Vijf alternatieven voor het straffen van je kind

Communiceren met je kind zal ervoor zorgen dat hij vriendelijk is en aan zijn verplichtingen voldoet. Denk, voordat je over straf nadenkt, over een manier om het probleem met hem te bespreken en probeer een oplossing te vinden. Lees het artikel en onderwijs je kind op de juiste manier.
Vijf alternatieven voor het straffen van je kind

Geschreven door Daniela Colmenares

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist je dat straf niet de enige manier is om je kind een les te laten leren? Er zijn alternatieven voor straffen die een betere ontwikkeling van het kind bevorderen.

Verschillende psychologen zijn het erover eens dat schreeuwen of een tik geven alleen op de korte termijn werken. Aangezien dit het besluiteloze gedrag van het kind niet verandert, beïnvloeden ze ook rechtstreeks zijn emotionele gezondheid.

Ontdek in dit artikel 5 alternatieven voor het straffen van je kind die zullen helpen om je kind beter te onderwijzen.

Weet je nog hoe je je voelde elke keer als je vader of moeder tegen je schreeuwde, omdat je je speelgoed niet had opgeruimd? Of de keren dat je moest huilen, omdat je fysiek gestraft werd? Dat is precies wat je kind voelt als je hem straft door verbale of fysieke agressie te gebruiken.

Hoewel je bedoeling is om het gedrag van je kind te veranderen, zorgt dit soort straf er alleen maar voor dat hij zich vernederd voelt. Met die strategie leert hij niet het goede gedrag dat je hem wilt leren. Hij zal alleen dingen doen om schelden te voorkomen en hij zal geweld zien als een middel om problemen op te lossen.

Wat zijn de beste alternatieven voor het straffen van je kind?

huilend jongetje
Praten is een van de beste alternatieven voor straffen om ongepast gedrag bij je kind te corrigeren. Soms is het echter niet genoeg. Je moet ook educatieve alternatieven en positieve bekrachtiging in aanmerking nemen, zodat het kind in staat is om te begrijpen waarom zijn gedrag verkeerd is. Op die manier kan hij het veranderen.

Sommige mensen suggereren andere vormen van berispen, zoals het wegnemen van privileges. Deze straffen brengen echter dezelfde boodschappen over als fysieke berispingen.

Echt effectieve alternatieven voor straf zijn die waarbij het kind leert om van zijn fouten te leren en hij op een gezonde manier kan groeien.

Positieve discipline is gunstiger voor de ouder-kindrelatie, zolang het gebaseerd is op liefde en wederzijds respect. Dat betekent niet dat je moet toegeven aan de grillen van je kind, maar het gaat er ook niet om te overdreven autoritair te zijn.

Het gaat erom je standpunt te behouden terwijl je kijkt naar de gevoelens en behoeften van je kind, evenals die van jou als ouder.

1. Praat met je kind en los het probleem op

Veel ouders vinden het moeilijk om met hun kinderen te praten zonder dat het gesprek in een discussie uitmondt. Dit gebeurt meestal wanneer het kind hulp nodig heeft, maar weigert met zijn ouders te praten.

Een alternatief voor straf is om naar je kind te luisteren en hem zichzelf te laten uiten. Loop niet op jezelf vooruit door hem te vertellen dat je weet hoe hij zich voelt.

Veel gesprekken eindigen in een discussie, omdat ouders het woord nemen voordat ze dat zouden moeten doen, waardoor het kind het gevoel krijgt dat hij zijn punt niet duidelijk heeft gemaakt.

Ook al weet je wat er mogelijk in de gedachten van je kind gebeurt, spreek je nieuwsgierig uit over wat hij met je deelt. Op deze manier voelt hij zich zelfverzekerd en klaar om met je te praten over wat er gebeurt. Zodra hij zich tegenover je openstelt, zul je samen een oplossing voor het probleem kunnen vinden.

2. Leg de gevolgen van zijn acties uit

meisje zegt talk to the hand
Woorden maken een verschil. Je kind dingen vertellen zoals: “Als je dit doet, zal ik zorgen dat je er spijt van krijgt,” zal hem alleen maar bang voor je maken, hij gaat je er niet door respecteren. Dit leert hem ook niet welk gedrag hij moet veranderen.

Praat met je kind. Laat hem begrijpen dat zijn acties consequenties hebben. Laat hem begrijpen dat deze consequenties de mensen om hem heen kunnen beïnvloeden.

Je moet vastberaden en direct zijn. Je moet echter ook lief zijn tegen je kind. Vergeet niet om je kind te complimenteren wanneer hij zich goed gedraagt, zodat hij weet wat de juiste manier van gedragen is. Beloon hem met speeltijd samen met het gezin.

3. Laat hem thuis extra klusjes doen

Wanneer je kind zich misdraagt, is een alternatief voor straf is om ervoor te zorgen dat hij extra klusjes in het huis moet doen. Dit is een manier om hem te disciplineren zonder toevlucht te nemen tot fysieke straffen of tot het verheffen van je stem.

4. Vraag hem om zijn excuses aan te bieden

Je hebt je kind vast weleens gedwongen om ‘sorry’ te zeggen als hij zich misdragen heeft, maar heb je nagedacht over de echte kracht van deze woorden? Het meteen sorry zeggen is soms niet de beste manier om te handelen.

Je kind moet eerst nadenken over zijn gedrag en het probleem. Geef hem de tijd om na te denken over zijn acties en hoe deze de gevoelens van andere mensen kunnen beïnvloeden. Zodra je kind kalm is, praat dan met hem over wat er is gebeurd en vraag hem om na te denken over de andere mensen die hij mogelijk pijn heeft gedaan.

Wanneer je kind over de situatie nadenkt, dan zul je zien dat hij uit zichzelf zijn excuses aan zal bieden. Het beste van alles is dat het veel oprechter zal zijn dan een onmiddellijke verontschuldiging.

5. Geef hem opties en laat hem kiezen hoe hij gestraft moet worden voor zijn slechte gedrag

kind omringd door elektronische apparatuur
Kies verschillende alternatieven voor straf, afhankelijk van wat hij heeft gedaan. Laat hem nadenken en beslissen welke optie hij het beste vindt. De opties kunnen variëren van het beperken van zijn toegang tot elektronische apparaten tot meer huishoudelijke taken.

Wanneer je een straf oplegt aan je kind, dan zal hij zich gefrustreerd voelen en mogelijk wrok en woede jegens jou krijgen. Als je echter de consequenties van zijn acties uitlegt, dan kan hij begrijpen wat de beste manier is om zijn les te leren.

Dit artikel is misschien ook interessant:
Mijn kind luistert niet naar mij: enkele tips

Conclusie

Straffen heeft negatieve gevolgen die elke ouder zou moeten vermijden. Bijvoorbeeld: straffen leert het kind om straf tegen anderen te gebruiken.

Denk je dat het hem helpt als hij geen toetje krijgt tijdens het avondeten of dat het wegnemen van zijn computertijd gaat helpen?

De kans is groot dat hij naar anderen uit gaat halen als hij gefrustreerd raakt.

Het zorgt er ook voor dat je kind zich schuldig voelt. In dit opzicht heffen sommige ouders gewoonlijk straffen op als het kind begint te huilen. Wanneer dat gebeurt, staan ze het kind niet toe om na te denken over wat hij verkeerd heeft gedaan. Het het kind leert in plaats daarvan de straf te vrezen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Palacios, X., Pulido, S., and Montaña, J. (2009). Estrategias desarrolladas por los niños para afrontar el castigo: un diálogo entre la psicología y la teoría de redes sociales. Universitas Psychologica 8, 471–486.
  • Barcelata Eguiarte, B.E., and Alvarez Antillón, I. (2005). Patrones de interacción familiar de madres y padres generadores de violencia y maltrato infantil. Acta Colombiana de Psicología 35–45.
  • Martínez Sánchez, I. (2008). Repercusiones de la utilización del castigo físico sobre los hijos: influencia del contexto familiar. Psicología Educativa 14 (2), 91–102.
  • Kids Health. Disciplining Your Child. (2018). Recuperado el 9 de diciembre de 2020. https://kidshealth.org/en/parents/discipline.html
  • Healthy Children. What’s the Best Way to Discipline My Child? (2018). Recuperado el 9 de diciembre de 2020. https://www.healthychildren.org/English/family-life/family-dynamics/communication-discipline/Pages/Disciplining-Your-Child.aspx

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.