2 seksuele problemen bij mannen: wat kun je doen?

Twee van de meestvoorkomende seksuele problemen bij mannen zijn erectiestoornissen en een vroegtijdige zaadlozing. Er is in ieder geval een oplossing, hetzij via sekstherapie, hetzij met medicijnen. Het is belangrijk dat het onderwerp ophoudt een taboe te zijn om optimaal van het leven te kunnen genieten.
2 seksuele problemen bij mannen: wat kun je doen?

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Seksuele problemen bij mannen kunnen op een bepaald moment of zelfs gedurende een langere periode optreden. In elk geval moet je voor alle gevallen een arts raadplegen, aangezien alleen een specialist je kan begeleiden en de juiste evaluatie kan maken om de oorzaken vast te stellen.

In het artikel van vandaag zullen we twee van de meestvoorkomende seksuele problemen bij mannen bespreken en wat je aan deze problemen zou kunnen doen.

Seksuele problemen bij mannen

Seksuele problemen bij mannen treffen niet alleen de man die eraan lijdt. Ze hebben ook invloed op zijn partner. Het is daarom van fundamenteel belang op de samenwerking, het begrip en het geduld van je partner om te kunnen rekenen om deze problemen met succes te overwinnen.

Onvermogen of moeilijkheid om seksuele relaties te hebben, kan aan fysieke of psychologische redenen te wijten zijn. Het niet kunnen hebben van seksuele relaties geeft tegelijkertijd extra stress die een vicieuze cirkel van schuldgevoelens of teleurstellingen kan veroorzaken die nog meer seksproblemen veroorzaken.

Dat is de reden dat goede sekstherapie belangrijk is, bij voorkeur als koppel, zodat de persoon die aan deze aandoening lijdt van zijn schuldgevoel af kan komen en zijn problemen het hoofd kan bieden.

Erectiestoornissen

Man met seksuele problemen

Stress is de belangrijkste oorzaak van erectiestoornissen, samen met het drinken van alcohol en drugs. Erectiestoornissen zijn het onvermogen (Engelse link) van de man om een erectie te krijgen of te behouden en dus het onvermogen om seks te hebben.

Het is een van de meest voorkomende seksuele problemen bij mannen, waar veel mannen op een bepaald moment in hun leven last van hebben, ook al is het maar tijdelijk. Normaal gesproken komt dit door stress, vermoeidheid, alcohol of drugs, enz.

Aan de andere kant, als het gedurende een langere periode aanhoudt, dan moet je het behandelen, aangezien het ernstige gevolgen voor je relatie, werk en sociaal leven, enz. kan hebben. Er zijn verschillende oorzaken van erectiestoornissen:

 • Psychologische oorzaken. Normaal gesproken zijn dit de meestvoorkomende. Stress, angst of depressie kunnen vermoeidheid of een gebrek aan libido veroorzaken, wat tot erectiestoornissen kan leiden.
 • Cardiovasculaire oorzaken. Er zijn een aantal cardiovasculaire aandoeningen die kunnen voorkomen dat de penis het nodige bloed verzamelt om een erectie te krijgen of te behouden. Onder deze problemen is het de moeite waard om hypertensie, roken en diabetes te benadrukken.
 • Neurologische problemen. Een aantal aandoeningen, zoals multiple sclerose of laesies van het ruggenmerg, kunnen een zenuwlaesie veroorzaken die een erectie voorkomt.
 • Tot slot kunnen een aantal medicijnen erectiele functies verminderen.

Een goede evaluatie door een specialist is de sleutel voor je behandeling. Op die manier kunnen ze bepalen of de oorzaak psychologisch is (bijvoorbeeld depressie) of van een ander type, en passende maatregelen nemen om deze te behandelen.

Meestal adviseren artsen psychologische therapie na het elimineren van ernstigere problemen en het uitvoeren van verschillende tests. In sommige extremere gevallen kan de arts echter onder andere medicijnen zoals sildenafil of tadalafil voorschrijven.

Misschien ook interessant om te lezen:
Drie vrouwelijke seksuele problemen: wat kun je doen?

Voortijdige zaadlozing

Man en vrouw kunnen geen seks hebben

Veel slechte gewoonten tijdens de adolescentie houden verband met een vroegtijdige zaadlozing. Voortijdige ejaculatie is een veelvoorkomend mannelijk seksueel probleem waarbij de man vroeg en onvrijwillig ejaculeert, meestal vóór de penetratie. Dit betekent dat er een gebrek aan controle is over de ejaculatie.

Als dit probleem niet op de juiste manier wordt behandeld, dan kan het andere problemen met zich meebrengen, vooral wat betreft het gevoel van eigenwaarde en in je relaties en sociale leven. Tot de oorzaken van deze aandoening behoren:

 • Gebrek aan volwassenheid of seksuele voorlichting
 • Gebrek aan zelf vertrouwen
 • Angst
 • Stress
 • Uitzonderlijke gevoeligheid
 • Gebrek aan tevredenheid over je seksleven
 • Leeftijd (adolescentie of ouderdom)

Aan de andere kant zijn er veel soorten voortijdige ejaculatie: primair (gedurende een langere periode, normaal gesproken beginnend in de adolescentie) en secundair (pas onlangs begonnen).

Behandeling

In de eerste plaats moeten we vermelden dat er oefeningen zijn om de controle over ejaculatie (Spaanse link) te vergroten die zeer effectief zijn. Aan de andere kant hangt de behandeling van het type en de oorzaken af.

Om deze reden is het dus belangrijk dat je door een specialist wordt beoordeeld. In feite heb je misschien sekstherapie nodig. Bij stress en angst is psychologische therapie namelijk essentieel.

Voortijdige ejaculatie is bovendien vaak te wijten aan slechte gewoonten die tijdens de adolescentie zijn verworven. In feite krijgen jonge mannen, in hun gretigheid om een orgasme te bereiken, niet de controle over hun ejaculatie, een probleem dat ze dus naar de volwassenheid kunnen meebrengen.

Tot slot kan een specialist in meer extreme gevallen medicijnen voorschrijven. Er zijn zelfs crèmes en sprays die helpen om de penis minder gevoelig te maken en de ejaculatie te vertragen. Deze dienen in ieder geval altijd door een arts te worden voorgeschreven.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe verbeter je de erectie van je partner?

Praat over je seksuele problemen

Man bij psycholoog

Sekstherapie is een open route om seksuele stoornissen bij mannen en vrouwen te corrigeren. De seksuele problemen bij mannen die we hebben genoemd, erectiestoornissen en voortijdige zaadlozing, komen namelijk heel vaak voor. Enkele getroffenen moeten echter naar een specialist om ze te behandelen.

Aangezien er veel gevallen zijn die door psychische problemen zoals stress, depressie of angst worden veroorzaakt, kan het vermijden van die problemen deze problemen verergeren. Dit kan je dan in een situatie brengen die alle aspecten van je leven kan beïnvloeden en in depressie en ongelukkigheid kan eindigen.

Om deze reden is het dus belangrijk om alle taboes te doorbreken om bevredigende seksuele relaties te bereiken en je kwaliteit van leven op alle niveaus te behouden. Onthoud:

 • Een specialist kan je helpen.
 • Praat met hem over je problemen.
 • Je hoeft dus niet in een vicieuze cirkel van ongelukkigheid verstrikt te raken.
 • Er is een oplossing.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Patricia J. Morokqff &Ruth Gillilland, “Stress, sexual functioning, and marital satisfaction”, The Journal of Sex Research, Volume 30, 1993 – Issue 1
  • K. E. Andersson, G. Wagner, “Physiology of penile erection”, Psychological Review, Volume 75Issue 1 January 1995Pages 191-236
  • Chris G. McMahon, “Premature ejaculation”, Indian J Urol. 2007 Apr-Jun; 23(2): 97–108.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.