Kort frenulum op de glanspenis: symptomen, verzorging en behandeling

Een kort frenulum op de eikel penis beperkt het seksleven en kan ongemak veroorzaken en zelfs leiden tot genitale infecties. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden, afhankelijk van de ernst.
Kort frenulum op de glanspenis: symptomen, verzorging en behandeling
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 11 december, 2023

Een kort frenulum op de eikel penis heet frenulum breve, of kort frenulum. Het is een anatomische verandering die mannen bij de geboorte treft of zich later ontwikkelt. In tegenstelling tot phimosis (Engelse link) corrigeert deze afwijking zich niet altijd na verloop van tijd.

Het frenulum is een huidplooi die de voorhuid met de eikel verbindt. Het is “V”-vormig, en als het erg kort is, ontstaat er een sterke spanning bij het naar achteren trekken of tijdens een erectie. Een kort frenulum aan de eikelpenis kan bij geslachtsgemeenschap zowel hevige pijn als bloedingen veroorzaken.

Er zijn verschillende behandelingsalternatieven voor deze aandoening. Er kunnen medicijnen worden gebruikt of oefeningen worden aanbevolen. Als dit niet werkt, kan het korte frenulum van de glanspenis met een operatie gecorrigeerd worden.

Een kort frenulum van de glanspenis is een aandoening waarvoor meestal een operatie nodig is

In de meeste gevallen is het korte frenulum van de glanspenis gemakkelijk te herkennen. Deze plooi verbindt de onderkant van de eikelpenis met de binnenkant van de voorhuid. Als de voorhuid (Spaanse link) – de huid die de eikel penis bedekt – naar achteren getrokken wordt en een man druk voelt, is het probleem vrijwel zeker aanwezig.

Ook als een man een erectie heeft en merkt dat de onderkant van de penis de eikel naar beneden “trekt,” is het zeer waarschijnlijk dat deze aandoening aanwezig is. Sommigen merken het alleen omdat ze pijn voelen tijdens de geslachtsgemeenschap. Geschat wordt dat tot 50% van dit soort pijn te wijten is aan een kort frenulum op de eikel penis.

De functie van het frenulum is de teruggetrokken voorhuid in zijn normale positie terug te brengen als de penis in een toestand van slapheid verkeert. Anderzijds is het ook een erogene zone (Spaanse link) die erg gevoelig is. Ook vergemakkelijkt het de seksuele daad, omdat het de verplaatsing van de voorhuid mogelijk maakt.

De redenen voor het korte frenulum op de eikel zijn de volgende:

  • Genetische of aangeboren oorzaken: dit betekent dat het vanaf de geboorte aanwezig is en te maken heeft met de overerving van genen.
  • Genitale infecties: deze veroorzaken ontstekingen en zorgen ervoor dat het gebied dikker wordt. Dit heet fibrose, en leidt tot het korter worden van het frenulum weefsel.
  • Phimosis.
  • Breuk van het frenulum: als dit optreedt en niet goed geneest, leidt het tot verkorting van dit gebied van de huid, met als gevolg een kort frenulum op de eikel.

Risico’s

Een kort frenulum op de eikel als zodanig wordt niet als een ziekte beschouwd, maar als een verandering. Het probleem is dat het ongemak en pijn veroorzaakt tijdens de geslachtsgemeenschap. Evenzo laat het geen grondige intieme hygiëne toe, wat infecties in de hand werkt.

Dit anatomische probleem verhoogt het risico dat het frenulum scheurt. Als dit gebeurt, is er pijn en bloeding, hoewel het niet als een medische noodsituatie wordt beschouwd. Het punt is dat het tot complicaties kan leiden die een professionele behandeling vereisen.

Soms is de pijn zo hevig tijdens de geslachtsgemeenschap dat de man gedwongen wordt zich te onthouden van geslachtsgemeenschap en zelfs van masturbatie. Dit kan echter aanzienlijke psychosociale gevolgen voor iemand hebben.

We denken dat je dit artikel misschien ook wel leuk vindt om te lezen:
Oorzaken en behandeling van bultjes op de penis

De symptomen van een kort frenulum op de glans penis

In de meeste gevallen is een kort frenulum op de glans penis het gevolg van genetische oorzaken. Het is aanwezig bij de geboorte en wordt dan steeds duidelijker met de ontwikkeling. Het wordt het meest ontdekt in de puberteit, en het voornaamste symptoom is een pijnscheut die optreedt bij pogingen om de voorhuid terug te trekken.

Deze pijn wordt duidelijk bij een erectie, of bij masturbatie en geslachtsgemeenschap. Vaak zorgt de geforceerde spanning ervoor dat dit gebied van de huid barst, wat jeuk en irritatie van de voorhuid tot gevolg heeft.

De arts die belast is met de diagnose en behandeling van een kort frenulum op de eikel is meestal een specialist in urologie. Hij of zij zal deze anomalie bij lichamelijk onderzoek kunnen opmerken. Afhankelijk van het geval zal hij of zij de meest geschikte behandeling aangeven.

Behandeling

Er is geen manier om een kort frenulum op de glans penis te voorkomen. Daarom kan deze aandoening alleen met behandeling verholpen worden. In mildere gevallen wordt echter meestal conservatieve behandeling – dat wil zeggen zonder operatie – toegepast.

Deze behandeling bestaat uit het zachtjes oprekken van het frenulum, herhaaldelijk, meerdere keren per dag. Het doel is de elasticiteit van het weefsel te vergroten en tegelijk de ontsteking en dikte ervan te verminderen. Het is aangewezen de oefeningen vier tot zes weken te doen.

Het is mogelijk dat de vorige behandeling wordt aangevuld met het gebruik van corticosteroïde crèmes. Als na de aangegeven tijd geen resultaat wordt bereikt, wordt meestal een operatie uitgevoerd.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
2 seksuele problemen bij mannen: wat kun je doen?

Chirurgie voor een kort frenulum op de eikelpenis

Er zijn verschillende soorten ingrepen die artsen kunnen uitvoeren om het korte frenulum op de eikel te corrigeren. De meestvoorkomende is een operatie die “frenuloplastiek” heet. Deze duurt ongeveer 30 minuten en kan in de praktijk van de uroloog onder plaatselijke verdoving plaatsvinden.

Bij deze soort operatie maakt de arts een dwarsdoorsnede van het frenulum terwijl de penis gestrekt is. Zo kan de spanning worden weggenomen. Het wordt uitgevoerd met een koude of elektrische scalpel. Aan het eind wordt een hechting gemaakt en de plek wordt omwikkeld met gaas, vaak geïmpregneerd met antibiotische stoffen.

Een andere chirurgische optie is een frenulectomie, die bestaat uit het volledig verwijderen van het frenulum. Dit neemt de spanning weg en lost zo het probleem op. Besnijdenis, een ingreep waarbij de distale voorhuid die de eikel bedekt verwijderd wordt, kan ook uitgevoerd worden. Dit sluit het frenulum in en lost ook de afwijking op.

Verzorging

Man bij de dokter
Een kort frenulum op de eikel veroorzaakt vaak pijn bij masturbatie en geslachtsgemeenschap.

Na de operatie worden meestal orale pijnstillers en ontstekingsremmers voorgeschreven om de pijn te behandelen. Antibiotica worden meestal niet voorgeschreven. Het is aan te bevelen dat de patiënt zijn bekken hoog houdt terwijl hij een verband of strak ondergoed gebruikt.

Als er een lichte bloeding optreedt, is het aangewezen om met wijsvinger en duim een klem te maken door een paar minuten in de plek te knijpen. Hiervoor moet een schoon gaaskompres gebruikt worden. Het is ook belangrijk om dagelijkse hygiëne uit te voeren met water en neutrale zeep. Het is meestal aan te bevelen elke dag een kuurtje te doen met povidon-jood.

De patiënt moet de volgende maand na de operatie zowel seksuele gemeenschap als masturbatie vermijden. Bij hevige pijn, hevige bloeding, of tekenen van infectie moet iemand zo snel mogelijk een arts raadplegen.

Als je vermoedt dat je een kort frenulum hebt, raadpleeg dan je arts

Veel mannen zijn beducht voor een operatie als middel om een kort eikel frenulum te corrigeren. Het is echter een uitstekende optie. Dit is geen ingewikkelde ingreep en lost het probleem voorgoed op.

Het is belangrijk dat een arts de diagnose van een kort eikel frenulum stelt. Heel vaak wordt deze verandering verward met phimosis, wat echter een andere aandoening is. Soms bestaan beide problemen echter naast elkaar. In elk geval is het het beste om naar een specialist te gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Faure, A., Bouali, O., Boissier, R., Panait, N., & Mouriquand, P. (2017). Estrechamiento del prepucio en el niño y el adulto (fisiológico y patológico). EMC-Urología, 49(4), 1-11.
  • Valerio, V., & Anibal, J. (2019, January). Dispareunia masculina. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 80, No. 1, pp. 79-85). UNMSM. Facultad de Medicina.
  • Nummenmaa, L., Suvilehto, J.T., Glerean, E. et al. (2016) Topography of Human Erogenous Zones. Arch Sex Behav 45, 1207–1216. https://link.springer.com/article/10.1007/s10508-016-0745-z

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.