Hoe de eigenwaarde bij kinderen te bevorderen

Kinderen helpen beseffen dat ze waardevol zijn en het waard zijn om van gehouden te worden, is de sleutel tot een gezonde ontwikkeling. Vandaag willen we je enkele sleutels geven om de eigenwaarde van de kinderen in je leven te bevorderen.
Hoe de eigenwaarde bij kinderen te bevorderen

Laatste update: 25 juli, 2020

Zelfvertrouwen is een fundamenteel stukje van de menselijke puzzel. Het is het soort ondersteuning dat ons op de been houdt en het fundament vormt van ons vermogen om in deze wereld te functioneren. Het is belangrijk om de eigenwaarde van kinderen te bevorderen. Het zal hen helpen zich te ontwikkelen tot gezonde volwassenen.

Helaas voor ons, eigenwaarde is niet altijd gemakkelijk te verwerven. Dit komt omdat ouders niet automatisch weten hoe ze kinderen moeten opvoeden. Gelukkig zijn er manieren om jezelf iets nieuws te leren en enkele technieken te gebruiken die ons daarbij kunnen helpen. Blijf lezen om de sleutels te ontdekken om de eigenwaarde van je kinderen te bevorderen.

Het belang van eigenwaarde bij kinderen

Het is duidelijk dat niemand geboren wordt met de kennis van wat er nodig is om goed opgevoede kinderen groot te brengen die in staat zullen zijn om al hun doelen te bereiken als ze volwassen worden. Het is niet altijd makkelijk om dit te bereiken.

Vaak hebben onze kleintjes een sterke persoonlijkheid die moeilijk te hanteren is en het moeilijk maakt om ze te begeleiden. Het in staat zijn om de eigenwaarde bij een kind te kunnen bevorderen is echter de sleutel tot hun goede ontwikkeling.

Het is voor hen een manier om autonomer, sterker en verantwoordelijker te zijn. Ze moeten weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen en waarderen. Ouders kunnen namelijk niet altijd op hun kinderen letten en daarom worden deze vaak het slachtoffer van pesten.

Pesten is een trieste realiteit die we kunnen oplossen door strategieën te bieden die onze kinderen kunnen volgen. Bovendien zal het helpen van je kinderen om op jonge leeftijd een gezond gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen, hen zelfverzekerd maken en daardoor in staat zijn om gezonde relaties op te bouwen.

Op deze manier zal niemand de controle over ze kunnen hebben en misbruik van ze kunnen maken. Het is het proberen waard, toch?

Het grootbrengen van goed opgevoede kinderen

Hoe goede kinderen op te voeden

1. Moedig verantwoordelijkheid en eigenwaarde bij je kinderen aan

Onthoud dat de opvoeding van een kind begint op het moment dat het wordt geboren. Daarom moet je voor alles wat ze doen (eten, slapen, rusten of baden) schema’s opstellen en bijhouden terwijl ze opgroeien.

Begin ook met het toewijzen van taken zoals het oppakken van hun speelgoed, het opmaken van hun bed en het naar de gootsteen brengen van hun borden. Verantwoordelijk zijn voor bepaalde klusjes zal voor een bepaalde orde in hun leven zorgen en hun een waardevol gevoel geven vanwege hun bijdragen.

Door verantwoordelijkheden te hebben zullen ze begrijpen dat ze taken moeten vervullen. Ze zullen daardoor trots op zichzelf zijn als ze zich eraan houden en goed werk leveren. Dit komt omdat ze zichzelf als bekwaam en nuttig zullen beschouwen.

Zo zal hun gevoel van waarde sterker worden elke keer dat ze hun kamer opruimen, wanneer ze hun kleren opvouwen en opbergen en zelfs wanneer ze voor hun huisdier zorgen.

2. Prijs hen als ze iets goeds doen en bied ondersteuning als ze dat niet doen

Sommige ouders zijn niet geduldig genoeg of zien niet in wat hun kinderen goed doen en vinden het hun taak om alleen op fouten en mislukkingen te wijzen. Deze praktijk is echter verschrikkelijk als het gaat om het bevorderen van de eigenwaarde van je kinderen.

Vroeg of laat zullen ze namelijk hun plichten gaan negeren en streven ze er niet naar om het beter te doen. Het ergste van alles is dat je kritiek hun zelfperceptie alleen maar negatief zal beïnvloeden.

In plaats daarvan moet je elke poging kracht bijzetten door ze te vertellen wat ze goed doen, op het moment dat ze het doen. Het is echter ongepast om tekeer te gaan als ze iets ‘verkeerds’ doen. Gebruik geen uitdrukkingen als “je kunt ook nooit eens iets goed doen.”

Het is ook een grote fout om ze met andere kinderen te vergelijken. Je moet ze vooral aanmoedigen om het opnieuw te proberen na een mislukte poging en ze manieren laten zien om te slagen.

Geef ze vertrouwen. Vertel ze dingen als: “ik weet dat deze onderwerpen moeilijk zijn, maar ik weet zeker dat je ze uiteindelijk onder de knie zult krijgen als je blijft proberen. Maak je geen zorgen.”

De Universiteit van Indiana heeft onderzoek gedaan (link in het Engels) naar de impact van vergelijkingen van kinderen. Hun resultaten bevestigden dat langdurige blootstelling aan televisie de eigenwaarde van een kind vermindert, omdat ze het niet kunnen helpen zichzelf te vergelijken met de fictieve personages.

Lees ook eens:
Vijf alternatieven voor het straffen van je kind

3. Laat ze zien dat je ze vertrouwt en van ze houdt

Laat je kind zien dat je van hem of haar houdt

Liefde en vertrouwen zijn onmisbaar bij het opvoeden van goed opgevoede kinderen. Zoals psychologe Anna Torre zegt: “als je kinderen waardeert, zullen ze zichzelf ook waarderen, omdat we voor hen als een spiegel zijn. Het beeld dat we van hen projecteren, is dus precies wat ze waarnemen.”

Kinderen moeten zich dus geliefd, gewaardeerd, geïntegreerd en erkend voelen. Om deze reden moeten ze weten dat je er voor ze bent. Laat ze weten hoe speciaal ze voor je zijn. Laat ze zien dat je ze vertrouwt en dat je liefde voor hen onvoorwaardelijk is. Dit is de sleutel tot hun emotionele welzijn en zal hun eigenwaarde vergroten.

4. Geef ze de gelegenheid om hun assertiviteit te benutten

Assertiviteit heeft te maken met zelfverdediging. Kinderen moeten leren zich uit te spreken en hardop “nee” te zeggen als dat nodig is. Ze moeten dit in de eerste persoon doen en aangeven wat ze willen en niet willen om te vermijden dat ze worden gemanipuleerd. Leren om “nee” te zeggen is de sleutel wanneer iemand probeert hen te onderwerpen of te domineren.

Geef je kinderen een democratische opvoeding met duidelijke regels, maar zorg ervoor dat ze deze regels ook begrijpen. Wees niet autoritair. Probeer in plaats daarvan met hen te redeneren en een open communicatie tot stand te brengen.

Je kinderen zullen gaan liegen en je vermijden als je ze straft omdat ze je de waarheid vertellen. Luister dus goed en probeer met ze te redeneren, zodat ze altijd naar je toe komen als ze een probleem hebben.

Assertief zijn en weten hoe ze hun rechten en hun stem kunnen verdedigen, zal hun eigenwaarde vergroten en ervoor zorgen dat ze hun hele leven sterk en capabel zullen zijn.

Houd er tot slot rekening mee dat echt onderwijs thuis begint. Je moet dus een voorbeeld zijn als ouder of opvoeder of gewoon als volwassene die interactie heeft met kinderen.

Goed ontwikkelde kinderen opvoeden is niet eenvoudig, maar als je vertrouwen, respect en liefde bijbrengt en duidelijke grenzen stelt, zullen je kinderen echt opgroeien tot goede verantwoordelijke volwassenen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.