De verborgen gewoontes van depressieve mensen

Je kunt grote problemen voorkomen door de verborgen gewoontes van depressieve mensen te begrijpen. Als je het niet vroeg genoeg ontdekt, kunnen de resultaten tragisch zijn.
De verborgen gewoontes van depressieve mensen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Extrovert en sociaal, maar toch depressief? Er zijn verschillende verborgen gewoontes van depressieve mensen. Het opsporen van deze gewoontes is belangrijk om deze aandoening te helpen genezen.

Verborgen depressie, een groot probleem

Verdrietige vrouw op de bank

Hoewel depressieve mensen meestal vrij makkelijk te herkennen zijn, is een verborgen depressie een groot probleem. Mensen die er last van hebben proberen hun lijden te verbergen, wat het risico op zelfmoord alleen nog maar vergroot. De symptomen kunnen onverwacht aan het licht komen, meestal als het te laat is om nog hulp te bieden.

Het onderliggende probleem wordt over het algemeen genegeerd, vooral door de patiënten zelf. Ze kunnen op elk moment zelfmoordneigingen ontwikkelen, zonder te begrijpen waarom. Vaak is het dan al te laat. Niemand heeft de tekenen gezien, en het slachtoffer heeft er nooit over gesproken.

Mensen met een verborgen depressie proberen optimistisch te zijn. Ze luisteren naar muziek, gaan wandelen of doen aan sport om het probleem te overwinnen. Omdat ze bang zijn om afgewezen te worden, houden ze hun gevoelens echter verborgen. Ze kunnen zelfs proberen om verwondingen te verbergen, om te voorkomen dat ze de aandacht op zichzelf vestigen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben extroverte en joviale mensen meer tijd nodig om depressies te overwinnen dan introverte mensen. Deskundigen hebben lang aangenomen dat iemand die vrolijk en zeer sociaal is, hoogstwaarschijnlijk niet depressief zou kunnen worden. De realiteit heeft echter het tegendeel bewezen.

Waarom verberg je het?

Schaamte of angst om vrienden of zelfs hun baan te verliezen zijn enkele van de redenen waarom mensen hun depressie willen verbergen. De vrolijkheid waar ze om bekend staan weerhoudt hen ervan de waarheid over hun situatie te vertellen.

Dit is waarom je aandacht moet hebben voor deze verborgen gewoontes van depressieve mensen, zodat je ze kunt helpen zich beter te voelen.

Verborgen gewoontes van depressieve mensen

Een depressieve vrouw op haar werk

Uitingen van vreugde en hartelijkheid kunnen gepaard gaan met herinneringen aan het verleden. Ze kunnen praten over gebeurtenissen uit het verleden die ze nog niet overwonnen hebben, zelfs als de persoon er niet op een verdrietige manier over spreekt.

Als een vriend of familielid over hun angst of uitputting spreekt, moet je goed opletten. Het is belangrijk om deze details te onthouden, en nog meer als je dit niet eerder van die persoon hebt gezien.

Let op veranderingen in de eetgewoontes

Een vrouw heeft geen eetlust

Veranderingen in de eetgewoontes van een persoon kunnen indicatief zijn voor een bepaalde aandoening. Hoewel eetstoornissen en depressie verschillende problemen zijn, kunnen ze wel met elkaar in verband staan.

Deze veranderingen kunnen tegelijk optreden, maar de ene aandoening kan ook leiden tot een andere. Als je veranderingen in de eetlust van iemand opmerkt, moet je dit in de gaten houden. Zorg ervoor dat je met die persoon praat, zodat hij weet dat hij er niet alleen voor staat en dat hulp moet zoeken.

Geen interesse meer in favoriete activiteiten

Wanneer iemand probeert zijn depressie te verbergen, zal hij niet geïnteresseerd zijn in dingen die hij vroeger wel leuk vond. Iemand kan zelfs wrok voelen naar activiteiten waar hij vroeger van hield, en dat is een teken van een diepgeworteld probleem.

De eerste stap naar de behandeling is praten met de persoon. Zelfs als hij het probleem niet wil herkennen, kan dat een goed uitgangspunt zijn om iemand over te halen een behandeling te gaan volgen.

Georganiseerd, maar verdrietig

Vaak zullen mensen met een depressie hun uiterlijk verwaarlozen, zijn ze de hele tijd verdrietig en zullen ze niet veel praten. Mensen met een verborgen depressie kunnen er echter heel goed verzorgd uitzien.

Altijd oververmoeid

Een man ligt op bed en is depressief

Wanneer mensen hun depressie verbergen, kan een duidelijk symptoom vermoeidheid zonder duidelijke oorzaak zijn. Ze schrijven het toe aan zwakte, luiheid of het hebben van te veel werk, maar achter die schijnbare zwakte kan een sterke depressieve toestand schuilen.

Woede als symptoom van depressie

Woede en prikkelbaarheid zijn ook veelvoorkomende symptomen van verborgen depressies. Deze moet je niet zien als slechts kortstondige emoties. Het gaat niet alleen om de volgende uitingen:

  • apathie
  • melancholie
  • wanhoop
  • huilen
  • verdriet

Dat zijn emoties die extraverte mensen minder vaak zullen vertonen. Deze prikkelbaarheid komt vaak doordat depressieve mensen nog steeds hun verantwoordelijkheden hebben, ook al voelen ze zich te vermoeid om iets te doen. Dit wordt vaak verward met stress, maar eigenlijk kan het een duidelijk teken zijn van een verborgen depressie.

Slaapgebrek

Slecht slapen of slapeloosheid, en nachtelijk zweten zonder aanwijsbare oorzaak, zijn tekenen dat er iets niet klopt. Je moet dit zien als een teken van angst, omdat dit meestal verbonden is met een depressie. Je kunt deze onderwerpen voorzichtig introduceren in het gesprek, om zo het onderliggende problemen op te sporen.

Op een gegeven moment zullen mensen zich meestal wel openstellen. Daarom is het niet goed voor depressieve mensen om alleen te leven. Als ze toch besluiten om te praten, hebben ze daar iemand nodig die luistert.

Het kan het verschil zijn tussen leven en dood. Dit zijn de momenten waarop je bruggen van vertrouwen en vriendschap kunt bouwen. Je mag niet vergeten dat mensen liefde en acceptatie nodig hebben, meer dan wat dan ook.

Als je deze verborgen gewoontes van depressieve mensen kunt ontdekken, kun je ze hulp bieden. Het is zeker een uitdaging, maar het is het waard als je het leven van een geliefde kunt redden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.