geld voor kruidige maaltijden. Ze zijn verrukkelijk, maar hete pepers aan je avondeten toevoegen is net als ‘het zwaard van Damocles’ inslikken. Het smaakt mogelijk erg lekker in de avond, maar in de ochtend zal je de consequenties ervaren.

6. Rijst en pasta

Pasta

 • Wat dacht je van macaroni voor het avondeten? Wat warme rijst? Soms kom je ’s avonds uitgehongerd thuis en een stevige maaltijd met pasta klinkt perfect, maar het is waarschijnlijk geen goed idee.
 • Je zou altijd moeten proberen om meer complexe koolhydraten in groenten te kiezen in plaats van in rijst en pasta.
 • Als je echter echt van pasta en rijst houdt, dan kan je ze in kleine hoeveelheden aan je maaltijden toevoegen. Zo kan je controleren hoeveel koolhydraten je consumeert, omdat ze veranderen in lege calorieën die je lichaam ’s avonds niet goed verbrandt. Dus als je een fan bent van macaroni, rijst of lasagne, probeer ze dan tijdens de lunch te eten. Met een beetje beweging of een kleine wandeling kan je die extra calorieën vervolgens verbranden.